Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠPAKTIKO
της 8ης/2014 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου
της Δημοτικής Eπιχείρησης Ύδρευσης Aποχέτευσης Σκοπέλου

Στη Σκόπελο, σήμερα, 29.10.2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00 συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (κτίριο Ξενία), το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Eπιχείρησης Ύδρευσης Aποχέτευσης Σκοπέλου, ύστερα από τη με αρ. πρωτ. 1291/24.10.2014 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, η οποία επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα, σύμφωνα με άρθρο 4 §2 του Ν. 1069/80, σε όλα τα μέλη.
Παρόντα μέλη: 1. Λεμονής Κων/νος του Παναγιώτη, 2. Τσουκαλάς Ευάγγελος του Γεωργίου, 3. Δένδης Κων/νος του Σταματίου, 4. Σκλάβου Νίκη του Ευσταθίου (από το 14ο θέμα και μετά), 5. Προβιάς Αντώνιος του Ευαγγέλου, 6. Κλωνάρη Φιλίτσα του Ιωάννη, 7. Κρικίδου Σοφία του Αποστόλου.
Απόντα μέλη: -
Παρών και ο Γεν. Δ/ντής της επιχείρησης, Aντώνιος Kεσμετζής, ως εισηγητής και ο Εμμανουήλ Γαρουφαλής ως γραμματέας.

Ο Πρόεδρος, αφού διαπιστώνει την ύπαρξη απαρτίας, κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.

Θέμα 13o    Αρ. Απόφασης: 072/2014
Διακανονισμοί οφειλών πελατών.


Επί του δεκάτου τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης ο Γεν Δ/ντής εισηγείται: Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου έχει πολλές φορές στο παρελθόν θεσπίσει με αποφάσεις του ΔΣ - πέραν των προβλεπομένων στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δικτύου Ύδρευσης (άρθρο 25 §1 και άρθρο 28 §4) - διακανονισμούς οφειλών των πελατών της προς διευκόλυνσή τους. Οι αποφάσεις υπ’ αρ. 11 & 29 του 2011 και η 8 του 2013 είχαν ακριβώς αυτό το περιεχόμενο. Πρόσφατα με την απόφαση 39/2014 δόθηκε η δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών σε, μέχρι και εκατό (100), δόσεις στο πνεύμα του άρθρου 51 του Ν. 4257/2014 (ΦΕΚ 93Α/14.04.2014) με το οποίο ρυθμίζονταν οφειλές προς τους Δήμους. Στην απόφαση αυτή δόθηκε ιδαίτερη δημοσιότητα με την εμφάνισή της στα ιστολόγια του νησιού και την ανάρτηση επιπλέον υπενθύμισης της προθεσμίας ένταξης των ενδιαφερομένων σ’ αυτήν. Μέχρι την 31η Ιουλίου 2014 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία ένταξης αρκετοί υδρολήπτες ανταποκρίθηκαν.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί προτείνεται να θεσπιστεί ένα πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων αιτημάτων για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μετά την 31η Μαΐου 2014 και θα βεβαιώνονται στο εξής.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τον προσφάτως δημοσιευθέντα Ν. 4304/2014 (ΦΕΚ 234Α΄ – 23.10.2014) δίνεται και ρητώς η δυνατότητα διακανονισμών οφειλών προς τις ΔΕΥΑ. Παρατίθεται προς ενημέρωσή σας ολόκληρο το σχετικό άρθρο 25:
1. Οφειλές προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 30.9.2014, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του οικείου διοικητικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων ανάλογα με το ποσό της οφειλής, τα ποσοστά απαλλαγής από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια η οποία δεν ρυθμίζεται στο παρόν άρθρο.
2. Τα προβλεπόμενα, στην απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, ποσοστά απαλλαγής τελούν απαραιτήτους σε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τον αριθμό των δόσεων. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής παρέχεται υποχρεωτικά απαλλαγή κατά εκατό τοις εκατό (100%) από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από σαράντα (40) ενώ η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από σαράντα (40) ευρώ.
4. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης το αργότερο έως τις 14.11.2014. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση το αίτημα εξετάζεται από τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α., κατόπιν σχετικής εισήγησης του προϊσταμένου της οικείας οικονομικής υπηρεσίας.
5. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την ψήφισή του.
Το ΔΣ μετά από διαλογική συζήτηση,
ομόφωνα αποφασίζει:
1. Στην παρούσα ρύθμιση υπάγονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε είδους τέλη που έχουν ημερομηνία βεβαίωσης (χρέωσης στο λογιστήριο) έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2014.
2. Δεν υπάγονται σε ρύθμιση τα πρόστιμα που προβλέπονται από την §18 της απόφ. 001/2014 του ΔΣ (ΒΙΡΥΟΡΑ3-7Ψ0) και τα τέλη επανασύνδεσης. Υδρολήπτες που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στην παρούσα.
3. Αιτήσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις της παρούσας μπορούν να κατατίθενται, για καθε παροχή, από τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη, το αργότερο μέχρι και την 14η Νοεμβρίου 2014, μετά την παρέλευση της οποίας ουδεμία αίτηση υπαγωγής θα γίνεται δεκτή.
4. Είναι δυνατόν να υποβάλλονται αιτήσεις υπαγωγής για περισσότερες της μιας παροχές του ιδίου ιδιοκτήτη ή χρήστη. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης από χρήστη υδρευομένου ακινήτου, απαιτείται και η συναίνεση του ιδιοκτήτη.
4. Οι οφειλές από κάθε είδους τέλη μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως ακολούθως:
α. Εφάπαξ καταβολή του υπολοίπου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χωρίς χρέωση προσαυξήσεων.
β. Οφειλές έως και 5.000,00 €: Στο χρεωστικό υπόλοιπο προστίθεται το 20% του συνόλου των προσαυξήσεων, υπολογισμένων με ημερομηνία αυτήν της κατάθεσης της αίτησης, και το σύνολο καταβάλλεται σε το πολύ δώδεκα (12) δόσεις, με ελάχιστη δόση τα σαράντα ευρώ (40,00 €).
γ. Οφειλές από μεγαλύτερες των 5.000,00 € έως και 10.000,00 €: Στο χρεωστικό υπόλοιπο προστίθεται το 50% του συνόλου των προσαυξήσεων, υπολογισμένων με ημερομηνία αυτήν της κατάθεσης της αίτησης, και το σύνολο καταβάλλεται σε το πολύ είκοσι  (20) δόσεις.
δ. Οφειλές από μεγαλύτερες 10.000,00 € έως και 20.000,00 €: Στο χρεωστικό υπόλοιπο προστίθεται το 70% του συνόλου των προσαυξήσεων, υπολογισμένων με ημερομηνία αυτήν της κατάθεσης της αίτησης, και το σύνολο καταβάλλεται σε το πολύ τριάντα (30) δόσεις.
ε. Οφειλές μεγαλύτερες των 20.000,00 €: Στο χρεωστικό υπόλοιπο προστίθεται το 90% του συνόλου των προσαυξήσεων, υπολογισμένων με ημερομηνία αυτήν της κατάθεσης της αίτησης, και το σύνολο καταβάλλεται σε το πολύ σαράντα (40) δόσεις.
5. Οι δόσεις είναι μηνιαίες, άτοκες και ισόποσες, στρογγυλευμένες στην πλησιέστερη μονάδα, πλην της τελευταίας. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή είναι δυνατόν, εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί, το ύψος των δόσεων να ποικίλλει εντός του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μειώνεται το συνολικό ετήσιο καταβλητέο ποσόν.
6. Στην παρούσα ρύθμιση υπάγεται, με την επιφύλαξη της §2, υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάθε παροχής, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε ενιαίο διακανονισμό υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών όλων των παροχών της §4 του άρθρου 8 του Κανονισμού 'Υδρευσης.
7. Σε τρεις (3) το πολύ εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης καταρτίζεται πίνακας διακανονισμού οφειλών (ποσό δόσης και καταληκτική ημερομηνία καταβολής). Ο οφειλέτης, χωρίς άλλη ειδοποίηση, προσέρχεται, υπογράφει την ανεπιφύλακτη αποδοχή του διακανονισμού, καταβάλλει την πρώτη δόση και τότε η οφειλή του θεωρείται διακανονισμένη.
8. Την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της δεύτερης απλήρωτης δόσης, η ρύθμιση καθίσταται άκυρη, ο οφειλέτης χάνει το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης διακανονισμού και επέρχονται οι συνέπειες του Κανονισμού, δηλαδή α) διακοπή ύδρευσης, χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση, και β) διακοπή αποχέτευσης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της §γ της απόφασης 85/2013 του ΔΣ (ΒΛΩΦΟΡΑ3-ΣΛΕ), μετά από έγγραφη προειδοποίηση.
H απόφαση αυτή πήρε αριθμό 072/2014.

    O Πρόεδρος    Tα μέλη
ακολουθούν υπογραφές
Ακριβές Αντίγραφο
Σκόπελος _________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger