Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ



ΖΕΤΤΑ   Μ.  ΜΑΚΡΗ
Βουλευτής     Ν.  Μαγνησίας  – ΝΔ



Αθήνα,  7- 9 - 2014


ΕΡΩΤΗΣΗ

                                                                        Προς : τον κ. Ι. Βρούτση,
                                Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ  : «Εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»


Κ. Υπουργέ,

Στις 23 / 7 /2014 απέστειλα στον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Β. Κεγκέρογλου επιστολή, στην οποία του εξέθετα αναλυτικά, με αριθμούς και επιχειρήματα,  το καθολικό αίτημα των δημοτών του δήμου Βόλου να επιλεγεί ο δήμος μας για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (σας  επισυνάπτω την σχετική επιστολή).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία,  μου ζητήθηκε από τον κ. Κεγκέρογλου  να επανέλθω στα τέλη του Αυγούστου 2014, ώστε να μου παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο εφαρμογής του πιλοτικού αυτού προγράμματος. Πράγματι, κατόπιν αιτήματος μου, συναντήθηκα με τον υφυπουργό κ. Β. Κεγκέρογλου στις 28 – 8 -2014.  Ο υφυπουργός με ενημέρωσε ότι, κατόπιν υποδείξεως του τεχνικού συμβούλου του υπουργείου, οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος  θα επιλεγούν με βάση τα κριτήρια που αντικειμενικά θα τεθούν και στα οποία η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει δυνατότητα ή επιθυμία παρέμβασης. Την ενημέρωση αυτή την γνωστοποίησα στους συμπολίτες μου, ως  ώφειλα, με δελτίο τύπου, το περιεχόμενο του οποίου ήταν σε γνώση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (επισυνάπτω και το σχετικό δελτίο).



Την προηγούμενη, μόλις,  εβδομάδα ενημερώθηκα, αρμοδίως,  ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκρίνεται η επιλογή της έδρας εκάστης των 13 περιφερειών της χώρας, επειδή οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνουν ότι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο,  θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή εφαρμογή αυτού του προγράμματος, διότι, κατά τεκμήριο, οι κοινωνικές δομές εκεί είναι αρτιότερες. Και την ενημέρωση αυτή την γνωστοποίησα, όπως είχα υποχρέωση, στους συμπολίτες μου.
Με έκπληξη,  διάβασα στο κυριακάτικο φύλλο (7 - 9 -2014) της έγκριτης εφημερίδας ΕΘΝΟΣ ότι έγινε η τελική επιλογή των δήμων, όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το εν λόγω πρόγραμμα. Στην επιλογή αυτή, όχι απλώς,  δεν περιλαμβάνονται οι έδρες των 13 περιφερειών της χώρας, αλλά – όλως τυχαίως; - δήμοι των εκλογικών περιφερειών του υπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σημειωτέον ότι για το όλο θέμα ουδεμία προσυνεννόηση ή ενημέρωση υπήρξε με τον θεσμικό συνομιλητή του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, ο οποίος δήλωσε παντελή άγνοια.

Σας ερωτώ :
1)     Ποιος όρισε τα κριτήρια επιλογής των δήμων , όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος;
2)     Ποια είναι, αναλυτικά, συγκεκριμένα και συγκριτικά  τα κριτήρια αυτά;
3)     Ποια είναι αναλυτικά, συγκεκριμένα και συγκριτικά τα στοιχεία, με βάση τα οποία επελέγησαν οι εν λόγω δήμοι;
4)     Ειδικότερα,  σε ό, τι αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας  ποια είναι τα κριτήρια, που αποδεικνύουν την αρνητική υπεροχή του δήμου Καρδίτσας έναντι του δήμου Βόλου αλλά και την θετική υπεροχή των κοινωνικών δομών της Καρδίτσας έναντι των κοινωνικών δομών του Βόλου;



Η ερωτώσα Βουλευτής

Ζέττα  Μ. Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger