Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ελληνικό πλοίο στα ίχνη του Boeing



Ένα ελληνόκτητο πλοίο προστέθηκε στην ομάδα των δυνάμεων που συνδράμουν στον εντοπισμό του Boeing 777 των Malaysia Airlines, το οποίο αγνοείται από το περασμένο Σάββατο, όταν ξαφνικά τα ίχνη του χάθηκαν μυστηριωδώς από τα ραντάρ, έπειτα από μία ώρα πτήση.

Πρόκειται για το «ELKA Athina», το οποίο έλαβε την Κυριακή μήνυμα για την ύπαρξη αντικειμένων στη θάλασσα στην περιοχή των Στενών της Μάλακα, με ενδείξεις πως πρόκειται για τα πρώτα ευρήματα από το εξαφανισμένο αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, το πλοίο πριν από λίγες ώρες πήρε μήνυμα από παράκτιο σταθμό της Ινδονησίας, με στίγμα πλάτος 0551 βόρειο και μήκος 09657,5 ανατολικό, ότι στην περιοχή βρέθηκαν βαλίτσες που ενδεχομένως ανήκουν στους επιβάτες της μοιραίας πτήσης της Malaysia Airlines.

Το iefimerida επικοινώνησε με τον ανθυποπλοίαρχο του πλοίου, συμφερόντων Καρνέζη, Δημήτρη Καραγιάννη, ο οποίος ανέφερε: «Πράγματι λάβαμε σήμα για την εν λόγω θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται περίπου 4 ώρες μπροστά μας» και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχουν δει κάποιο στοιχείο.

Το zougla.gr επικοινώνησε με στελέχη του Λιμενικού, τα οποία ανέφεραν ότι, εκτός από το «ELKA Athina», στην περιοχή των Στενών της Μάλακα αναμένεται να σπεύσουν και άλλα πλοία.

«Υπάρχει μια θαλάσσια περιοχή η οποία είναι δεσμευμένη από τον παράκτιο σταθμό Ινδονησίας και όλα τα πλοία που περνάνε από αυτή την περιοχή λαμβάνουν το ίδιο σήμα. Ότι στο τάδε σημείο εντοπιστήκαν βαλίτσες που πιθανόν να προέρχονται από το Μπόινγκ. Έτσι, δίνουν σήμα σε όλα τα πλοία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Το δικό μας πλοίο απέχει 4 ώρες» σημείωσαν χαρακτηριστικά.


O χάρτης με το σημείο όπου βρισκόταν πριν από λίγες ώρες το «ELKA Athina»


To πλοίο «ELKA Athina»

Είχαν ζητήσει βοήθεια και από άλλες χώρες

Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν βοήθεια και από άλλες χώρες προκειμένου να εντοπίσουν το αεροσκάφος, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Γαλλία, ενώ τώρα προστέθηκε και η χώρα μας.

Ανέκριναν το προσωπικό εδάφους

Στο μεταξύ οι ερευνητές ανέκριναν το πλήρωμα και το προσωπικό εδάφους που είχε ασχοληθεί με την πτήση MH370 πριν αυτή απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου. Αστυνομική πηγή στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ανέφερε ότι οι ερευνητές μίλησαν με ορισμένους από το προσωπικό εδάφους για να εξακριβώσουν αν εκείνοι γνωρίζουν κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες για το Μπόινγκ 777.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα» είπε η αστυνομική πηγή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των ατόμων από το προσωπικό εδάφους που ανακρίθηκαν. Νωρίτερα χθες Σάββατο η αστυνομία έψαξε τα σπίτια του πιλότου και του συγκυβερνήτη του τζετ της Malaysian Airlines, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους είχε εσκεμμένα απενεργοποιηθεί και ότι το αεροπλάνο πετούσε για επτά ώρες σε άγνωστο προορισμό.

Ο πιλότος, η δίκη και οι υποψίες

Σύμφωνα με την «Daily Μail», η έρευνα επικεντρώνεται και στα πολιτικά πιστεύω του πιλότου Zaharie Ahmad Shah, που συνδέονται με την αντιπολίτευση της χώρας, ηγέτης της οποίας είναι ο Anwar Ibrahim.

Κατά την εφημερίδα, λίγες μόλις ώρες πριν από την απογείωση του αεροσκάφους, ο 53χρονος πιλότος παρευρέθηκε σε μια αμφιλεγόμενη δίκη, κατά την οποία ο Ibrahim καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών.

Ακτιβιστές-υποστηρικτές του Ibrahim αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει πέσει θύμα δυσφήμησης και χαλκευμένων κατηγοριών. Ως εκ τούτου, η έκβαση της δίκης άφησε αρκετά αναστατωμένο τον Ahmad Shah, ο οποίος έπειτα από λίγες ώρες κλήθηκε, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, να μπει στο πιλοτήριο του Boeing 777 και να το οδηγήσει από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ενδεχομένως η εξαφάνιση του αεροσκάφους να συνδέεται με κάποιο είδος πολιτικής διαμαρτυρίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger