Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ




Ολοκληρώθηκε χθες η ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσαν η “κοινωνία αξιών” και οι "Δημοκρατικοί", σε συνεργασία με τη ¨Δημοκρατική Παρέμβαση”, με θέμα «Αμυντικοί Εξοπλισμοί και η “Αφοπλιστική” Επίδραση της Διαφθοράς».

Μεγάλες αντιδράσεις από το ακροατήριο προκάλεσαν οι θέσεις του πρώην Νομικού Συμβούλου στο ΥΠΕΘΑ (μέχρι το 2008), Κου Δημοσθένη Μπακόπουλου, ο οποίος ανάλυσε τις διαδικασίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την νομική οπτική γωνία. Η θέση του, ότι υπάρχουν ευθύνες και από το στρατιωτικό προσωπικό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το κοινό, οι περισσότεροι από τους οποίους υποστήριξαν ότι αυτοί που έχουν αποδεδειγμένα καταδικαστεί για διαφθορά είναι πολιτικά πρόσωπα και ότι, η εμπλοκή των ονομάτων μερικών αποστράτων, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν με επαγγελματισμό και συνέπεια το λειτούργημά τους.
Από τον Στέλιο Φενέκο, Αντιπρόεδρο της “κοινωνίας αξιών”, αναλύθηκαν  όλα τα ζητήματα που ευνοούν τη διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα. Αναφερόμενος  στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είπε ότι, πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που τους ανήκουν  για την διαφθορά και το ταχύτατο ξεκαθάρισμα επί των ευθυνών που προκύπτουν για τα στελέχη τους. Τόνισε ότι, οι στρατιωτικοί επιτελούν λειτούργημα. Υπηρετούν θεσμούς και όχι πρόσωπα και πρέπει να εκφράζουν σθεναρά την αντίθεσή τους όταν αυτοί καταστρατηγούνται. Πρότεινε, επίσης, μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών στη διαδικασία αποφάσεως, επιλογής, ανάθεσης και υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Από τον Ραδάμανθυ Φουντουλάκη, Υποναύαρχο ε.α., με εξειδίκευση στα υποβρύχια, έγινε με γλαφυρό τρόπο διεισδυτική παρουσίαση όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα υποβρυχίων “214” και προτάσεις θεραπείας.
Από τον Γιώργο Γερούλη, Αντιπτέραρχο ε.α., εκπρόσωπο της “Δημοκρατικής Παρέμβασης”, αναλύθηκε διεξοδικά η διαδικασία απόφασης και ανάληψης ενός εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς και όλα τα ζητήματα που αφορούν στα αντισταθμιστικά οφέλη σε αυτά.
Από την Κα Ιωάννα Ηλιάδη, στρατιωτική συντάκτρια, συντονίστρια του πάνελ, προβλήθηκαν οι νέες διεθνείς αντιλήψεις για τους εξοπλισμούς, που βασίζονται σε μία διαφορετική συστημική-δικτυακή προσέγγιση, που δίνει τη δυνατότητα μείωσης του συνόλου των εξοπλισμών, για την κάλυψη των στρατηγικών και επιχειρησιακών αναγκών  χώρας.
Ο Κος Πάνος Μητρονίκας, εκπρόσωπος των “Δημοκρατικών”, παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες που έχει η άμυνα στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την σημασία για την Ελλάδα να ηγηθεί στις εξελίξεις στον Πυλώνα αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger