Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η κοσμοπολίτισσα Σκιάθος και η εξέλιξή της σε ανερχόμενο προορισμό θρησκευτικού τουρισμού

skiathos-tourist-hotelsΗ Σκιάθος για τους περισσότερους εν δυνάμει επισκέπτες αποτελεί ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό προορισμό, με σπάνια και δυσεύρετη για τον ελλαδικό χώρο φυσική ομορφιά, με τροπικά γαλαζοπράσινα νερά και πυκνή παράκτια βλάστηση, που έρχεται σε «κόντρα» με την παγιωμένη στη συνείδηση όλων εικόνα περί κλασσικού αιγαιοπελαγίτικου κάλλους.
Πράγματι η Σκιάθος με τις υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές και τα ξενοδοχεία της, τη φυσική ομορφιά, αλλά και την ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται απλόχερα στον επισκέπτη δικαιολογημένα έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους πλέον κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς.

Πλην όμως, υπάρχουν πτυχές της Σκιάθου που είναι δυστυχώς άγνωστες στο ευρύ κοινό και άλλες που δειλά – δειλά αποκαλύπτονται. Μία από τις λιγότερο γνωστές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές του νησιού είναι και η πλούσια θρησκευτική του ιστορία και παράδοση.
Μάλιστα η θρησκευτικότητα που αποπνέει το νησί έχει διαποτίσει το σύνολο του λογοτεχνικού έργου του σπουδαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκιάθο. Γιος ιερέα ο ίδιος, γαλουχήθηκε στις αξίες και τις αρχές του χριστιανισμού και ακολούθησε με ευλάβεια τα χριστιανικά ήθη και τελετουργικά, ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της ύπαρξής του.
Ανατρέξτε για πληροφορίες και εδώ:
http://www.skiathosmystery.com/news/2-skiathos-and-religion-the-sacred-side-of-a-vibrant-island
Σήμερα σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής ταυτότητας του νησιού έχουν ήδη αναπτυχθεί συνέργιες από τους αρμόδιους φορείς και έχουν καταγραφεί σε ένα σημαντικό έργο τα μοναστήρια του νησιού. Τα πιο γνωστά είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας και το μοναστήρι της Εικονίστριας ή Κουνίστρας.
Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χτίστηκε το 1806 από εκπροσώπους του κινήματος των επονομαζόμενων ειρωνικά "Κολλυβάδων" εξ αιτίας του ότι γεγονότος ότι αντέδρασαν στην μεταφορά της τέλεσης των μνημοσυνών από το Σάββατο στην Κυριακή. Το τοπίο στο οποίο είναι χτισμένη είναι ειδυλλιακό, ενώ διαθέτει και μουσείο, όπου εκτίθενται αρχαία χριστιανικά αντικείμενα, χειρόγραφα και βυζαντινές εικόνες.
skiathos-monastiriaΤο μοναστήρι της Παναγίας της Εικονίστριας ή Κουνίστρας, όπως επικράτησε είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ονομάστηκε έτσι γιατί σύμφωνα με την παράδοση η θαυματουργή της εικόνα βρέθηκε περί το 1650 η εικόνα της Παναγίας και μάλιστα κρεμόταν σε ένα δέντρο και κουνιόταν. Λόγω της θαυματουργής της ιδιότητας πλήθος κόσμου συρρέει από παντού για να γίνει κοινωνός της χάρης της. Κάθε 21 Νοεμβρίου γίνεται η μεταφορά της από την Αγία Τριάδα της πόλης της Σκιάθου, όπου φυλάσσεται στη μονή σε μία μεγαλοπρεπή τελετουργία.
Πολλοί έχουν την άποψη ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί τη σύγχρονη τάση στην τουριστική βιομηχανία, αγνοώντας ότι κατ' ουσίαν πρόκειται για την πλέον αρχέγονη μορφή τουρισμού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου, ο οποίος πάντα αποζητούσε την επαφή με το θείο.
Η Σκιάθος παρά το γεγονός ότι αποτελεί ανερχόμενη «δύναμη» στον θρησκευτικό τουρισμό, λόγω της πληθώρας και την ποικιλίας σε ξενοδοχεία και τουριστικές υποδομές που διαθέτει και του μοναδικού φυσικού της κάλλους που επιτρέπει στον επισκέπτη να συνδυάσει την άσκηση του χριστιανικού του «καθήκοντος» με την ξεκούραση και την ψυχαγωγία είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αποκτήσει αξιοσημείωτη προσκυνηματική επισκεψιμότητα.
Άλλωστε ακόμα και η φημολογούμενη ετυμολογία της λέξης Σκιάθος, προερχόμενη από τις λέξεις σκια- και Άθως διαπνέεται χωρίς κανένα ενδοιασμό από το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων που ζουν ή επισκέπτονται το νησί.
Πηγή: skiathosmystery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger