Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά «λευκή επιταγή» για το δικό του «μνημόνιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας κορύφωσε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του με τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ζητώντας αυτοδυναμία, ώστε να μην αναγκαστεί σε συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, παρότι -όπως είπε- σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις την επομένη των εκλογών, την ίδια ώρα που συνωστίζονται διάφοροι πρόθυμοι να τον στηρίξουν ως αυριανή κυβέρνηση. Απείλησε μάλιστα τον λαό για ακόμη μια φορά ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια και η χώρα θα οδηγηθεί σε αστάθεια. «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ξεκάθαρο σχέδιο για διαπραγμάτευση, ανόρθωση οικονομίας, μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι «ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ανηφορικός» για το λαό, αφού λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να «παραχθεί πλούτος για να βγούμε απ' την κρίση» και κανείς «δεν περιμένει να σπείρουμε δέντρα που βγάζουν ευρώ», όπως είπε, υπονοώντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα λιγότερα και από αυτά τα λίγα που τους έχει υποσχεθεί, καθώς και ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί. Προέταξε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με στόχο μια συμφωνία στη βάση ενός νέου προγράμματος (δηλαδή ενός νέου μνημονίου), βεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, πως αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των θεσμών της ΕΕ και των δεσμεύσεων της χώρας σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Θεσμικό πλαίσιο, όμως, που είναι συγκεκριμένο και αντιλαϊκό.
Σημείωσε χαρακτηριστικά «Αναγνωρίζουμε τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, απ' τις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι οποίες προσδιορίζουν την ανάγκη τήρησης δημοσιονομικών στόχων από κοινού με τους εταίρους ... Εμείς είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν απ' την ισότιμη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο... Ως τον Ιούλη είναι και δική μας επιθυμία να έχει βρεθεί λύση βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή και για την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη αλλά και για την Ευρώπη που έχει ανάγκη σήμερα από μια μεγάλη αλλαγή, αν δεν αλλάξει θα κλυδωνιστεί».
Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά του κόμματός του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, μάλιστα αναφέρθηκε σε αυτό πάνω από 2 φορές. Απέφυγε όμως να απαντήσει στα ερωτήματα ως προς τους όρους που το συνοδεύουν και αφορούν στη συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος, κρύβοντας δηλαδή ότι ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη ρευστότητα που εξασφαλίζει η ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα και το κεφάλαιο συνολικά.
Με αφορμή την ερώτηση για ενίσχυση της «μεσαίας τάξης» (έννοια που χρησιμοποιείται με σκοπό να συσκοτίσει τις διαφορές φτωχών αυταπασχολούμενων με μεγάλους επιχειρηματίες) παρέθεσε τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την καπιταλιστική οικονομία με σειρά μέτρων φορολογικών, ρυθμίσεων χρεών κ.ά., ώστε να σηματοδοτηθεί «η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Επανέλαβε τέλος την πεποίθησή του, ότι κατά τη διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, πολλοί θα βρεθούν αρωγοί, αφού έχουν συμφέρον να ενισχυθεί η ρευστότητα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους από τα κράτη και τις τράπεζες, διαδικασία που βαφτίζουν «τέλος της λιτότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger