Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Κινητοποίηση σήμερα για την Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ

Κυβέρνηση και ΕΕ στήνουν φιέστες, ενώ τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία
Από παλιότερη κινητοποίηση των ΑμεΑ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).Με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, οι παραπάνω φορείς, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην «Παμμακάριστο», έχουν ζητήσει συνάντηση, με θέμα τα προβλήματα των αναπήρων, των γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, καθώς και των υπηρεσιών και ιδρυμάτων Ειδικής Αγωγής που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τα αναπηρικά επιδόματα χορηγούνται με το σταγονόμετρο, ενώ η αντιλαϊκή πολιτική κλείνει συνεχώς τη στρόφιγγα, περιορίζοντας τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και το ύψος των επιδομάτων. Ενδεικτικά, από 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξεων πριν από μερικά χρόνια, σήμερα μειώθηκαν περίπου στο 8%. Με βάση τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει στο 5%.
Ανάλογο είναι το «σφαγείο» και στα επιδόματα αναπηρίας, όπου η κατεύθυνση είναι οι περίπου 160.000 σημερινοί δικαιούχοι, να γίνουν 100.000. Σύμφωνα με την απογραφή των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων το 2012, αυτοί ανέρχονταν σε 210.000. Το 2013 ανακοίνωσαν 181.000 δικαιούχους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ»), αυτοί που λαμβάνουν κάποιο προνοιακό επίδομα είναι 160.000.
Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία των επιστημονικών εταιρειών στη χώρα, οι βαριά ανάπηροι ανέρχονται στις 500.000 και το 10% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Δηλαδή, ούτε 2 στους 5 βαριά ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες δεν παίρνουν προνοιακό επίδομα. Το «μαχαίρι» αφορά και το ύψος των επιδομάτων, έχει προειδοποιήσει η ΣΕΑΑΝ, αφού αυτά θα ανέρχονται σε ποσά που δε θα ξεπερνούν τα 150 - 200 ευρώ το μήνα - με ελάχιστες εξαιρέσεις - καταδικάζοντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην απόλυτη εξαθλίωση.
Σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περισσότεροι από τους μισούς αναπήρους, που φτάνουν τα 44 εκατ., είναι άνεργοι. Το ποσοστό της απασχόλησης των ΑμεΑ ήταν μόλις 47,3% το 2011. Ακόμα χαμηλότερο ήταν στην Ελλάδα, με μόλις το 35,5% των ΑμεΑ να καταγράφονται ως εργαζόμενοι, ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Συγκέντρωση οργανώνει σήμερα στη Χίο και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου, στις 10 π.μ., στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger