Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίας στις φιστικές Μαγνησίας κατά το λήθαργο

Καθαρισμό των δέντρων της φιστικιάς από προσβεβλημένα ή ξερά κλαδιά αλλά και συλλογή και κάψιμο των σάπιων ή μουμοποιημένων καρπών, συνιστά ως απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, την περίοδο αυτή που η καλλιέργεια της φιστικιάς βρίσκεται στο στάδιο του ληθάργου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, οι επεμβάσεις που προτείνονται αποβλέπουν στην σημαντική μείωση του πληθυσμού των διαχειμαζουσών μορφών εντομολογικών εχθρών και στον περιορισμό μυκητολογικών, βακτηριολογικών και άλλων ασθενειών.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που συνιστούν οι γεωπόνοι, συντελούν στην αποφυγή εμφάνισης εχθρών και ασθενειών ή στον περιορισμό της εξάπλωσής τους τόσο σε εγκατεστημένα δενδροκομεία όσο και σε υπό εγκατάσταση.

Ειδικότερα για τη μείωση του πληθυσμού του ευρύτομου που διαχειμάζει, συνιστάται η συλλογή και απομάκρυνση των μουμιοποιημένων καρπών από το δενδροκομείο.

Για το ξυλοφάγο έντομο σκολύτη, συνιστάται η άμεση απομάκρυνση από τα δέντρα όλων των ξερών και εξασθενημένων κλάδων, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κλαδιά που προέρχονται από το κλάδεμα και τον καθαρισμό δέντρων θα πρέπει να καταστρέφονται. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους καλλιεργητές μιας περιοχής ώστε να μην μεταναστεύουν τα έντομα από τα προσβεβλημένα στα απρόσβλητα δενδροκομεία, τονίζουν οι ειδικοί.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger