Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Σποράδες Διαδρομές με ιστορία στη Σκόπελο


Διαδρομές με ιστορία στη ΣκόπελοΠροωθείται η ανακατασκευή παραδοσιακών καλντεριμιών και η ανάδειξη μνημείων
Πρωτοβουλίες που εστιάζονται στην κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αναπτύσσονται στη Σκόπελο, με στόχο την ανάδειξη του συνόλου των μνημείων, ιστορικών τεκμηρίων και διαδρομών του νησιού, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες.
Δόθηκε, στο πλαίσιο αυτό, το «πράσινο φως» για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου στόχου, ο οποίος είναι συνώνυμος με την ανάδειξη μνημείων, Ρωμαϊκής κυρίως εποχής, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντος, στο Λουτράκι της Γλώσσας Σκοπέλου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 46.000 ευρώ, αναμένεται να αναβαθμίσει την παρουσία του Λουτρακίου στον τουριστικό χάρτη του νησιού και να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών, τους οποίους η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη. «Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου (προμήθεια νέας πλωτής εξέδρας), θα δώσει στο Λουτράκι την ευκαιρία να διαδραματίσει το ρόλο που του αξίζει στα δρώμενα του νησιού μας» τονίζει η δημοτική αρχή.
Το έργο θα υλοποιηθεί διά αυτεπιστασίας από τη ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου, μέσω του προαναφερθέντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Περιφέρειας.

Οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν την ανάδειξη των μνημείων, την μεταξύ τους σύνδεση μέσω της δημιουργίας αρχαιολογικής διαδρομής, εργασίες συντήρησης και πρόσβασης στα μνημεία. Επίσης την βελτίωση του υφιστάμενου περιπτέρου ενημέρωσης και την δημιουργία άλλων χώρων ενημέρωσης, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων κατεύθυνσης και τέλος την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και αρχαιολογικού υλικού.
Συγκεκριμένα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πρόσβασης και περιπάτου στις θέρμες ρωμαϊκής εποχής στην θέση «Κατακαλού», ο καθαρισμός, η στερέωση του μνημείου, καθώς και η δημιουργία περιπτέρου με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό. Επίσης, αναγκαία κρίνεται η επισκευή και βελτίωση του υπάρχοντος περιπτέρου ενημέρωσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντος στην παραλία του Λουτρακίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του με τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, σαρκοφάγων κ.λ.π.
Στο μεταξύ, εντάχθηκε στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων (Ο.Σ.Α.Ν.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο ανακατασκευής καλντεριμιών της Σκοπέλου και της Γλώσσας, ύψους 550.000 ευρώ. «Με το έργο αυτό αναμένεται να λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καλντερίμια, λόγω της βαριάς τους χρήσης από οχήματα, προβλήματα που απαιτούν συχνές κοστοβόρες συντηρήσεις και που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών» υπογραμμίζει η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου. Η μελέτη συντάχθηκε και υποβλήθηκε προς ένταξη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Επίσης εντάχθηκε στο ίδιο πρόγραμμα το έργο σήμανσης πινακίδων
πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πληροφοριών στο Δήμο Σκοπέλου, ύψους 56.500 ευρώ. «Με την παρέμβαση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες, όχι μόνο να ξέρουν σε ποιό σημείο του νησιού βρίσκονται, αλλά να ενημερώνονται και για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του σημείου αυτού» επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχελής και προσθέτει ότι «με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται όλες οι αρετές του νησιού μας, η ιστορία του, τα περιβαλλοντικά του χαρακτηριστικά, οι θρησκευτικοί χώροι, κ.α.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger