Αθήνα Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015.
H απόρριψη του αιτήματος για παράταση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η γραπτή ανακοίνωση που ακολούθησε ακούστηκε σαν ήχος από γερμανικές ερπύστριες στο Μέγαρο
Μαξίμου. Η γερμανική Bild  είχε αρχίσει να πανηγυρίζει με ένα τεράστιο NEIN στην διαδικτυακή της σελίδα. Τα νέα από το Euroworkinggroup που θα ακολουθούσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Με το που άρχισε η συνεδρίαση βγήκε προς τα έξω η είδηση ότι το αίτημα είχε χαρακτηριστεί Δούρειος Ιππος της Ελλάδας ώστε να εξασφαλίσει τα λεφτά της δανειακής σύμβασης χωρίς να εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει στην διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής ότι διαθέτει ένα άγριο ένστικτο επιβίωσης. Το ένστικτό του χτυπούσε μέσα του κόκκινο συναγερμό. Διαισθανόταν πως θα μπορούσαν να τιναχθούν όλα στον αέρα από στιγμή σε στιγμή. Επρεπε να παρέμβει. Τώρα.
Ηταν νωρίς το απόγευμα όταν ζήτησε να επικοινωνήσουν με την γερμανική πρεσβεία και να της ζητήσουν να μεσολαβήσει για να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Επικοινώνησε επίσης με την εταιρεία Lazard, τους συμβούλους του υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συμμετείχε στην σύνταξη των δύο αιτημάτων για παράταση που έστειλε η ελληνική πλευρά στον Ντάισεμπλουμ. Το ένα δόθηκε στην δημοσιότητα. Το άλλο όχι.
Η αμερικανικών συμφερόντων επενδυτική τράπεζα ιδρύθηκε από τους Γαλλοεβαίους αδελφούς Σιμόν, Αλεξάντρ και Ελί Λαζάρ (Lazard) το 1848 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 9.000 δολάρια. Με έδρα τη Νέα Υόρκη (και μάλιστα στο Rockefeller Center) και γραφεία που απλώνονται σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, η Lazard θεωρείται ένας από τους πρώτους μετόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επίσης έχει αναλάβει το συμβουλευτικό μέρος της αναδιάρθρωσης χρέους εταιρειών και κρατών, συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων. Παράλληλα διαχειρίζεται πάνω από 1.000 συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών. α καθαρά κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2010 έφτασαν τα 61,4 εκατ. δολάρια.
Μεταξύ των σημαντικότερων πελατών της είναι οι κολοσσοί των εξοπλισμών: Daimler-Chrysler (των Eurofighter), η Lockheed Martin (των F-16) και η Northrop - Grunman (που μεταξύ άλλων παράγει πυραύλους και ραντάρ για F-16), καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας(!).
Επειδή όλα είναι μπίζνες, η Μέρκελ θα μπορούσε να αρνηθεί στους πάντες να κάνει το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα-εκτός από την Lazard. Πράγματι ορίσθηκε το τηλεφωνικό ραντεβού ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε ότι βρισκόταν στο έλεος της Καγκελαρίου η οποία είχε καταπιεί ήδη δύο Ελληνες ομολόγους του, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να τριτώσει το κακό.
Οσο πλησιάζε η ώρα της τηλεφωνικής εποικοινωνίας με την Γερμανίδα, η ατμόσφαιρα γινόταν όλο και πιο βαριά στο Μέγαρο Μαξίμου που είναι και από κατασκευής ένα μουντό κατασκεύασμα, ιδανικό για θεατρικό σκηνικό των ηρώων της Αγκάθα Κρίστι-στο τέλος ο δολοφόνος θα ήτο ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο Αλέκος στο μεταξύ προσπαθούσε να διασκεδάσει τον πρωθυπουργό με ιστορίες από τα δυτικά προάστεια. Του εξιστορούσε περιπέτειες της εφηβείας του-για μια κνίτσισσα καψούρα που είχε, την οποία την έβγαζε βόλτα κάθε Σάββατο καβάλα στο κόκκινο παπί.
Τις υπόλοιπες μέρες κολλούσε αφίσες του κόμματος και δεν είχε χρόνο για έρωτες. Ο Σακελλαρίδης τού εξηγούσε πως παίζεται ένα νέο παιγνίδι στο PlayStation, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς του περιέγραφε πόσο ευτυχισμένοι είναι οι Κινέζοι της Cosco για την επιθεώρηση του κινέζικου στόλου που θα ακολουθούσε.
Ο πρωθυπουργός τους παρακολουθούσε αγέλαστος. Σχεδόν.
Θα γελούσε μόνο δύο φορές όσο περίμενε να τον ειδοποιήσει η Γραμματέας του ότι στην άλλη άκρη βρισκόταν η Ανγκελα Μέρκελ. Οταν του τηλεφώνησε ο Πάνος Καμμένος και του είπε να βάλουν τον κινέζικο στόλο να χτυπήσει με πυραύλους το κτίριο του ΣΚΑΙ και όταν ο Νίκος Παππάς του διάβασε το απόσπασμα από το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" σύμφωνα με το οποίο ο Πρόκοπης Παυλόπουλος ζητούσε να εκκενωθεί το Μέγαρο Μαξίμου για να χωρέσουν οι 3.000 που έχει σκοπό να προσλάβει με το καλημέρα σαν προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Εκείνη την στιγμή η νεαρή  μελαχρινή sexy Γραμματέας την οποία είχε φυτέψει ο Καμμένος στο πρωθυπουργικό γραφείο- ως βοηθό της κατ΄εξοχήν Γραμματέως- μπήκε φουριόζα με το μίνι και ξυπόλητη στο γραφείο  (την είχαν χτυπήσει τα 12ποντα) και του έκανε νόημα πως ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος στο τηλέφωνο. Συναγερμός. Η μεταφράστρια πήρε θέση στη Γραμματεία και αφού συστήθηκε στην Γερμανίδα συνάδελφό της άρχισε η συνομιλία.
-Καλησπέρα κα Καγκελάριος, σάς είναι ευγνώμων που βρήκατε χρόνο να μιλήσουμε....
Μέρκελ>Ουάου κε Τσίπρας, από πότε η Madame Μέρκελ έγινε κα Καγκελάριος; Τσίμπα ένα αρχίδι...
Η μεταφράστρια σ΄αυτό το σημείο έπαθε σοκ όταν άκουσε τη λέξη αρχίδι- την μετέφρασε ως γεννητικό όργανο στον Ελληνα πρωθυπουργό για να μην βαρύνει το κλίμα από το πρώτο κιόλας λεπτό.
-Κα Καγκελάριος έχετε αποφασίσει να μάς πετάξετε έξω από την ζώνη του Ευρώ;
.Κε Τσίπρα εσείς έχετε επιλέξει να εγκαταλείψετε την ευρωζώνη...
-Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Μόνο που έχουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα...
-Σκατά κε Τσίπρας. Στη χώρα μου ζουν 12,5 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ στην Ελλάδα οι Γενικοί Γραμματείς της ΔΕΗ παίρνουν μισθό 4.750 ευρώ, οι συνδικαλιστές της κάτι ανάλογο ενώ την ίδια στιγμή το υπουργό Κατρούγκαλο θέλει να προσλάβει 5.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το υπουργό Βαλαβάνη χαρίζει τα χρέη στους μπαταχτήδες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους και το υπουργό Μπαλτά χαρακτηρίζει τα πρότυπα σχολεία σας "χιτλερικά". Κε Τσίπρας μήπως γράφω στο μέτωπό μου "μαλάκας";
. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αισθάνθηκε το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια του...Η Μέρκελ διαισθάνθηκε την αγωνία του και επιχείρησε να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα-την χαριστική βολή...
-Κε Τσίπρας ετοιμασθείτε για το ΟΧΙ από τον κο Σόιμπλε στο  Εurogroup εάν δεν δεχθείτε την συνέχιση του Μνημονίου. Το μόνο που δεχόμαστε είναι να το βαπτίσουμε με ότι όνομα θέλετε. Μπορoύμε αντί Μνημόνιο να το λέμε τα "Ημερολόγια του Τσε Γκεβάρα" εάν σας είναι πιο εύκολο να το περάσετε στις συνιστώσες σας. Εγώ όμως δεν έχω τρόπο να εξηγήσω στους Γερμανούς πολίτες γιατί οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι, μιας διεφθαρμένης κρατικής μηχανής, αρνούται να αξιολογηθούν. Ολοι αξιολογούμαστε καθημερινά κε Τσίπρα. Κι εσείς κι εγώ, σάν πολιτικοί. Για ποιο λόγο ο Ελληνας δημόσιος υπάλληλος να μην αξιολογείται; Είναι ο Ελληνας δημόσιος υπάλληλος κάτι Iερό όπως οι χοίροι για τους Μουσουλμάνους; Τι είναι αυτά που λένε οι υπουργοί σας με το καλημέρα κε Τσίπρα;
.Κα Μέρκελ θα μάς αναγκάσετε να ανατινάξουμε την Ευρωζώνη σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ....
-Εμπρός φύγετε. Θα μάς κοστίσετε μόνο 60 δις παρά να σάς πληρώνουμε μια ζωή. Λιγότερο θα μάς κοστίζατε εάν βομβαρδίζαμε εκ νέου την Αθήνα και στην συνέχεια σάς δίναμε γερμανικές αποζημιώσεις για τους βομβρδισμούς του 2015...
Μόλις ο Ελληνας πρωθυπουργός άκουσε αυτή την ατάκα από την μεταφράστρια της είπε να πει στην Μέρκελ μέσω της δικής της μεταφράστριας:
-Πες της να πάει να γαμηθεί...
(Η μεταφράστρια χλώμιασε. Ηξερε πως εάν έλεγε κάτι τέτοιο θα ανατίναζε τα πάντα στον αέρα)
-Κε πρωθυπουργέ, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι τέτοιο...
.Απολύεσε...
της φώναξε ο πρωθυπουργός.
Εκείνη την στιγμή για καλή τύχη όλων μπήκε στο πρωθυπουργικό γραφείο στέλεχος της Lagard,  έκανε νόημα πως αναλαμβάνει για λίγο εκείνος την συνομιλία με το γραφείο της Μέρκελ.
Η νεαρή γραμματέας έσπευσε να φέρει ένα ποτήρι κρύο νερό στον Αλέξη Τσίπρα...
Μετά από 2-3 λεπτά το στέλεχος της Lazard έγνεψε ότι είναι όλα O.K. και πως με μεγάλη χαρά η κα Καγκελάριος θα συνέχιζε την συνομιλία της.
Στην  θέση της μεταφράστριας κάθησε εκτάκτως γερμανομαθής υπάλληλος του Μαξίμου. Μετά την επικοινωνία με το στέλεχος της Lazard η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε μαλακώσει πολύ.
-Κε Τσίπρας, σάς ευχαριστώ που θα αγοράσετε νέα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα και πως δεν θα κάνετε το θανάσιμο λάθος να προτιμήσετε τα ρωσικά. Είναι η πρώτη φορά που άκουσα ένα τόσο ωραίο κομπλιμένο από σας. Πιστεύω πως μετά από αυτό θα μαλακώσει και ο Βόλφαγκ...Ναι θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο αίτημά σας...
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης. Είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται την σημασία που έχουν οι μπίζνες στην πολιτική.
Πριν ολοκληρωθεί η τηλεφωνική συνομιλία με την Μέρκελ όλα τα ονόματα των γερμανικών πολυεθνικών είχαν παρελάσει σαν ηχηρά λογότυπα από το στόμα της Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ανάμεσα σ΄ αυτά και η Siemens. Οταν έκλεισαν το τηλέφωνο η Μέρκελ σχεδόν χαμογέλασε. Σχεδόν.
Λίγο αργότερα άρχισε να βγαίνει λευκός καπνός για παράθυρο συμφωνίας από το Euroworkinggroup. Στην συνέχεια ο Ελληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο και του ζήτησε να του στείλει την επόμενη ώρα ένα ενημερωτικό με τα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει η Γαλλία. Σε λίγο θα επικοινωνούσε με τον Ολάντ και έπρεπε να διαθέτει επιχειρήματα...Αυτό είναι σήμερα η διεθνής πολιτική σκακιέρα.
Μάλλον πιο συναρπαστική από τις θεωρίες των παιγνίων...