Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αρθρο της Ασπασίας Κατσιαμπούρα, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία



Αυτοοργάνωση και διεκδίκηση για τον πολιτισμό.

Την προηγούμενη βδομάδα η θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ανέβασε το έργο του Ντάριο Φο «κλέψε λιγότερο». Οι παραστάσεις που δόθηκαν ήταν τρεις συνολικά και η προσέλευση του κόσμου πολύ μεγάλη. Η θεατρική σκηνή όμως της παλιάς ηλεκτρικής, όπου δόθηκαν οι παραστάσεις είναι πάρα πολύ μικρή (προορίζεται εξάλλου για άλλου είδους παραστάσεις, μικρών θεατρικών σχημάτων κα) για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού του Βόλου. Καθώς ήταν ελάχιστοι οι «τυχεροί» που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση, το αποτέλεσμα ήταν  να συνωστίζεται ο κόσμος έξω από την πόρτα και να αποχωρεί απογοητευμένος όχι μόνο γιατί δεν του δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει την παράσταση, αλλά και επειδή αναλογιζόταν με πικρία πόσο έχει εκπέσει η πολιτιστική ζωή του τόπου.

Η πόλη «κάποτε» είχε να επιδείξει ένα μεγάλο δημοτικό θέατρο, για το οποίο μάλιστα δήλωναν και πάρα πολύ περήφανοι οι «δημοτικοί άρχοντες». Σ’ αυτό το θέατρο, κατάμεστο τις περισσότερες φορές,  δόθηκαν κατά καιρούς παραστάσεις αξιόλογες και θεατρικές και μουσικές. Αυτά όμως φαίνεται πως ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Το θέατρο, εδώ και αρκετά χρόνια, παραμένει κλειστό και ρημαγμένο. Υποτίθεται πως θα γινόταν συντήρηση. Ευλόγως βέβαια αναρωτιέται κανείς: πόσες δεκαετίες απαιτούνται για να συντηρηθεί ένα θέατρο; Μήπως όσες και για να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία ένα δημοτικό ωδείο, με μια αξιόλογη συμφωνική ορχήστρα και αξιόλογες εκδηλώσεις στο παρελθόν, που επίσης υπολειτουργεί στην πόλη του Βόλου με μειωμένη προσφορά και απλήρωτους καθηγητές;


Ή πόλη είχε να επιδείξει στον πολιτισμό (παρά την αναπόφευκτη, και σ’ αυτό το χώρο, διαπλοκή) πολλών δεκαετιών παράδοση,  που αν και η ίδια δεν αποτέλεσε επίτευγμα των αρχών του τόπου, ωστόσο «επίτευγμά τους» αποτελεί η παρακμή της που έχει φτάσει στα όρια της διάλυσής της τα τελευταία χρόνια.

Ο κύριος περιφερειάρχης και ο κύριος δήμαρχος διατείνονται πως έχουν δρομολογήσει την τουριστική ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. Πώς; Μετατρέποντας το Βόλο σε Μονακό με απέραντες μαρίνες για γιότ; Επικροτώντας με την ένοχη σιωπή τους τα νομοσχέδια που απειλούν να καταστρέψουν όλες τις παραλίες χαρίζοντάς τις ως φιλέτα σε εύπορους ιδιώτες;

Γιατί κατά τη διάρκεια της διοίκησής τους δεν έκαναν καμιά προσπάθεια προς τον τομέα του πολιτισμού; Δεν είχαν επαρκή έσοδα και επαρκή χρηματοδότηση; Αν όντως συνέβαινε αυτό, τότε μπορούν ν’ απαντήσουν αφενός πού θα βρουν τώρα τους πόρους και αφετέρου, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στην πόλη, γιατί δεν καταγγέλλουν την οργανωτική δομή του Καλλικράτη, την πολιτεία, την κυβέρνηση ή όποιον άλλο θεωρούν υπεύθυνο και να παραιτηθούν; Αντ’ αυτού όμως  επαναδιεκδικούν την ψήφο μας και τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Πώς μπορεί ο κύριος Αγοραστός να εξηγήσει πώς μια μεγάλη πόλη, όπως ο Βόλος, έχει  ελάχιστες πολιτιστικές υποδομές και ανύπαρκτο πολιτιστικό επίπεδο; Πώς μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ η ποιότητα ζωής μας; Μήπως θεωρεί πως, αφού έτσι κι αλλιώς οι πολίτες βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, είναι άχρηστη πολυτέλεια η ικανοποίηση των πνευματικών τους αναγκών;


Κύριοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, μας καταδικάζετε οικονομικά και μας υποχρεώνετε να ζούμε  σ’ ένα υποβαθμισμένο οικολογικά περιβάλλον (το οποίο είναι αναμφίβολα έργο της εξουσίας, της κρατικής και αυτοδιοικητικής, η οποία αποτελεί εν προκειμένω και το μακρύ της χέρι). Εξ αυτού κρίνετε και ως  ανώφελη οποιαδήποτε προσπάθεια που θα επιχειρήσει να βελτιώσει την καθημερινότητά μας, και θα μας αποτρέψει από μια  μόνιμη και σταθερή μιζέρια.

Αρνούμαστε όμως, κύριοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, να σας ακολουθήσουμε σε μια τέτοια λογική. Με συνοδοιπόρους (και όχι εξ ονόματός τους) τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους καταπιεσμένους και οργισμένους πολίτες θα μας  βρείτε μπροστά σας να διεκδικούμε και να  υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά μας για μια αξιοπρεπή ζωή  σε  αναβαθμισμένο οικονομικά, οικολογικά και πολιτιστικά περιβάλλον.  Δεν σας το ζητούμε, το απαιτούμε και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε με την αυτοοργάνωσή μας ενάντια στη βούληση και τις επιταγές της κυβερνητικής, αυτοδιοικητικής και ευρωπαϊκής εξουσίας.

Σούλα Κατσιαμπούρα,
υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος
με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
(υποψήφιος περιφερειάρχης: Στάθης Ντούρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger