Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πώς ξημέρωσε έτσι η Κυριακή! Θρίλερ για 466 επιβάτες σε πλοίο που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας

Πώς ξημέρωσε έτσι η Κυριακή! Θρίλερ για 466 επιβάτες σε πλοίο που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας
Δραματικές στιγμές ζουν οι 466 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.



Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και στο πλοίο επιβαίνουν 268 Έλληνες, επιβάτες και πλήρωμα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να ξεπερνούν τα 8 μποφόρ και βροχόπτωση και χαλάζι. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα.

Στην περιοχή έσπευσαν τρία ελικόπτερα  AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναχώρησε επίσης η φρεγάτα Ναυαρίνο.

Στις 9:15 αναχώρησε από την Πάτρα το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» με κατεύθυνση την Αδριατική, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Από ιταλικής πλευράς έχουν σταλεί στην περιοχή δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος. Επίσης ένα πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα. Πρόθεση να συμβάλει με ναυαγοσωστικά μέσα εκδήλωσε και η Αλβανία.

Δύο πλοία τα οποία έπλεαν κοντά στο Norman Atlantic πήραν άμεσα εντολή να φτάσουν κοντά του για να παράσχουν βοήθεια, ενώ στη συνέχεια στην περιοχή έφτασαν και άλλα πλοία.

Ήδη αρκετοί εκ των επιβατών -150 κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου- έχουν μεταφερθεί στο πλοίο «Spirit of Pireaus», που πλέει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα του πλοίου.

Επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους στο Mega ανέφεραν ότι στην περιοχή έφτασε και ένα μεγάλο επιβατηγό σκάφος των Μινωικών Γραμμών, Europa Cruise, το οποίο κατέβασε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αδυνατεί ωστόσο να προσεγγίσει το Norman Atlantic, λόγω θαλασσοταραχής.

Επτά από τα παραπλέοντα σκάφη προσπαθούν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, ώστε να μπορέσει να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.

Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν πάντως εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου.

Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι διατέθηκαν όλα τα σωστικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και ένα αεροσκάφος C-130 και δόθηκε αμέσως εντολή να μεταβούν στην περιοχή τρία ελικόπτερα. Διευκρίνισε πάντως πως την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών έχει το ιταλικό Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων γίνεται σε συνεργασία των Κέντρων Έρευνας και Διάσωσης Ελλάδας και Ιταλίας.

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με tweet, δήλωσε ότι η εμπλοκή του ιταλικού ναυτικού είναι μέγιστη και ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger