Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Γιορτή μπάλας, σε συνθήκες πολέμου

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΑΟΚ-ΠΑΟ, ΜΕ... ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΠΛΟΚΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ...

Αυτό που λένε «γιορτή του ποδοσφαίρου» σε άλλες χώρες, εκεί όπου η μπάλα είναι πραγματική χαρά και απόλαυση, στη δική μας μίζερη πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε πραγματική μάχη πολέμου.
Λούκας - Ζέκα θέλουν προσωπικά και για τις ομάδες τους να σηκώσουν την κούπα Λούκας - Ζέκα θέλουν προσωπικά και για τις ομάδες τους να σηκώσουν την κούπα Χιλιάδες αστυνομικοί και ΜΑΤ επί ποδός, ελικόπτερα να ίπτανται και να ελέγχουν την «κίνηση», αποκλεισμοί δρόμων, απαγόρευση συναθροίσεων, μπλόκα και ενέδρες για ξύλο κι όχι μόνο, σχεδόν το μισό ΟΑΚΑ άδειο με νεκρές ζώνες, για να μη νιώθει ο οπαδός της μιας ομάδας την ανάσα του άλλου. Κατά τ' άλλα η ΕΠΟ, διαφημίζοντας την πραμάτεια της, νομίζει πως διοργανώνει απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο «γιορτή του ποδοσφαίρου». Μια ΕΠΟ που κατά παράβαση της νομοθεσίας αγνοεί επιδεικτικά εκατομμύρια φιλάθλους που θα έπρεπε να δουν τον τελικό από κανάλι ελεύθερης εμβέλειας και τον περιορίζει στα στενά όρια του συνδρομητικού.

Το θετικό τής ιστορίας σ' αυτόν τον 71ο τελικό είναι ότι τίθενται αντιμέτωπες δύο ομάδες που σε επίπεδο κορυφής όχι μόνο δεν έχουν να επιδείξουν αντιπαλότητα και έχθρα μεταξύ τους, αλλά απεναντίας δείχνουν να έχουν ατύπως «συμμαχήσει» απέναντι στον ισόβιο πρωταθλητή Ελλάδας. Διαφορετικά τα πρότζεκτ στους δύο φιναλίστ, στον Παναθηναϊκό υπάρχει η φρεσκάδα, το νέο αίμα, η βαθιά τομή για την εξυγίανση σ' όλα τα επίπεδα, στον ΠΑΟΚ όλα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα του επενδυτή του.
Αν γυρίσουμε το χρόνο 37 χρόνια πίσω, στον τελικό του 1977 ανάμεσα στις δύο ομάδες, θα δούμε πως και τότε υπήρχαν κόντρες, αντιθέσεις, γκρίνιες και φωνές, πρωτίστως για τη διαιτησία.
Σύσσωμος ο ΠΑΟΚ, τότε, μετά την ήττα είχε καταγγείλει το διαιτητή Μανόλη Πλατόπουλο κυρίως για την αυστηρή απόφαση να αποβάλει με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα τον Γούναρη. Απολαύστε διάλογο δημοσιογράφου με το νεαρό τότε Αγγελο Αναστασιάδη:
Δημ.: Τι έχει να πεις για το ματς;
Αν.: Ο διαιτητής είναι δούλος.
Δημ.: Πες κάτι άλλο, αυτό δεν γράφεται.
Αν.: Οχι αυτό λέω. Ο διαιτητής ήταν δούλος.
Και ο τεράστιος Παντελάκης έκανε στο τέλος αιχμηρή δήλωση («σήμερα έγινε η αποκορύφωση της γελοιοποίησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι τίτλοι δεν κερδίζονται στο γήπεδο αλλά στο παρασκήνιο») και εκλήθη την άλλη μέρα σε απολογία από την ΕΠΟ. Και φήμες διάφορες είχαν κυκλοφορήσει ότι ο Παναθηναϊκός θα «έδινε» το ματς επειδή είχε πάρει ισοπαλία στην Τούμπα (!) κι έτσι μ' αυτόν το βαθμό λίγες μέρες αργότερα κατακτούσε το νταμπλ. Με τον Βασίλη Κωνσταντίνου στο τέλος να δηλώνει πως ο ΠΑΟ διέλυσε τις φήμες και τουλάχιστον 3.000 οπαδοί του «τριφυλλιού» να περιμένουν τα μεσάνυχτα το πούλμαν της ομάδας, καθ' οδόν από το Φάληρο στην Ομόνοια.
Ο,τι και να υπήρχε πριν από 37 χρόνια, τα πράγματα ήταν πιο αγνά, πιο αληθινά. Και κυρίως πιο ποδοσφαιρικά σε σχέση μ' αυτό που διαδραματίζεται στις μέρες μας, μέσα κι έξω απ' τα γήπεδα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger