Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στη Σκόπελο

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοιΕπείγον αίτημα στελέχωσης των υπηρεσιών Κτηνιατρικής και Γεωπονίας στη Σκόπελο
Πολύ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Σκοπέλου, λόγω της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού, που επέφερε σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις και στο ζωϊκό κεφάλαιο του νησιού.
Η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό και η στελέχωση των Υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Σκοπέλου, είναι τα δύο βασικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας του νησιού, προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και εντείνουν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.

Τα παραπάνω αιτήματα μεταφέρει στον αρμόδιο Υπουργό και τους φορείς της περιοχής μας ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, με σχετική επιστολή, στην οποία γίνεται λόγος για «παντελή απουσία δημόσιων υπηρεσιών Κτηνιατρικής και Γεωπονίας από το νησί».
Στην ίδια επιστολή, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού που ενέσκηψε και στο νησί μας το τελευταίο διάστημα επέφερε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας, καθώς επλήγησαν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σε ποσοστά θνησιμότητας μάλιστα που ξεπερνούν κατά πολύ τα στάνταρ που θέτει η σχετική βιβλιογραφία αναφορικά με την ασθένεια αυτή, ώστε να γίνεται λόγος για ολοσχερή καταστροφή του».
Το γεγονός αυτό «επέτεινε η παντελής απουσία δημόσιων υπηρεσιών Κτηνιατρικής και Γεωπονίας από το νησί μας -στο οποίο, σημειωτέον, εκτρέφονται οι φυλές Αίγα Σκοπέλου και Πρόβατο Γλώσσας- και η συνακόλουθη πλημμελής ενημέρωση και τεχνική βοήθεια προς τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα» όπως τονίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου.
Τα άμεσα αιτήματα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα δυσχερούς θέσης στην οποία περιήλθαν οι κτηνοτρόφοι του νησιού, είναι «η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη από τη νόσο. Η χορήγηση δωρεάν εντομοαπωθητικών σκευασμάτων για την πρόληψη και αποτροπή επέκτασής της και η στελέχωση των Υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο νησί της Σκοπέλου».
Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Βασιλούδης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, η κ. Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων και τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως επιδείξουν, για μια ακόμη φορά, το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων δρομολογώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».
ΓΛ. ΥΔΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger