Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σποράδες Ανέσυραν μπαταρίες και ρόδες από το βυθό της Σκοπέλου

Ανέσυραν μπαταρίες και ρόδες από το βυθό της ΣκοπέλουΠερισσότερα από 50 κιλά άχρηστα αντικείμενα ανέσυραν δύτες του Καταδυτικού Κέντρου
Περισσότερες από έξι μεγάλες σακούλες απορριμμάτων και δεκάδες άχρηστα αντικείμενα, το βάρος των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 50 κιλά, είναι ο απολογισμός της περιβαλλοντικής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε προχθές σε παραλία της Σκοπέλου.
Εξι δύτες, μέλη του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου, συμμετείχαν στην ενάλια και επίγεια παρέμβαση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Τραχήλι, μια απομακρυσμένη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού, χωρίς οδική πρόσβαση, ανασύροντας από το βυθό ακόμη και θραύσματα μικρής πλαστικής βάρκας, που πιθανόν βυθίστηκε πριν από πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο.
Το χρονικό της παραπάνω εθελοντικής παρέμβασης, επικεντρώνεται αλλά και περιστρέφεται, ταυτόχρονα, γύρω από τη διαπίστωση ότι «η ακτή ήταν σε απελπιστική κατάσταση», σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Ο εμπνευστής της παραπάνω πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Ντάνης, υπεύθυνος του Dive Center της Σκοπέλου, αναφέρει ότι «υπήρχαν πολλά πλαστικά στην ακτή, και άλλα τόσα στο βυθό, όπως μεγάλες ρόδες, τμήματα από σκάφη, πολλά πολυεστερικά κομμάτια σπασμένα, εξαρτήματα σκάφους, VHF, φίλτρα λαδιού, ανταλλακτικά και διάφορα ακόμη εξαρτήματα καθώς και δύο μεγάλες μπαταρίες».
Επίσης την ακτή «κοσμούσαν» πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα, ψαροκασέλες, λευκά σπασμένα φελιζόλ που είχε ξεβράσει το κύμα, πολλά πλαστικά μπιτόνια, δίχτυα μπλεγμένα με σχοινιά, με παραγάδια κλπ.
Οι έξι γενναίοι δύτες εργάστηκαν ακούραστα πέντε περίπου ώρες, μεταφέροντας μακριά από την ακτή, κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, που επιβάρυναν το περιβάλλον, κάνοντας παράλληλα διαλογή των αντικειμένων, αναλόγως του υλικού από τα οποία είναι κατασκευασμένα. «Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν πολύ άσχημη, διότι στις απομακρυσμένες ακτές, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά, όπως η συγκεκριμένη, δεν υπάρχει η ίδια φροντίδα σε σύγκριση με τις πολυσύχναστες» όπως υπογραμμίζει ο κ. Ντάνης, ο οποίος προσθέτει ότι «έχουμε καταγράψει τα άχρηστα αντικείμενα, που εντοπίσαμε».
Ο υποβρύχιος καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Βυθών και παραλίας, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, ενώ στόχος του εμπνευστή της παραπάνω δράσης, είναι η συνέχιση της ίδιας προσπάθειας και στο μέλλον.
Πρόθεση του Καταδυτικού Κέντρου Σκοπέλου, είναι διαχρονικά να δημιουργεί δράσεις καθαρισμού και προστασίας του βυθού της Σκοπέλου, σηματοδοτώντας την λειτουργία του όχι μόνο ως μία στενή επιχειρηματική κίνηση, αλλά και αφορμή μίας καινούργιας σχέσης με τη θάλασσα και το βυθό της Σκοπέλου.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger