Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ακίνητα σε χαμηλές τιμές στη Σκιάθο και τη Σκόπελο

Ακίνητα σε χαμηλές τιμέςΣτην κατεύθυνση της αγοράς παλαιών αλλά και καινούργιων οικιών, στη Σκιάθο και τη Σκόπελο στρέφεται το ενδιαφέρον αρκετών αλλοδαπών, οι οποίοι προέρχονται από κάθε γωνιά της γης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Αμερικής. Το διαρκώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, αντιστρόφως ανάλογο σε σχέση με τα διαθέσιμα ποσά, τα οποία κυμαίνονται κατά βάση μεταξύ 100-200.000 ευρώ, αλλά και την τιμή πώλησης, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ίση και ενίοτε χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Οι τιμές πώλησης ακινήτων στη Σκιάθο, ειδικότερα, είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερα χρόνια. Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτει ο Κώστας
Ζεμπέκης, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου της Σκιάθου «υπάρχουν προς διάθεση οικόπεδα με θέα 4 στρεμμάτων, με τιμή πώλησης 80.000 ευρώ, ενώ την περίοδο προ κρίσης, πωλούνταν άνω των 150.000 ευρώ. Επίσης, υπογραμμίζει ο ίδιος, υπάρχουν σπίτια 70 και 80 τετραγωνικών στη Σκιάθο, τα οποία πωλούνται 100-150.000 ευρώ, ενώ παλαιότερα οι αντίστοιχες τιμές πώλησης κυμαίνονταν γύρω στις 200.000 ευρώ».
Η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων για επενδύσεις στη Σκιάθο είναι Αγγλοι, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από Βούλγαρους. Πέρυσι, αντίστοιχα, σημειώθηκε ενδιαφέρον και από Ρουμάνους. Σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ξένων επενδυτών, είναι οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Ζεμπέκης «το αεροπορικό άνοιγμα από την Μόσχα, θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον των Ρώσων για αγορές ακινήτων».
Στο μεταξύ, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την εκμίσθωση καταστημάτων κυρίως από επαγγελματίες που προέρχονται από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ όταν πρόκειται για καταστήματα εστίασης, οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως από Λάρισα και Καρδίτσα.
Κινητικότητα παρατηρείται, στο μεταξύ, και στη γειτονική Σκόπελο, από επενδυτές μεσαίας, κατά βάση, οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι προέρχονται από Αυστραλία, Αμερική, Σκανδιναβία, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία και διαθέτουν ποσά αντίστοιχα των προαναφερθέντων. «Οι ξένοι ζητούν να αγοράσουν σπίτια σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά από την πλευρά μας θέλουμε να βρούμε μια ισορροπία. Προσπαθούμε να σεβόμαστε και τον πωλητή, ώστε να μην διαθέσει σε εξευτελιστική τιμή το ακίνητο που κατέχει» αναφέρει η Δάφνη Χλιβερού-Γιέγκι, ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου στη Σκόπελο.
Οι τιμές πώλησης είναι πολύ κοντά ή κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και διαμορφώνονται σύμφωνα με τις επιταγές της κρίσης, ενώ το σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες είναι ο νέος νόμος που προβλέπει την καταβολή φόρου 3% από τον αγοραστή αλλά και τον πωλητή. «Μας θλίβει το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί ο συγκεκριμένος νόμος, τον οποίο δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετά σπίτια προς πώληση αλλά είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες, διότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το φόρο» επισημαίνει η κ. Χλιβερού.
Η ίδια διαβλέπει, πάντως, θετική εξέλιξη στο πεδίο της αγοράς και πώλησης ακινήτων στα νησιά, εκτιμώντας ότι τη φετινή σεζόν θα υπάρξει εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger