Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για την αντισεισμική προστασία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Σάκης Βαρδαλής, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος και Μανώλης Συντυχάκης για την αντισεισμική προστασία.
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Για την αντισεισμική προστασία.

Οι πρόσφατες καταστροφές στο Νεπάλ αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από τη μη ύπαρξη αντισεισμικής προστασίας. Η ανησυχία για την ετοιμότητα της χώρας σε ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό είναι μεγάλη, όπως και η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ανοχύρωτη χώρα.
Η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει τις χρόνιες εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων. 
Οι ελλείψεις έργων και μέτρων αντισεισμικής προστασίας είναι τεράστιες, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια, με καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Από τα 4 περίπου εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, ένα ποσοστό της τάξης του 80% χτίστηκαν πριν το 1985. Δηλαδή, η πλειοψηφία των κτιρίων έχει χτιστεί είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (πριν το 1959) είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960-1985). Αντίστοιχα, πριν το 1985 έχει χτιστεί το 50% των σχολείων της χώρας.
Το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το σεισμό του 1999 και αφορούσε τα δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτίρια, έχει προχωρήσει ελάχιστα. Με βάση στοιχεία του ΟΑΣΠ, μέχρι το καλοκαίρι του 2012 μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων πανελλαδικά και στο 6,5% στην Αττική είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Για τους χώρους κατοικίας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Πότε δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη του κράτους ουσιαστικό πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης.
Τα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης που προβλέπονται μετά από ένα σεισμό είναι επίσης τελείως ανεπαρκή. Στον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλονιάς, τα κριτήρια αποζημίωσης για αποκατάσταση των κτιρίων, στην πράξη ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν από την τσέπη τους για την επισκευή τους. Παράλληλα στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, οι εργοδότες, στο βωμό της κερδοφορίας τους, στεγάζουν τις επιχειρήσεις σε ακατάλληλα κτίρια.
Η κατάργηση ελεγκτικών υπηρεσιών των Πολεοδομιών, οι απολύσεις εξειδικευμένων εργαζόμενων, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς πλέον δεν προβλέπεται ούτε τυπικά ο κρατικός έλεγχος. Η οικιστική άναρχη ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές, η αυθαίρετη και η πυκνή δόμηση, ο δραστικός περιορισμός ελεύθερων χώρων, αποτελούν παράγοντα χειροτέρευσης των όρων αντισεισμικής προστασίας.
Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις όσον αφορά στην οργανωτική προετοιμασία για την αντιμετώπιση των σεισμών και έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού.
Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με τις μειωμένες σχετικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και την έλλειψη προσωπικού σε σχετικούς φορείς, με τις αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση, τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης σε περιφε­ρειακό επίπεδο και την οικονομική αυτοτέλεια των περιφερειών - δήμων, την κατάργηση ή υπολειτουργία των Υπηρεσιών και Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων κλπ.
Η ουσιαστική πρόληψη των κινδύνων απαιτεί ένα χωροταξικό σχεδιασμό με ενίσχυση των αναγκαίων έργων στη βάση και της αντισεισμικής προστασίας.
Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης του κινδύνου από τους σεισμούς οφείλεται στην άναρχη, ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Η πολιτική ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί διαχρονική πολιτική που εφαρμόστηκε και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης και θα συνεχιστεί.
Στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης αναγκαία έργα αντισεισμικής προστασίας για το λαό (σύγχρονα σχολεία, νοσοκομεία, ελεύθεροι χώροι, οδοί διαφυγής και μεταφοράς κλπ.) δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες. Η γη και οι κατασκευές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα αστικής διαχείρισης, υπηρετούν την άρχουσα τάξη και την ΕΕ. Δεν μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή λύση. Εξάλλου, τα έργα αντισεισμικής προστασίας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων δεν συμπεριλαμβάνο­νται στις επιλέξιμες δαπάνες της ΕΕ.
Είναι αναγκαία η παραγωγή έργων και ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, ο οποίος θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς κ.λπ. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας και όρους πλήρους, σταθερής και ασφαλούς εργασίας των εργαζομένων στα έργα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:
Τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλισθεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η πολιτική αντισεισμικής προστασίας και η κατασκευή των αναγκαίων έργων αντισεισμικής προστασίας με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού;
Πώς θα εξασφαλίσει την οργανωτική ετοιμότητα, το συστηματικό έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, την επάρκεια και ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού όλων των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και ιδιαίτερα χώρων εργασίας, σχολεία ΤΕΙ, ΑΕΙ, νοσοκομεία, χώρων διασκέδασης αθλητισμού κλπ.;
Έχει προβλέψει την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με κρατική ευθύνη και την ανάπτυξη της έρευνας αντισεισμικής προστασίας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger