Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι φόροι του 2015 που φέρνει η κυβέρνηση Σαμαρά

Ένα "σκληρό" φορολογικό έτος ετοίμασε η δικομματική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ, αν δεν υπήρχε η προοπτική των βουλευτικών εκλογών, οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη προς την τρόικα θα επέφεραν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Άλλωστε, βάσει του προϋπολογισμού του 2015 που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αναζητούνται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως η τρόικα δεν είχε δώσει το "πράσινο φως" για την κατάρτισή του, γι' αυτό και ζήτησε περισσότερα μέτρα...
στο σκέλος των εσόδων. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν ήδη "περάσει" από την ελληνική Βουλή, μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες αλλά και εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί πως έπειτα από έντονες πιέσεις τόσο φορέων όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και για προεκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση προχώρησε και σε κάποιες επιβεβλημένες από την οικονομική λογική αλλαγές, όπως το "πάγωμα" του φόρου υπεραξίας ακινήτων για δύο χρόνια.
Ας δούμε όμως ποιες φοροανατροπές είναι ήδη ψηφισμένες.
Μισθωτοί και "μπλοκάκι"
Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος όσοι μισθωτοί συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι», αλλά δεν έχει δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Ειδικά για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.
Εργαζόμενοι για παροχές σε είδος
Εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.). Οι λεγόμενες παροχές σε είδος θα μετατραπούν σε εισόδημα και θα φορολογηθούν βάσει της κλίμακας. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά και της παροχής σε είδος. Για το 2015 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα αυτά.
Αγρότες
Φέτος θα φανεί στα εκκαθαριστικά ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος καταργήθηκε. Για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος που θα υπαχθεί σε φόρο ισχύει ο κανόνας «έσοδα μείον έξοδα». Τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ το 2014 φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών.
Ενοίκια
Ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 12.000 ευρώ που προέρχεται από εισοδήματα από ενοίκια αυξήθηκε από το 10% στο 11%, παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση. Επίσης, στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.
Αποδείξεις
Αλλαγές έχουν επέλθει και στο μέτρο των αποδείξεων για τα φετινά εισοδήματα. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Αντίθετα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.
Ακίνητα
Φόρος υπεραξίας ακινήτων: «Παγώνει» η πλήρης αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του 2016. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβαλλόταν με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης ενός ακινήτου με απαλλαγή από τον φόρο των ακινήτων τα οποία είχαν αποκτηθεί πριν την 1η/1/1994. Ακόμη, υπάρχουν οι εξής μεταβολές:
Επαγγελματίας επενδυτής: Καταργείται η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» που υπό προϋποθέσεις οδηγούσε στην επιβολή φόρου με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ υποχρέωνε τον επενδυτή στο Χρηματιστήριο να ανοίξει βιβλία.
Απόσυρση αυτοκινήτων: Παρατείνονται τα κίνητρα απόσυρσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015. Αφορούν αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31-12-2001.
Κατασκευαστές: Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για απούλητα ακίνητα.
ΦΠΑ για επιχειρήσεις: Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ έχουν οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά 415.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και, για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Μητρώο της εφορίας.
Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης: Αυξάνεται από τις 60 στις 90 ημέρες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί μια ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επανεξέτασης για φορολογικές διαφορές.
Αγουρίδης Γιάννης από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger