Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση- αναφορά Μαρίνας Χρυσοβελώνη στον Υπουργό ΠΕΚΑ Επιβάρυνση αγροτών με γραφειοκρατικό κόστος



 Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη με αφορμή επιστολή του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Κομήτσα σχετικά με τα σημεία υδροληψίας στο υπό σύσταση Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.
Στην αναφορά της η βουλευτής τονίζει: «Σας αποστέλλω την επιστολή του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Δημάρχου Κιλελέρ, σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στους κόλπους των αγροτών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία εξαιτίας της διαδικασίας που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο σας για την εγγραφή των σημείων υδροληψίας στο υπό σύσταση Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) καθώς και την ανανέωση των αδειών χρήσης νερού του συνόλου των αρδευτών.
Σας παρακαλώ να εξετάσετε ουσιαστικά την συνημμένη αναφορά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις του εν λόγω προέδρου, προκειμένου να δοθεί άμεσα παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος του 2014, στην ως άνω διαδικασία έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν με γραφειοκρατικό κόστος οι αγρότες».

Στην επιστολή του (που επισυνάπτεται στην αναφορά της κ. Χρυσοβελώνη) ο κ. Κομήτσας υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων- ότι στους αγρότες της Θεσσαλίας επικρατεί οργή και αγανάκτηση εξ αιτίας του ζητήματος αυτού, καθώς για τους αρδευτές που αρδεύουν τα χωράφια τους από τα κανάλια των δικτύων των ΤΟΕΒ ανακύπτει μείζον ζήτημα αφού καλούνται να επωμισθούν ένα δυσβάσταχτο κόστος για να συμπληρώσουν τα στοιχεία της αίτησης εγγραφής του σημείου υδροληψίας, αλλά και συνολικά για την υποβολή του φακέλου άδειας χρήσης νερού. Στην αίτηση ζητούνται συντεταγμένες του σημείου υδροληψίας σε wgs 84 ή ΕΓΣΑ 87 και μία σειρά άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών τα οποία οι αγρότες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν. Έτσι καλούνται να πληρώσουν αδρά σε ειδικούς για να αποκτήσουν αυτά τα στοιχεία και να τα συμπληρώσουν στην αίτηση, κάτι αδιανόητο, αφού τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν και πρέπει να την αναλάβουν οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ, που έχουν και την ευθύνη για τη διαχείριση του δικτύου και των σημείων υδροληψίας σε κάθε περιοχή.
Ακόμη στην επιστολή του ο κ. Κομήτσας σημειώνει με έμφαση ότι οι Δήμοι κακώς εμπλέκονται από το ΥΠΕΚΑ στη διαδικασία συγκέντρωσης των αιτήσεων των αρδευτών, αφού δεν έχουν καμία εμπλοκή στο ζήτημα της διαχείρισης των αρδευτικών δικτύων και των σημείων υδροληψίας. Για αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Υδάτων, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λ.π.) τόσο στις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όσο και στο ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Κομήτσας ζητά από τον Υπουργό ΠΕΚΑ να δοθεί άμεσα, παράταση τουλάχιστον ως το τέλος του 2014 στην εγγραφή των σημείων υδροληψίας στο ΕΜΣΥ και στην υποβολή των φακέλων για την έκδοση αδειών χρήσης νερού προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί – απλουστευτεί- το σύνολο της διαδικασίας και να μην επιβαρύνει με γραφειοκρατικό κόστος τον αγρότη. Ειδικά για τους αρδευτές των ΤΟΕΒ, η διαδικασία αυτή προτείνεται να εξελιχθεί μετά την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ των μελετών των ΤΟΕΒ για τη χρήση νερού. Και η επιστολή καταλήγει: «Εισηγούμαστε όλες οι άδειες να εκδοθούν σε συνεννόηση των αρμοδίων υπηρεσιών με τους κατά τόπους ΤΟΕΒ, που έχουν και την ευθύνη διαχείρισης των αρδευτικών δικτύων και γνωρίζουν τα σημεία υδροληψίας, αλλά και το σύνολο των αρδευτών. Θεωρούμε αδιανόητο σε μία εποχή που οι αγρότες αγωνίζονται για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, αντί να διευκολύνεται η καθημερινότητά τους, να χρεώνονται με κόστος για κάτι που η ελληνική πολιτεία οφείλει να λύσει με την ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger