Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Απλησίαστη η βενζίνη ΣΤΙΣ Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Απλησίαστη η βενζίνη ~ «ΤΣΙΜΠΑΕΙ» Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣΗ αμόλυβδη σε Αλόννησο «χτυπάει» 1,89 ευρώ το λίτρο και σε Σκιάθο 1,88 ευρώ το λίτρο
Όσο πλησιάζει το Δεκαπενταύγουστο φαίνεται ότι «τσιμπάει» ανοδικά η τιμή της αμόλυβδης στη Μαγνησία και ειδικότερα στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Ντόπιοι, τουρίστες και επισκέπτες ήδη αναγκάζονται να «βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη τους» για να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών Υγρών Καυσίμων στο Νομό Μαγνησίας η ακριβότερη βενζίνη παρατηρείται στην Αλόννησο με πρατήριο να πουλάει την αμόλυβδη 1,89 ευρώ το λίτρο και η  δεύτερη ακριβότερη τιμή παρατηρείται στη Σκιάθο με πρατήριο καυσίμων να πουλάει την αμόλυβδη 1,88 ευρώ το λίτρο.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ
Τη στιγμή που τα νησιά των Βορείων Σποράδων «βουλιάζουν» από τουρισμό η τιμή της αμόλυβδης διατηρείται σε υψηλές τιμές με τους τουρίστες να προβληματίζονται  και τους πρατηριούχους να ποντάρουν στην προσέλευση τουρισμών για να δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν.
Όσον αφορά την τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια καυσίμων του Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η φθηνότερη τιμή  ξεκινάει από 1,62 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη φτάνει το 1,78 ευρώ το λίτρο.
«Την συγκεκριμένη εποχή τουλάχιστον για τα πρατήρια του Βόλου,  στην τιμή των καυσίμων δεν παρατηρείται ούτε μείωση της τιμής ούτε αύξηση», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας κ. Απόστολος Βολιώτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι λογικό στα νησιά η τιμή της βενζίνης να είναι ακριβότερη καθώς είναι ακριβή η μεταφορά των καυσίμων στα νησιά.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων η τιμή των καυσίμων τέλος Αυγούστου αναμένεται να μειωθεί κατά 3-4 λεπτά.

Σύνδεση με το σύστημα εισροών- εκροών
Όσον αφορά στο σύστημα εισροών- εκροών ο κ. Βολιώτης, ανέφερε πως ήδη έχει εγκατασταθεί στα περισσότερα πρατήρια της Μαγνησίας, σε ποσοστό δηλαδή της τάξης του 80%.
Στις 31 Αυγούστου λήγει η καταληκτική και δεσμευτική από το Μνημόνιο ημερομηνία για την πλήρη εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα πρατήρια σε όλη την επικράτεια. Με βάση τον νόμο, πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών - εκροών μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να κλείσουν.
Βέβαια με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών έχει συνδεθεί το 50% περίπου των πρατηρίων της α΄ φάσης, το 25% της β΄ φάσης και κανένα πρατήριο (0%) της γ΄ φάσης. Ακόμη όμως γι’ αυτά που έχουν συνδεθεί το κεντρικό σύστημα της ΓΓΠΣ δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει σε τακτική βάση τις διακινήσεις και να διασταυρώσει τα στοιχεία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μέτρου που είναι η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και της εισφοροδιαφυγής.
Μέχρι αυτό να λειτουργήσει πλήρως και αποτελεσματικά, όσοι έχουν επενδύσει στην προμήθεια, την εγκατάσταση και τη σύνδεση του συστήματος δεν έχουν καμία θετική απόδοση έναντι των υπολοίπων που παρανομούν και βέβαια ούτε το κράτος και ο καταναλωτής κάποιο όφελος, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger