Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΟΠΥΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, στην οδό Ρούζβελτ, διοργάνωσε σήμερα το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή το λουκέτο στον Οργανισμό, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ.

Σημειώνεται πως από σήμερα Δευτέρα οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς. Στη σημερινή κινητοποίηση, συμμετείχαν οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ Ηρ. Διώτη, του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Απ. Καλογιάννης και Ντ. Διαμάντος, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, γιατροί και εργαζόμενοι στον φορέα.
Με αφορμή την κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, η οποία με τις οδηγίες της Ε.Ε, σφραγίζει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βάση το νόμο – έκτρωμα για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρόσφατα ψήφισαν οι βουλευτές της, ενώ παράλληλα βάζει σε διαθεσιμότητα και στη λεγόμενη κινητικότητα 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του Οργανισμού. Δηλαδή η Επιχείρηση Ολικής Περικοπής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε πλήρη εξέλιξη και η προσπάθεια εμπορευματοποίησης ακόμα περισσότερο της ΠΦΥ που βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.
Η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των δομών που διατάσσει η συγκυβέρνηση ώστε αυτές να τις παραδώσει, ανέξοδα, στις Υγειονομικές Περιφέρειες θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τη περιουσία του λαού που κτίστηκε με τον ιδρώτα και τα χρήματα κυρίως των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Για άλλη μια φορά λεηλατεί, προκειμένου να εφαρμόσει τις εντολές του κεφαλαίου και της Ευρωπαικής Ένωσης, τη περιουσία του Ελληνικού λαού που έκτισε με τόσες στερήσεις τα τελευταία εξήντα χρόνια.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει την αντίθεσή του σ’ αυτές τις διαδικασίες που οδηγούν στο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και δεν νομιμοποιεί τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απόλυση του Επιστημονικού – Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού όπως αποφάσισε η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις ορέξεις ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και των εμπόρων της υγείας.
Διεκδικεί σταθερά. Αποκλειστικά – δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας – πρόληψης. Να μη καταργηθεί καμία μονάδα υγείας, κανένα κέντρο υγείας. Όχι στη κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα. Καμιά απόλυση. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση και ικανοποιητικός μισθός. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικότητας στην υγεία.
Οι αγώνες των εργαζομένων, συνταξιούχων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι αυτοί που μπορούν να ανατρέψουν τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλει επίσης «την απροκάλυπτη προσπάθεια μιας ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να καπηλευτεί την σημερινή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στον ΕΟΠΥΥ, εμφανιζόμενοι με κομματικό πανώ και φυλλάδια στην συγκέντρωση.
Φαίνεται ότι η πρεμούρα τους για να κερδίσουν εντυπώσεις και ψήφους, μπροστά στις εκλογές, τους οδηγεί να καταπατούν κάθε έννοια σεβασμού στην αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων του, της οποία υποκριτικά δηλώνουν υπέρμαχοι. Το νέος ήθος φαίνεται ότι έρχεται από πολύ παλιά.
Οι συγκεντρώσεις του ΕΚΝΛ, είναι ανοιχτές σε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τις εκμεταλλευτεί για μικροκομματικά οφέλη. Όποιος θέλει να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις για να προβάλει τις απόψεις του είναι ελεύθερος να το κάνει, όχι όμως εκμεταλλευόμενος την προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, να οργανώσει τους αγώνες των εργαζόμενων. Αυτό δεν θα το επιτρέψει σε κανέναν να καπηλεύεται την δράση του».
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Με το αίτημα να μην κλείσει κανένα ιατρείο του ΕΟΠΥΥ, ούτε στη Λάρισα, ούτε πουθενά, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με επικεφαλής τη βουλευτή Λάρισας και υποψήφια Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη, παραβρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στην κινητοποίηση έξω από τον ΕΟΠΥΥ Λάρισας.
Με αφορμή την κινητοποίηση, η υποψήφια Περιφερειάρχισσα Θεσσαλίας εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κυβέρνηση προωθεί ένα πολιτικό σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με την αγορά ενός ελάχιστου πακέτου παροχών κυρίως από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα το οποίο θα αναγκάζονται οι πολίτες να συμπληρώνουν από την τσέπη τους. Με τη συνολική μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της συστηματικής κατεδάφισης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης και της μετακύλισης μεγάλου μέρους του κόστους στον πολίτη, με τη ραγδαία επιδείνωση όλων των κοινωνικών συνθηκών που σχετίζονται με την υγεία, δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Υγεία με θετικό κοινωνικό πρόσημο.
Είναι προφανές ότι η υπόθεση της δημόσιας Υγείας δεν είναι αποκλειστικά των γιατρών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, αφού το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ εντείνει τον αποκλεισμό των αδύναμων οικονομικά πολιτών, καθώς οδηγεί, για όσο καιρό παραμείνουν κλειστές οι μονάδες, τους ήδη φτωχούς πολίτες στα ιδιωτικά ιατρεία, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες του οργανισμού.
Και για τη Θεσσαλία, προτείνουμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο που στοχεύει στην άμεση ανακούφιση της κοινωνίας , στην ενίσχυση του ΕΣΥ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ανασφάλιστων ανθρώπων».
ΔΗΛΩΣΗ  ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Με αφορμή την κινητοποίηση ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σε δήλωσή του σημειώνει πως «από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της δωρεάν δημόσιας φροντίδας υγείας  είναι γεγονός.   Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου σαν καλός μαθητής εκπλήρωσε ακόμη μια μνημονιακή υποχρέωση .Νομοθέτησε το κλείσιμο των Πολυιατρείων του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ . Κατάργησε τον ΕΟΠΥΥ και έθεσε σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενους ( ιατρούς και υγειονομικούς ) .
Πιάνει έτσι τον στόχο για διαθεσιμότητες - απολύσεις και ταυτόχρονα στερεί από τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα από τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας ,το δικαίωμα στην δωρεάν δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας .
 Ο «νέος ΕΟΠΥΥ» θα είναι αποκλειστικά «αγοραστής» υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και θα δώσει κάποιον αριθμό δωρεάν επισκέψεων σε ιδιώτες γιατρούς. Όλοι γνωρίζουν πόσο γρήγορα τελειώνουν οι δωρεάν επισκέψεις . Η μετακύλιση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι γεγονός !
 Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές ιδιαίτερα στον κρίσιμο και ευαίσθητο χώρο της υγείας δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές . Οφείλουμε να αντιδράσουμε και όλοι μαζί , οι τοπικές κοινωνίες , οι εργαζόμενοι στην υγεία , τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων , το Εργατικό κέντρο , ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να αντιπαλέψουμε αυτές τις ανάλγητες πολιτικές .
Απαιτούμε να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι δημόσιες δομές ΠΦ Υγείας .  Απαιτούμε δωρεάν ΠΦ Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας , ασφαλισμένους , συνταξιούχους , ανασφάλιστους» .
ΚΚΕ
Η Τομεακή Οργάνωση εργατών Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ,με τις οδηγίες της Ε.Ε. να σφραγίσει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βάση το νόμο – έκτρωμα για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρόσφατα ψήφισαν οι βουλευτές της, εμπορευματοποιή ακόμα περισσότερο την Π.Φ.Υ και βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων,ενώ παράλληλα βάζει σε διαθεσιμότητα και στη λεγόμενη κινητικότητα 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του Οργανισμού. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί υπηρετούν την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, μετατρέποντας την υγεία σε πολυτέλεια για την πλειοψηφία του λαού, που θα έχει πρόσβαση απλά και μόνο σε κάποιες ελάχιστες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Το «καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση με το νόμο- έκτρωμα   οδηγεί σε παραπέρα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων σήμερα δωρεάν παροχών. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους ακριβοπληρώνοντας τις συρρικνωμένες και  εμπορευματοποιημένες κρατικές μονάδες και τους διάφορους επιχειρηματίες της υγείας.
Η ενοποίηση των κρατικών μονάδων ΠΦΥ  σε έναν φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, δε συνιστά «ενιαίο σύστημα ΠΦΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα ενοποιείται και αξιολογείται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα - διαθεσιμότητα».  Ο νέος κρατικός φορέας ΠΦΥ αποτελεί, όπως άλλωστε και σήμερα, ένα «συνονθύλευμα» μονάδων με τον ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τα ιατρεία των δήμων και τις ΜΚΟ που θα παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ. Μονάδες ασύνδετες μεταξύ τους και σε ανταγωνισμό, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τον ΕΟΠΥΥ που θα αγοράζει τις υπηρεσίες τους, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς.
Στη σημερινή άθλια κατάσταση, δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση   για την  Π.Φ.Υ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και <<υγιούς>>  ιδιωτικού τομέα όπως προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ  η στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας.
Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.  Να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο,  διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger