Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

«Δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πιστωτές» διαβεβαίωσε από τη Ρώμη ο Αλ. Τσίπρας

«Από τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πιστωτές» ήταν η ξεκάθαρη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντζι στη Ρώμη.
Δεν ήταν η μοναδική διαβεβαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς επανέλαβε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρειάζεται «τον απαραίτητο χρόνο» για να ετοιμάσει το δικό της «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις». Παρείχε την εγγύηση ότι «δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα» και ότι όλα θα γίνουν μέσα «σε πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας».

Έκανε λόγο για μια «συμμαχία της λογικής» που θέλει λύση «ωφέλιμη για όλους» στην ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στην τρόικα δήλωσε πως «τα έκανε όλα χειρότερα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους λέγοντας χαρακτηριστικά πως «διέλυσε το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έριξε την αξία των μετοχών στο Χρηματιστήριο και έδιωξε επενδύσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ΕΕ του διαλόγου, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης αν και η ΕΕ ήταν και είναι μια διακρατική συμμαχία των σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών στο σύνολο των χωρών μελών πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων, για τα κέρδη των οποίων σπαράσσεται από ισχυρές αντιθέσεις.
Δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε στην ανάγκη όλοι «να σέβονται τους κανόνες» της ΕΕ, πως πρέπει τα κράτη - μέλη «να προσέχουν τη δημοσιονομική ισορροπία» και πως η Ελλάδα έχει ανάγκη «δομικών μεταρρυθμίσεων» στη «δημόσια διοίκηση» και στο «φορολογικό σύστημα».
Ανέφερε πως θα δώσει τη μάχη οι πολιτικές της ΕΕ να είναι και υπέρ της ανάπτυξης, όχι μόνο της λιτότητας. Πρόσθεσε πως η μάχη αυτή ήδη έχει ξεκινήσει -όπως είπε- με το «πακέτο Γιούνκερ» και την «ποσοτική χαλάρωση» του Μάριο Ντράγκι, δηλαδή μια μάχη για την παροχή ρευστότητας εκατοντάδων δισ. ευρώ προς του επιχειρηματικούς ομίλους.
Αύριο Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger