Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μια οφειλόμενη απάντηση της Ομάδας «Λοκομοτίβα» στην «Αυγή»

Επιστολή στην εφημερίδα «Αυγή» έστειλε η κολεκτίβα «Λοκομοτίβα», που έκανε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ της Θεοδοσίας Γραμματικού «Non Omnis Moriar», για την εννιάμηνη απεργία των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Ο λόγος της επιστολής; Η κινηματογραφική κριτική της εφημερίδας «Αυγή» στην ταινία -που συνεχίζει να προβάλλεται στις αίθουσες «Αλκυονίς» και «Στούντιο»- κριτική που αναπαράγει ό,τι αισχρό, συκοφαντικό και προβοκατόρικο γραφόταν και διαδιδόταν κατά την περίοδο της απεργίας, ώστε να εξαναγκαστούν οι απεργοί σε τερματισμό της. Γράφει η «Αυγή»: «Δυστυχώς οι δημιουργοί της ταινίας αποφεύγουν όλα τα δύσκολα ζητήματα που βγήκαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια αυτού του πολύμηνου αγώνα (όπως π.χ. τις ευχαριστίες του προέδρου του σωματείου στον Κασιδιάρη και τους χρυσαυγίτες για μερικά κιβώτια γάλα που πήγαν στους απεργούς - οι εικόνες αυτές που έκαναν το γύρο της Ελλάδας έχουν "εξαφανιστεί" από την ταινία). Ο φακός εστιάζει συστηματικά στις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ παρά τη μαρξιστικού τύπου φλυαρία που επενδύει τις εικόνες, είναι φανερή η απουσία οποιασδήποτε ερευνητικής προσπάθειας που θα φώτιζε στοιχειωδώς τα πολλά και κρίσιμα ζητήματα τα οποία έβγαλε στην επιφάνεια αυτός ο αγώνας».
Η επιστολή της «Λοκομοτίβα» προς την «Αυγή» έχει ως εξής:
«Στην κινηματογραφική σας κριτική της 8ης Ιανουαρίου 2015, μας κάνατε την τιμή να ασχοληθείτε με το ντοκιμαντέρ "Non Omnis Moriar", το οποίο και αναφέρεται στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδας.
Το περιεχόμενο της κριτικής θεωρούμε πως επικεντρώνεται με εμπάθεια κατά του περιεχομένου της ίδιας της απεργίας και όχι εναντίον της ταινίας -πράγμα που θα ήταν απολύτως θεμιτό-, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει έλλειψη ως προς την ερευνητική δουλειά επάνω στο θέμα...
Ακόμα, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως οι αγώνες δε σκηνοθετούνται σύμφωνα με τις όποιες σκηνογραφικές επιθυμίες του δημιουργού, αλλά με βάση την ίδια την πραγματικότητα.
Μην επιθυμώντας να υποπέσουμε στο σφάλμα της μακρηγορίας -όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά-, ολοκληρώνουμε εδώ την επιστολή μας, σημειώνοντας πως η φλυαρία του Κ. Μαρξ επέτρεψε στην ταξική πάλη να βρει τα λόγια και τα εργαλεία της, εδώ και 150 τουλάχιστον χρόνια.
Ομάδα "ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger