Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Με τις βαλίτσες σε αναμονή


Τις βαλίτσες τους σε... αναμονή σε μια γωνιά της ντουλάπας, αναμένοντας «πράσινο φως» πριν ακολουθήσουν το δρομολόγιο μέσω Βορείου Ελλάδος, από τα σύνορα στον Εβρο προς Τουρκία, έχουν δεκάδες άνεργοι Βολιώτες, που αναζητούν καλύτερη επαγγελματική τύχη στη γείτονα.
Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες με πτυχία, εργασιακή εμπειρία και γνώσεις ξένων γλωσσών, που έχουν βρεθεί σε επαγγελματικό αδιέξοδο και στρέφουν το βλέμμα τους προς το σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, στη Μαγνησία της ανεργίας του 38%, ακόμη και η μετανάστευση έχει αλλάξει... προορισμό. Δεν περιορίζεται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Ολοένα και περισσότεροι αναζητούν μια θέση εργασίας στη γειτονιά των Βαλκανίων. Από τους δημοφιλέστερους... εργασιακούς προορισμούς είναι η Τουρκία και ιδίως η Κωνσταντινούπολη ή πόλεις στα παράλια, όπως η Σμύρνη, όπου αρκετοί έχουν εκεί τις οικογενειακές τους ρίζες.
Αλλωστε η Τουρκία είναι η πιο σημαντική κοντινή αγορά εργασίας στην Ελλάδα και διεκδικεί το δικό της κομμάτι στην πίτα της μετανάστευσης. Η παρόμοια κουλτούρα, οι περίπου 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται μόνο στην Κωνσταντινούπολη και οι ικανοποιητικοί μισθοί, αποτελούν έξτρα δέλεαρ για άνεργους εργαζόμενους ή επαγγελματίες χωρίς αντικείμενο στο Βόλο.
Καταθέτουν αίτηση στο Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη ή στο εμπορικό τμήμα του Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και περιμένουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν μέχρι να λάβουν την πολυπόθητη απάντηση.
Με τα... μούτρα στο διάβασμα
Το ενδιαφέρον για μετανάστευση στην Τουρκία, καταδεικνύεται και μέσα από την εκπαίδευση...
Η εκμάθηση της τούρκικης γλώσσας, δεν είναι απλά... μόδα στο Βόλο. Τα τμήματα εκμάθησης τούρκικης γλώσσας θεωρούνται τα πιο «δυνατά» από πλευράς αριθμού μαθητών που τα παρακολουθούν, στα τμήμα του Κέντρου Πληροφόρησης «Δίαυλος». Ο μαθητικός πληθυσμός δε, συνεχώς αυξάνεται και το επίπεδο των μαθητών ανεβαίνει.
Το τμήμα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας εμφανίζεται το δημοφιλέστερο απ' όσα λειτουργούν στο Δίαυλο. Είναι από τα πρώτα που ξεκίνησε το 2004 και κάθε χρόνο συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους μαθητές.
Η τάση είναι κάθε χρόνο αυξητική. Ιδίως μετά την αναμετάδοση των τουρκικών σίριαλ από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ολοένα και περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι που απευθύνονται στο Δίαυλο για να παρακολουθήσουν μαθήματα.
Τελευταία, μαθητές κάθε ηλικίας δεν προσέρχονται στα θρανία για να μάθουν απλώς μια ξένη γλώσσα που ίσως τους χρειαστεί στο μέλλον. Πτυχιούχοι με γνώση δύο και τριών ξένων γλωσσών, πέφτουν ξανά με τα... μούτρα στο διάβασμα με στόχο να μάθουν την τούρκικη γλώσσα που θα τους χρησιμεύσει ως επιπλέον προσόν στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας στην Τουρκία. Μελετούν για να βγάλουν το πρώτο πτυχίο και συνεχίζουν την προσπάθεια για το δεύτερο και τρίτο πτυχίο. Αλλωστε κάθε πτυχίο συνεπάγεται και επιπλέον επιδομάτων επί του βασικού μισθού. Ανάμεσά τους λογιστές, μηχανικοί ακόμη και δικηγόροι...
Σε λίστα αναμονής
Αρκετοί είναι οι Βολιώτες που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, πριν λάβουν θετική ή αρνητική απάντηση για την έγκριση της αίτησής τους να εργαστούν στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να περάσουν μέχρι και μήνες πριν λάβουν απαντητικό έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση οι βαλίτσες περιμένουν σε μια γωνιά για παν ενδεχόμενο.
Στο μεσοδιάστημα, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους στην τούρκικη γλώσσα. Ζουν με την ελπίδα ότι έστω κι αν χρειαστεί να ξαναστήσουν το σπιτικό τους από την αρχή, τουλάχιστον θα το κάνουν με καλύτερους όρους και σε μια χώρα όχι τόσο ξένη στην Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα.
Εφ. Ταχυδρόμος (Ελένη Χάνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger