Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η γη βάφτηκε με… το ρωσικό εμπάργκο


Aνάστατοι είναι οι αγρότες για το μέλλον των προϊόντων τους στη ρωσική αγορά. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Βενιζέλου δεν πείθουν καθώς, όπως λέει και η αντιπολίτευση, η Ελλάδα έχει ταυτιστεί πλήρως με την πολιτική της Ε.Ε.
 
Του Τάσου Τσακίρογλου

«Σήμερα κληρώνει» (εκτός απροόπτου) για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα περιορισμού των εισαγωγών της ανά χώρα, ως αντίμετρο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της με αφορμή την Ουκρανία. Η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και στους εξαγωγείς είναι μεγάλη, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς και τις ολιγωρίες της στην υπόθεση.

«Eμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία είναι αποφάσεις που αφορούν όλο τον δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. «Εμείς, ως μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», κατέληξε, σ’ ένα κλίμα προφανούς αμηχανίας.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων, εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων– με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

Περιμένοντας τη λίστα της Μόσχας

Τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, διατυπώνουν φόβους ότι οι πολιτικές σχέσεις της Μόσχας με κάθε μία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα αποτυπωθούν και στη «λίστα» περιορισμού των εισαγωγών της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι το θέμα των ρωσικών αντιμέτρων θα χρησιμοποιηθεί από τον Β. Πούτιν και ως πολιτικό εργαλείο-σφήνα στην ευρωπαϊκή ενότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση, αναμένεται να εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα – συμπεριλαμβανομένου του κρασιού-, αλλά και το λάδι και οι ελιές.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.(12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Αντιπολιτευτικά βέλη

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σημείωσε: «Είχαμε προειδοποιήσει για ενδεχόμενα αντίποινα από πλευράς Πούτιν. Η Ρωσία μπορεί να ήταν πάντα στο πλευρό μας στα εθνικά μας θέματα, αλλά δεν παύει να είναι ένας σκληρός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα…

Η συγκυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη. Λέγοντας “ναι” σε όλα κατά της Ρωσίας, συμπλέοντας απνευστί με τη μερκελική εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., δεν μέτρησε τα ποικίλα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας». «Συνέπεια της επέμβασης της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, είναι το εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να την πληρώσουν Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Να αποζημιώσει τους μικρομεσαίους αγρότες για πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους από το εμπάργκο, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους».

«Η πλήρης απαγόρευση που επέβαλλε η Ρωσία σε αγροδιατροφικά προϊόντα ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και υπογραμμίζει: «Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην Ε.Ε. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger