Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

naytergates 2
ΣΕ ΓΑΛΕΡΑ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ
Το φιλοεργοδοτικό της πρόσωπο αποκάλυψε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Σαμαρά δια του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, καθώς με επιστολή του τελευταίου προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δρομολογείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) των ελλήνων ναυτικών στα ποντοπόρα πλοία, μέσω της προώθησης και σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, το οποίο αποτελεί διακαή πόθο και επιδίωξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου για περαιτέρω συμπίεση των μισθών και αύξηση της κερδοφορίας.


Το κατάπτυστο έγγραφο ήρθε στην δημοσιότητα από τη ναυτεργατική εφημερίδα της ΠΕΝΕΝ «Το Ματσακόνι». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, ο υπουργός με την αριθ. Πρωτ. 3522.2/10/2014 επιστολή του «επιχειρεί ξεδιάντροπα, ενεργώντας ως υπάλληλός τους, να καταργήσει την ισχύουσα ΣΣΕ στην κατηγορία ποντοπόρων πλοίων...
»Επειδή το έγγραφο έχει ημερομηνία 22/5/2014, είναι σαφές ότι τα πραγματικά αφεντικά του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη (ΕΕΕ) φαίνεται ότι δεν πείστηκαν από τη δική του και μόνο “γνωμοδότηση”.
»Προφανώς, θέλουν και ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις για την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, έτσι ώστε να μην προκύψουν στη συνέχεια νομικές και άλλου είδους αμφισβητήσεις...
»Δείχνει, όμως, το ποιόν και την πολιτική αντίληψη του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος χωρίς κανένα δισταγμό, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, επέλεξε με μια μονοκονδυλιά να ικανοποιήσει την αξίωσή τους επιχειρώντας να καταργήσει μια ΣΣΕ η οποία είναι θεσμοθετημένη 70 ολόκληρα χρόνια!!!».
Τι λέει στην επιστολή – κατάργηση των ΣΣΕ ο Βαρβιτσιώτης
«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Πληρωμάτων Φορτηγών Πλοίων από 4.500 TWD και άνω που κυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 3525.1.2/01/2011 υπουργική απόφαση (Β’123), έληξε την 31-12-2010 και μέχρι σήμερα δεν έχει συναφθεί και κυρωθεί νέα Συλλογική Σύμβαση για την συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων.
Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 του Κανονισμού για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 3522.2/08/2013 κ.υ.α (Β’1671), οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων ναυτικών συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη με ατομική σύμβαση ναυτολόγησης του ναυτικού».
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger