Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΛΟΣ Ηχηρό «όχι» των εργαζομένων στη λιτότητα Καλή σε όγκο πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ

ΠΟΡΕΙΑ
Καλή σε όγκο, παρά την υγρασία και το ψιλόβροχο, ήταν η πορεία ΕΚΒ, ΑΔΕΔΥ, Σωματείων, πολιτικών κομμάτων και αριστερών συλλογικοτήτων, που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί στο Βόλο, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο τέλος της πορείας εντάθηκαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ και άλλες συλλογικότητες που είχαν προαναγγείλει ξεχωριστή συγκέντρωση, ενώ αρνητικά σχόλια απέσπασε η απουσία των εμπόρων.

Η συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, μέσω της Ιωλκού και της Ιάσονος, με κατάληξη την ΕΡΑ Βόλου στην παραλία, ενώ παρόντες ήταν τροχονόμοι που ρύθμιζαν την κυκλοφορία από τα σημεία που περνούσε η πορεία.
Στην πορεία συμμετείχαν σωματεία και φορείς, όπως η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, οι δάσκαλοι ΚΟΣΜΟΣοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, το Στέκι Αλληλεγγύης για όλους, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΕΤΑ Μαγνησίας, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου, η ΟΕΒΕΜ και άλλοι.
Τα ποσοστά συμμετοχής, πάντως, συγκριτικά με παλαιότερες απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Στα σωματεία που ανήκουν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε μεταξύ 50% και 55%, ενώ στους χώρους με λίγους εργαζόμενους τα ποσοστά ήταν πολύ μικρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ.
Στο δημόσιο τομέα, η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 50% και 60%, οι δάσκαλοι είχαν συμμετοχή γύρω στο 40%, ενώ ιδιαίτερα μικρή ήταν η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία, που έφτασε μόλις στο 19,5%.
«Ρήξη, αντίσταση, όχι συναίνεση»
«To Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πτοείται, η φωνή του δεν χαμηλώνει, ο λόγος του δεν φιμώνεται. Αντίθετα. Η θέλησή του ν’ αντισταθεί, ενισχύεται και ατσαλώνει. Οι φασιστικές αυτές αντιλήψεις και πρακτικές, αντί να το καταβάλλουν, το ντοπάρουν με πείσμα ν’ αγωνισθεί. Και θα αγωνισθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, που τόνισε ότι η σημερινή απεργία είναι εκδήλωση ρήξης και αντίστασης και όχι, συναίνεσης.
Στην συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας πήραν το λόγο ο αντιπρόεδρος του νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, Λεωνίδας Αναστασίου, που ζήτησε να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις και αναφέρθηκε στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Θανάσης Σπύρου, στην ομιλία του ανέφερε ότι «δεν χωράει άλλη διαπραγμάτευση, τώρα περιμένουμε έργα. Εφόσον η κυβέρνηση αδυνατεί να παράσχει στις δύσκολες αυτές συγκυρίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμείς υα πούμε «όχι» στο κυβερνητικό έργο».
«Ντροπή η απουσία του εμπορικού συλλόγου»
«Ντροπή» χαρακτήρισε την απουσία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου από την σημερινή απεργία, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Θέμης Αρχοντάκης. Τα καταστήματα (εμπορικά και σούπερ μάρκετ) λειτούργησαν κανονικά.
«Είναι αδιανόητο αυτό το υγιές κομμάτι της πόλης μας να απέχει από αυτά τα δρώμενα. Σήμερα λοιπόν έπρεπε να έλθουν να συμπαρασταθούν, αλλά αυτοί έχουν τα μαγαζιά ανοιχτά. Ποιον περιμένουν να ψωνίσει στα καταστήματα, όταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δουλειά και ψωμί να φάει» είπε σε δηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger