Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Δήμος Καισαριανής – Γιατί το ΚΚΕ νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: του Μάκη Γεωργιάδη - "Πριν"

Μεγάλος χαμένος των επαναληπτικών εκλογών στον ιστορικό δήμο της Καισαριανής ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναδειχτεί νικητής στις εκλογές του Μαΐου και είχε εκλέξει δήμαρχο τον Γιώργο Κοντόσταυλο. Νέος δήμαρχος πλέον είναι ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηλίας Σταμέλος. Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν 205 ψηφοδέλτια. Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλ. Σταμέλος έλαβε 3.933 έναντι 3.728 ψηφοδελτίων που έλαβε ο Γ. Κοντόσταυλος. Το χαρακτηριστικό ωστόσο αυτής της επαναληπτικής εκλογής, το οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στο αποτέλεσμα, ήταν η αποχή η οποία άγγιξε το 67%! Για την ακρίβεια ψήφισε το 1/3 των δημοτών της Καισαριανής, το οποίο μεταφράζεται σε 7.930 σε σύνολο 23.833 δημοτών.

Ο συνδυασμός του εκλογικού αποτελέσματος και της πολύ μεγάλης αποχής αναμφίβολα αποτελούν πλήγμα για το ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα σε μια περίοδο όπου και σε επίπεδο δημοσκοπήσεων εμφανίζεται ενισχυμένος. Ασφαλώς η Καισαριανή είναι ένας δήμος με τις δικές του ιδιομορφίες και μια παραδοσιακά ισχυρή παρουσία της Αριστεράς και συνεπώς ένας αριστερός «εμφύλιος» σε εκλογικό επίπεδο έχει τη δική του ιδιαίτερη αξία. Στο γενικότερο επίπεδο το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό για την «κόπωση» του ΣΥΡΙΖΑ προτού καν καταφέρει να αναρριχηθεί στην εξουσία. Μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που απείχαν ήταν όσοι είχαν μια χαλαρότερη σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφενός δεν εμπνεύστηκαν και δεν πείστηκαν να βρεθούν ξανά στις κάλπες, αφετέρου –πράγμα ίσως σημαντικότερο– ήταν ήδη απογοητευμένοι από τα πρώτα δείγματα γραφής της δημοτικής αρχής που ανέλαβε μόλις την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτά τα πρώτα δείγματα ανέδειξαν την ανακολουθία λόγων και έργων σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και διατήρησης σε λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), τις οποίες είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει. Η πράξη έδειξε πως και σε αυτά τα ζητήματα η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πεπατημένη. Μια από τις δύο ΚΟΙΝΣΕΠ παραμένει σε λειτουργία, εργαζόμενοι εξακολουθούν να προσλαμβάνονται με δίμηνες συμβάσεις, και φυσικά δεν λύθηκε το θέμα των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσε ο δήμος.

Όλα αυτά δείχνουν πως η φθορά ακόμη και νεοεκλεγμένων αρχών είναι πολύ γρήγορη και σίγουρα σπέρνει την απογοήτευση σε ένα αγωνιστικό κομμάτι του. Το κομβικό σημείο, το οποίο φαντάζει ανυπέρβλητο εμπόδιο και σοβαρό ζήτημα για τις δυνάμεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ που έχουν κερδίσει δήμους, είναι το ζήτημα των προϋπολογισμών. Όταν ωστόσο αποτελεί απαράβατο κανόνα και θέσφατο η τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, κατά το κεντρικό μοντέλο, τότε ποια αυτονομία πολιτικών σε τοπικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί; Όσοι αποδέχονται αυτή τη λογική είναι καταδικασμένοι να ακολουθήσουν σκληρές αντιλαϊκές και φορομπηχτικές πολιτικές. Όλα αυτά δεν μπορούν να ανατραπούν αν δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο λαϊκός παράγοντας. Γι’ αυτό και τα πειράματα αριστερής διακυβέρνησης» στα σύγχρονα τοπικά κράτη είναι βέβαιο πως θα δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger