Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Λύθηκαν οι κάβοι και έτσι έχουμε από σήμερα πάλι πλοία στης Σποραδες!

Να τερματίσει την απεργία της από την Πέμπτη αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Τα πλοία παρέμεναν την Τετάρτη δεμένα για τρίτη ημέρα στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς η ΠΝΟ είχε αποφασίσει να συνεχίσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα, διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε πολύωρη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2013.

Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησαν μια μικρή μείωση στις ειδικές κατηγορίες πληρωμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, ενώ πηγές από την ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνομιλίες με τον ΣΕΕΝ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι για το θέμα θα έχουν νέα συνάντηση αύριο στις 3.00 μμ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ, επίσης, φέρεται να εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στην ακτοπλοΐα, που έθεσε ως προαπαιτούμενο η τρόικα και πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, ενώ διατύπωσαν αντιρρήσεις και για τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις, που αφορά το λεγόμενο «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών.

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ αναφέρει ότι τα αιτήματα είναι «να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τα Τουριστικά Πλοία και να διαγραφούν οι σε βάρος του κλάδου μας νέες ρυθμίσεις, που αφορούν την προωθούμενη ρύθμιση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην Ναυτική Εργασία, την χρηματοδότηση του ΝΑΤ, το 'πλοίο ασφαλείας' και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την υπογραφή νέων ΣΣΝΕ και την εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων της εργοδοσίας, καθώς και την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και οφειλόμενων αποδοχών τους ναυτεργάτες».


Η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, προκειμένου να εξετάσει και εκτιμήσει την όλη διαμορφωθείσα κατάσταση από την μέχρι τώρα πραγματοποιούμενη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων των πλοίων όλων των κατηγοριών, επιβεβαίωσε ομόφωνα προηγούμενη απόφασή της για την συμμετοχή της ΠΝΟ στην κηρυχθείσα από την Γ.Σ.Ε.Ε.

24 ωρη απεργία για τις 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
με προοπτική κλιμάκωσης

Η ΠΝΟ δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα, αλλά ανασυντάσσεται και αξιοποιώντας την πείρα που αποκόμισε από την απεργία αυτή, προχωρεί με μεγαλύτερη δυναμική και αποφασιστικότητα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της. Πρώτος σταθμός της κλιμάκωσης αυτής είναι η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ πράγμα που θα σηματοδοτήσει τις παραπέρα απεργιακές κινητοποιήσεις των Ελλήνων ναυτεργατών με ακόμη μεγαλύτερη δυναμικότητα.

Το μήνυμα που στέλνει η τωρινή απεργιακή μας κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι νομοσχέδια – λαιμητόμοι που σφαγιάζουν το ιερό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της απεργίας των Ελλήνων ναυτεργατών δεν πρόκειται στην πράξη να περπατήσουν, γιατί Κυβέρνηση και εφοπλιστές θα βρουν απέναντί τους σαν μια γροθιά όλους εμάς τους Έλληνες ναυτεργάτες.
Καλούμε την Εργοδοσία και την Κυβέρνηση, να κάνουν τον απολογισμό τους, να αφήσουν τα παιγνίδια και «τερτίπια» σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου μας, και να ενσκήψουν με σοβαρότητα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Εμείς δώσαμε δείγμα γραφής, που εννοούμε τον ουσιαστικό διάλογο και τους αγώνες, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Σειρά τους να πράξουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger