Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Κορυφώνεται η αγωνία για τους εγκλωβισμένους: Το παιχνίδι με τις ζωές τους. Αναβολή του συντονιστικού για το πρωί. Πότε πετούν τα ελικόπτερα από Κέρκυρα



image3

Την ώρα που μία απίστευτη ιστορία δείχνει να παίζεται σε βάρος των εγκλωβισμένων επιβατών του Norman Atlantic με την επιμονή των υπεύθυνων του πλοίου να ρυμουλκηθεί στο Μπρίντεζι, η φωτιά νωρίς τα ξημερώματα αναζωπυρώθηκε και ο καιρός (ξανα)χαλά...



Νωρίς το πρωί σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τοπική σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, καθώς χθες το βράδυ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας δεν κατόρθωσε να φτάσει στην Κέρκυρα επειδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η βραδινή πτήση της Aegean ματαιώθηκε.
Ο κ. Τσιόκας, αναμένεται να έρθει στην Κέρκυρα τα ξημερώματα οδικώς και, εκτός απροόπτου, αργότερα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που αναμένεται να γίνει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.


Νωρίς τα ξημερώματα τα πληρώματα των ελικοπτέρων


Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι, αναλόγως του καιρού, να απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το πλοίο της ΑΝΕΚ για να συμβάλλουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των σχεδόν 300 επιβατών που παραμένουν στο τελευταίο κατάστρωμα...
IMG 20141228 201744
Τα πληρώματα των ελικοπτέρων της Π.Α. αποχώρησαν από το αεροδρόμιο στις 20:30 περίπου (διακρίνονται στη φωτογραφία) για ολιγόωρη ξεκούραση σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας και αναμένεται να μεταβούν και πάλι εκεί περίπου εντός της νύκτας προκειμένου να προσπαθήσουν να αναχωρήσουν για τον τόπο που διεξάγεται η επιχείρηση διάσωσης.
Ήδη, από τις 2 μετά τα μεσάνυκτα, το Ιταλικό Συντονιστικό Κέντρο ζήτησε από την Ελλάδα την αποστολή του Super Puma.
image11
Ο Υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας εκτίμησε σε δηλώσεις του ότι μετά τις 11 το βράδυ που θα έχει περάσει στον ηπειρωτικό κορμό η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του συμβάντος θα δοθεί η δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.


Εξουθενωμένοι όσοι παραμένουν στο Norman Atlantic
normanatlantic diasosi

Η ανησυχία και η αγωνία έχουν φτάσει στο έπακρο για τους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται απίστευτα με τον κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους, να μην έχει –δυστυχώς- φύγει...
Άνθρωποι εξουθενωμένοι πάνω σε ένα περιορισμένο ανοικτό χώρο, βρεγμένοι και με θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, τον αέρα και τη βροχή να συνεχίζονται, χωρίς νερό και τροφή.
image4
Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύκτας, με ελπίδες από τις Ιταλικές αρχές ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρωί.


Κάτοικοι Κέρκυρας και Κερκυραίοι, πάνω στο φλεγόμενο πλοίο!

image1
Βρετανός, μόνιμος κάτοικος της Κέρκυρας ο οποίος επιβιβάστηκε στο Norman Atlantic με τη σύζυγό του και τα δυό του παιδιά, είχε επικοινωνία με οικίους του στην Κέρκυρα νωρίς το απόγευμα στους οποίους είπε ότι απεγκλωβίζεται η οικογένειά του αλλά ο ίδιος παραμένει στο κατάστρωμα του πλοίου, χωρίς πλέον καθόλου αντοχές και εκφράζοντας φόβο για το αν μπορεί να αντέξει για μερικές ώρες ακόμα...
Στο πλοίο υπολογίζεται να βρίσκονται περισσότεροι από 15 Κερκυραίοι ή κάτοικοι Κέρκυρας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί να αποσαφηνιστεί ο ακριβής τους αριθμός.


Τι παιχνίδι παίζεται με τις ζωές των εγκλωβισμένων στο πλοίο;


image33
Οργή προκαλούν τα μπαράζ ερωτηματικών ενός παιχνιδιού συμφερόντων που, όπως φαίνεται, παίζεται πάνω στις ζωές σχεδόν 300 ατόμων, στην πλειονότητά τους Ελλήνων – και παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να παρακολουθεί αμήχανη και σιωπηλή τη διαμάχη Ιταλών – Αλβανών.
Γιατί οι ιταλικές αρχές προτιμούν το «Norman Atlantic» να ρυμουλκηθεί στο Μπρίντιζι κι όχι στο πιο κοντινό λιμάνι της Αυλώνας, στην Αλβανία; Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Το Κουτί της Πανδώρας» ότι «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτό οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι δυσκολότερες ανατολικά σε σύγκριση με δυτικότερα, αλλά και γιατί η προσέγγιση στο αλβανικό λιμάνι θεωρείται δυσχερής. Από την άλλη, πλοίαρχοι κι αρχιπλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικούεκτιμούν πως είναι προτιμότερο το πλοίο να οδηγηθεί σε αβαθή νερά των αλβανικών ακτών και να το προσαράξουν προκειμένου να βγουν με ασφάλεια από αυτό οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί. Επιπλέον, οι Ιταλοί έχουν ήδη προετοιμάσει τη στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε αλλά και τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες»
Διαβάζουμε στο Newsit.gr: Το εξοργιστικό είναι πως την ώρα που 287 άνθρωποι αγωνιούν και περιμένουν στο κρύο και το χαλάζι να τους σώσουν και ενώ οι οικογένειές τους ζουν τη δική τους αγωνία, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει στους αγαπημένους τους, Ιταλοί και Αλβανοί... τσακώνονται για το που θα καταλήξει το πλοίο! Οι Ιταλοί, που έχουν τον έλεγχο και τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, επιμένουν να ρημουλκηθεί το πλοίο στο λιμάνι του Μπρίντεζι. "Πατούν" στο γεγονός πως το πλοίο είναι ιταλικών συμφερόντων και υπό ιταλική σημαία (σ.σ. η ΑΝΕΚ το έχει ναυλώσει για να κάνει το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Μπρίντεζι). Όμως το λιμάνι του Μπρίντεζι απέχει 50 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου βρίσκεται τώρα το πλοίο, ενώ η Αλβανία απέχει μόλις 10 μίλια και οι Αλβανοί ζητούν να καταλήξει εκεί. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί τις εξελίξεις».



Έλληνες ναυτικοί: Τραγικά αλλά και μεγάλα ερωτηματικά



Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση για το Norman Atlantic εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων και Πληρωμάτων Ναυαγωσωστικών-Ρυμουλκών τα οποία αναρωτιούνται ποιες ήταν οι πραγματικές αιτίας που ξέσπασε η φωτιά αλλά και, κυρίως, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου και ποιο είναι το ιστορικό του: "Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κυνηγητό του κέρδους των εφοπλιστών δεν συμβιβάζεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Όπως έχει αποκαλυφθεί πίσω από τα τραγικά ναυάγια, πυρκαγιές κ.ά. βρίσκονται σοβαρές παραλήψεις της αξιοπλοΐας των πλοίων, με οδυνηρές συνέπειες για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες.
Με την πυρκαγιά που ξέσπασε το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη 2014, στο γκαράζ του πλοίου «NORMAN ATLANTIC» με ιταλική σημαία, πλοιοκτησίας «VISEMAR DI NAVIGAZIONESRL», έχει ναυλωθεί από την «ΑΝΕΚ», τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή των 478 επιβαινόντων στο πλοίο.
Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ακρίβεια και να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Πρώτο, ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή;
Δεύτερο, με δεδομένο ότι κάθε καθυστέρηση σε περίπτωση πυρκαγιάς εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των επιβαινόντων, γιατί ενώ η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 περίπου το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη, απομακρύνθηκαν μόνο 150 επιβάτες με σωσίβιες λέμβους και παρέμεινε στο πλοίο μεγάλος αριθμός επιβαινόντων, σε μια περιοχή (ανοικτά της Κέρκυρας) που μπορούν, παρά τις συγκεκριμένες (χωρίς υπερβολές) άσχημες καιρικές συνθήκες, να συμβάλλουν έγκαιρα στην επιχείρηση διάσωσης παραπλέοντα πλοία, πολεμικά πλοία, ρυμουλκά ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερα παντός καιρού;
Τρίτο, Ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες, και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης;
Τέταρτο, Ποιο είναι το ιστορικό των ελέγχων του πλοίου, πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα "EQUASIS"(www.,equasis.org), παρατηρήσεις πολύ σοβαρές που αφορούν την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».
Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο «NORMAN ATLANTIC», ο κίνδυνος για τη ζωή των 478 επιβαινόντων και οι όποιες παραλήψεις στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θέτουν με επιτακτικό τρόπο την άμεση πραγματοποίηση συστηματικού ελέγχου στα επιβατικά πλοία για την τήρηση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Το πρώτο ζήτημα που προέχει είναι η χρησιμοποίηση όλων των μέσων και τρόπων για τη διάσωση των επιβαινόντων στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC», δεν χωρά άλλη καθυστέρηση, οι ευθύνες είναι μεγάλες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger