Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Εύβοια: Κινητοποιήσεις σήμερα εργαζομένων σε επιχειρήσεις στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών

Φωτό από πρόσφατη απεργία στον όμιλο Σκουλούδη
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεις στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών στην Εύβοια.
Σήμερα, Δευτέρα 26 Γενάρη, συνεχίζεται η απεργία στον όμιλο Σκουλούδη (Ευβοϊκή ΑΕ, ΙΝΟ ΑΕ) με τη μορφή των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, ενώ το μεσημέρι θα γίνει νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται από την προηγούμενη εβδομάδα με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας αναφέρει ότι η εργοδοσία, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, έβαλε χρήματα σε ορισμένους εργαζόμενους, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία.
Η επιλεκτική καταβολή χρημάτων είχε στόχο να διασπάσει την ενότητα, προσπάθεια που έπεσε στο κενό, καθώς με απόλυτη συμφωνία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ανάκληση όλων των απολύσεων και να τηρηθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων που η ίδια η εταιρεία κοινοποίησε στο υπουργείο, μετά την τριμερή που κάλεσε το συνδικάτο.
Στο μεταξύ, 4ωρη στάση εργασίας στη λήξη της κάθε βάρδιας σε όλα τα τμήματα πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα 26 Γενάρη οι εργαζόμενοι του ομίλου Ζούρα (πτηνοτροφία), απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο πλευρό τους το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Λειβαδίτη, Ζούρα, Βιοκότ, Ελίζα Άλκοτ, προκηρύσσοντας την 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 26 Γενάρη, στο τέλος κάθε βάρδιας σε όλα τα τμήματα της εταιρείας, επισημαίνει: «Για πολλοστή φορά, δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας για την καταβολή της μισθοδοσίας. Η εξόφληση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 του μήνα.
Στις 16 του μήνα, μετά την πραγματοποίηση κινητοποίησης (2ωρη στάση στο σφαγείο, 4ωρη στο μύλο στην απογευματινή βάρδια) ήρθε επιστολή της εταιρείας, που ζητούσε παράταση για την ολοκλήρωση της μισθοδοσίας μέχρι τις 20 του μήνα. Δηλαδή, 5 ημέρες παράταση. Δεχτήκαμε.
Στις 21 του μήνα ήρθε νέα επιστολή της εταιρείας, που ζητούσε παράταση για την ολοκλήρωση της μισθοδοσίας μέχρι τις 24 του μήνα. Δηλαδή 4 ημέρες παράταση. Δεχτήκαμε.
Σήμερα 25 του μήνα, μετά από επικοινωνία που είχαμε με τους συναδέλφους, διαπιστώσαμε ότι ακόμα υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες με τη μισθοδοσία. Θυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση της μισθοδοσίας δεν αφορά τον προηγούμενο μήνα, αλλά τον πιο πίσω (όχι το 12ο αλλά τον 11ο). Επισημαίνουμε ότι ολοκλήρωση μισθοδοσίας σημαίνει να πάρουμε και το χαρτί της ανάλυσης της μισθοδοσίας, υπερωρίες, νυχτερινά, να έχουν μπει σε όλους όσους δικαιούνται τέκνα, γάμος, κτλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger