Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ



Αιτία της τουριστικής μετακίνησης και θεμελιακή βάση τουριστικής ανάπτυξης είναι το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Τα κύρια προβλήματα του ελληνικού τουρισμού τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο είναι:
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ. Οι παραθεριστικές τουριστικές περιοχές του Δήμου μας εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα εποχικότητας της ζήτησης που επιφέρει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα  στην απασχόληση και στην απόδοση-χρήση των τουριστικών εγκαταστάσεων. Η προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού (φύσης, συνεδριακός, υγείας, ευεξίας) δεν πρέπει να θεωρούνται πανάκεια καθώς πολλές από αυτές δεν μπορούν να αναπτυχθούν δίχως υποδομές που επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον.
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ. Η έμφαση που δόθηκε με τον νέο αναπτυξιακό νόμο (3299/2004) στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων 3, 4, και 5 αστέρων με ιδιαίτερα υψηλά κίνητρα οδήγησε στον περιορισμό της διάχυσης των εισοδημάτων σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και συνεπώς στην εσωτερίκευση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ. Τα έργα υποδομής που προωθούνται με χρονοκαθυστέρηση ή δεν προωθούνται καθόλου, η πυκνότητα της δόμησης τουριστικού προσανατολισμού, οι συγκεντρώσεις προσώπων και οχημάτων που υπερβαίνουν την αντοχή των υποδομών και η ανεπάρκεια των συντελεστών της ποιότητας ζωής όπως επεξεργασία απορριμάτων, οδικό δίκτυο, χώρων για πεζούς, χώροι πάρκινγκ, ποιότητα νερού.
Οι προτάσεις  αριστερής αντίληψης για την “άλλη” τουριστική ανάπτυξη ως συστατικό στοιχείο της διαχρονικής και επιτακτικής ανάγκης για παραγωγική ανασυγκρότηση και βελτίωσης της τοπικής βολιώτικης προβολής μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

Αποτελεσματική σύνδεση άλλων παραγωγικών τομέων, ιδιαίτερα προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Ενίσχυση προγραμμάτων που θα προωθούν την ενσωμάτωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων στην τουριστική προσφορά. Στόχος θα είναι η αυξημένη διάχυση των ωφελειών της τουριστικής ανάπτυξης στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
Αντιμετώπιση σε αποκεντρωμένο επίπεδο των ιδιαιτέρων προβλημάτων του Δήμου: αξιόπιστη και ικανοποιητική αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο, μονάδες περίλθαψης, δίκτυα, επεξεργασία απορριμάτων, χώροι πάρκινγκ, κ.λ.π.
Καθοριστική σύνδεση του τουρισμού με τις ανάγκες προστασίας του  φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος που θα προτάσσονται σε όλες τις επιλογές της τουριστικής πολιτικής. Οι περιβαλλοντικά αξιόλογες περιοχές του Δήμου πρώτα προστατεύονται και μετά αξιοποιούνται τουριστικά.
Σχέδια διαχείρισης επισκεπτών για την ανάσχεση της επιβάρυνσης των “ήδη” ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών κατόπιν εμπεριστατωμένων και επαναλαμβανομένων μελετών φέρουσας ικανότητας.
Επεξεργασία μέτρων ανακούφισης τουριστικών περιοχών όλο του Δήμου με επίσπευση δημιουργίας αναγκαίων υποδομών και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπλασης των φορτισμένων τμημάτων τους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η η ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των ακτών, να διατίθενται ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, χώροι για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, χώροι πολιτιστικών χρήσεων, πράσινο κ.λ.π.
Προσαρμογή της διαφημιστικής παρουσίας του Δήμου στο εξωτερικό και στο εσωτερικό στα πορίσματα των σχετικών μελετών.
Υποδείξεις στους φορείς δράσεων του αναπτυξιακού νόμου, του ΕΣΠΑ συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης, των ΠΕΠ και των κοινοτικών πρωτοβουλιών ώστε να στηριχθούν οι παραπάνω προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger