Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Σποράδες Σπείρα ιερόσυλων στη Σκόπελο


Σπείρα ιερόσυλων στη Σκόπελο Ανοιξαν ναούς και μετόχια σε ένα βράδυ - Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, εκτεταμένοι έλεγχοι λιμενικών κατά τις αφίξεις πλοίων 
Θρασύτατοι διαρρήκτες αφαίρεσαν τάματα από κεντρική εκκλησία της Σκοπέλου, το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από περίοικους, ένα μήνα μετά από παρόμοιο κρούσμα στη Σκιάθο.
Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ 
Οι διαρρήκτες εισήλθαν στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης, όπου βρίσκεται το ρολόι της Σκοπέλου, από τζάμι του ιερού το οποίο έκοψαν πιθανόν με διαμάντι, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη θραύσης τζαμιού, δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα των αρχών για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Μπαίνοντας από το παράθυρο που οδηγεί στο ιερό, οι δράστες έβγαλαν από το τέμπλο την εικόνα και αφαίρεσαν δαχτυλίδια και άλλα τάματα μεγάλης αξίας που κοσμούσαν την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν πίσω στο τέμπλο την εικόνα και έφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους περίοικους, ενώ τίποτα δεν βρέθηκε στο δάπεδο του ιερού.
Το περιστατικό έγινε αντιληπτό κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας από τη νεωκόρο του ναού και το σύζυγό της. Ο εφημέριος του ναού, πατήρ Ευάγγελος Κεχριώτης, κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία Σκοπέλου και κατέθεσε μηνύσεις κατά αγνώστων. Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης δεν διέθετε συναγερμό, σύμφωνα με τον εφημέριο, και ήταν στα μελλοντικά σχέδια για την ασφάλειά της.


Ανοιξαν άλλους τρεις ναούς την ίδια ημέρα στη Σκόπελο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ιερόσυλοι χτύπησαν και σε άλλους τρεις ναούς της Σκοπέλου την ίδια μέρα. Πρόκειται για δύο μετόχια στον ορεινό όγκο της Σκοπέλου, τα οποία δεν κατοικούνται από μοναχούς, και στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Λουτράκι της Γλώσσας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο μπήκαν συνολικά πέντε εκκλησίες, χωρίς μέχρις στιγμής να υπάρχει συνολική εκτίμηση της αξίας των απολεσθέντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σκόπελο οι ναοί ξεπερνούν τους 300 σε όλο το νησί. Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε ένα μήνα μετά την κλοπή ταμάτων από το μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου, όταν και εκεί άγνωστοι δράστες, πιθανόν γνώστες, διέρρηξαν το ναό, αφού πρώτα απενεργοποίησαν το συναγερμό.
Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου, ενώ σήμερα αναμένεται και η άφιξη των ανδρών της σήμανσης. Ελεγχοι, επίσης, διενεργούνται και από άνδρες του Λιμενικού κατά τις αφίξεις επιβατικών πλοίων από τη Σκόπελο.
Η μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ναοί των Βορείων Σποράδων, είχε εκδώσει εγκύκλιο από το 2003 για την αφαίρεση των ταμάτων από εμφανή σημεία ώστε να μην κινδυνεύουν, σύμφωνα με δήλωση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης, του π. Φιλόθεου Θεοχάρη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωσή του, οι ενορίτες αντέδρασαν με την εγκύκλιο καθώς ζητούσαν να είναι εμφανή τα τάματά τους.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger