Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για την συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου της 27ης Μαρτίου για τα καταδυτικά πάρκα


ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟ ΔΗΛΩΣΑΝ: ΤΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Στο περιφερειακό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία με αίτημά της ζητούσε να συζητηθεί ως θέμα προ ημερησίας διάταξης το ζήτημα της δημιουργίας καταδυτικών πάρκων που βρίσκει την απόλυτη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες αλιείς. Την ίδια στιγμή περίπου 120 μέλη των συλλόγων παράκτιων αλιέων Βόλου, Τρικερίου, Αμαλιάπολης και Σκοπέλου καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της Μαγνησίας, που παρευρέθηκαν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, απαιτούσαν με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να μην γίνουν καταδυτικά πάρκα. Η δέσμευση που κατακτήθηκε για τη διενέργεια του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου στο Βόλο με θέμα τα καταδυτικά πάρκα καθώς και το πάγωμα των διαδικαστικών μέχρι τότε, αποτελεί καρπό της μεγάλης κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των ψαράδων, αλλά και επιστέγασμα της λογικής της Αριστερής Παρέμβασης που θεωρεί πως ο υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο της κοινωνικής πλειοψηφίας που είναι ικανό να ανατρέψει κάθε πολιτικό και επιχειρηματικό σχέδιο.


Είναι εμφανής η αμηχανία των κύκλων που μεθοδεύουν τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων και επιχείρησαν να κλείσουν την υπόθεση ως ένα απλό τεχνικό θέμα. Είναι η αμηχανία της κυρίαρχης πολιτικής κάθε φορά που διαπιστώνει πως εκείνοι που θεωρεί συνήθως ως άβουλη πλειοψηφία αποκτούν φωνή και βούληση την οποία δεν την παζαρεύουν. Αυτή τη φωνή προσπαθεί να πνίξει και ο κ. Αγοραστός που απευθυνόμενος στους αλιείς είπε πως δεν ήταν ανάγκη να έρθουν στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά αρκούσε ένα τηλεφώνημα για να τους ενημερώσει. Ο κ. Αγοραστός έχοντας μάθει να λειτουργεί ως μονάρχης μάλλον θεωρεί πως ο ρόλος του είναι να ενημερώνει τους υπηκόους του για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, απαιτώντας ταυτόχρονα τάξη και ασφάλεια. Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε πως υπάρχει απόλυτη διάσταση μεταξύ των αποφάσεων του τοπικού κράτους και των μηχανισμών του και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών. Ο μόνος τρόπος να εκφραστούν οι λαϊκές ανάγκες λοιπόν δεν είναι η προσωπική διαμεσολάβηση, αλλά η συλλογική διεκδίκηση με θεσμούς και μορφές οργάνωσης που θα συγκρούονται με τους κρατικούς θεσμούς για να κατακτήσουν το δίκιο τους.

Με την προσπάθεια για δημιουργία καταδυτικών πάρκων επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των θαλασσών και του αιγιαλού. Μέσω της εκχώρησης γης και ύδατος επιχειρούν να θεμελιώσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα πουλά και θα αγοράζει κάθε ελεύθερη σπιθαμή αυτού του τόπου διαλύοντας κοινωνίες και εκμεταλλευόμενοι ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη εργασία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πολλές από τις προτεινόμενες περιοχές για καταδυτικά πάρκα που αφορούν το δήμο Αλμυρού γειτνιάζουν περίεργα με τις Νηές οι οποίες εδώ και καιρό αποτελούν επενδυτικό φιλέτο. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Ατλαντίς» κ. Μαγγλής, που έχει κάνει την προμελέτη για τα καταδυτικά πάρκα ανέφερε στην ενημέρωση που έκανε προ ολίγων ημερών στην Αμαλιάπολη πως θα ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή ο επενδυτής στις Νηές να είναι και ο διαχειριστής των καταδυτικών πάρκων της περιοχής….!!! Ο κίνδυνος δημιουργίας εκτεταμένων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών που η επίσκεψή τους θα αποτελεί άπιαστη πολυτέλεια για την κοινωνική πλειοψηφία και ακριβοπληρωμένο καρπό, είναι περισσότερο από ορατός. Σε όλο αυτό το σχέδιο τόσο οι τοπικές κοινωνίες, όσο και οι αλιείς αντιμετωπίζονται ως εμπόδια από την κυρίαρχη πολιτική.

Η πάλη ενάντια στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων αφορά όλη την κοινωνία. Αποτελεί αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και αγώνα για την υπεράσπιση των ελεύθερων κοινωνικών αγαθών. Αποτελεί ταυτόχρονα αγώνα επιβίωσης για να μην πεταχτούν οι άνθρωποι του μόχθου στα αζήτητα της ανεργίας και της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Ήρθε η ώρα να αμφισβητήσουμε τα καθαγιασμένα προγράμματα της Ε.Ε., που αν τους βγάλεις το βαρύγδουπο ιλουστρασιόν περιτύλιγμα τους, το μόνο που μένει είναι η κοινωνική καταστροφή. Σε αυτή τη μάχη μπορούμε να νικήσουμε. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αναδείξει το θέμα θα παλέψει αταλάντευτα μέχρι το τέλος ενάντια σε οποιονδήποτε συμβιβασμό για να εκφραστούν τα στρατηγικά συμφέροντα της θιγόμενης πλειοψηφίας.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger