Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδια για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ: «Ας πάει να πνιγεί (γαμηθεί είπε) η ΕΕ»

H συνομιλία που ντρόπιασε τις ΗΠΑ
Συγγνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδια για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ, μετά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικής της συνομιλίας στην οποία ακούγεται να λέει στο συνομιλητή της «Ας πάει να πνιγεί η ΕΕ». Η τετράλεπτη συνομιλία -που αναρτήθηκε στο YouTube- είναι μεταξύ της Β.Νούλαντ και πιθανότατα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ, αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί η πολιτική κρίση στο Κίεβο και φαίνεται ότι καταγράφηκε εν αγνοία τους. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για τη διαρροή.
 Η συνομιλία αναρτήθηκε αρχικά στο YouTube και στη συνέχεια στο...
Twitter την Πέμπτη αλλά δεν έχει ημερομηνία καταγραφής. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δεν διέψευσε ότι έγινε η τηλεφωνική αυτή συνομιλία αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας "ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης".
Τόνισε ότι δεν έχει "λεπτομέρειες από ανεξάρτητες πηγές για την προέλευση του βίντεο του YouTube", αλλά επέκρινε τις ρωσικές αρχές ότι προέβαλαν το θέμα αυτό αναρτώντας λεπτομερώς τη συνομιλία στο Twitter. Οι πρακτικές της Ρωσίας "έπεσαν πολύ χαμηλά", δήλωσε η Ψάκι. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκρινε πως το γεγονός ότι η συνομιλία "αναρτήθηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ενδεικτικό του ρόλου της Ρωσίας".
"Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους εκπροσώπους της και αυτό ακριβώς κάνει η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας", εξήγησε η εκπρόσωπος. Η Βικτόρια Νούλαντ "ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και σε επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους της και βεβαίως ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις", πρόσθεσε.
Η Νούλαντ η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, έχει ιδιαιτέρως και προσωπικά εμπλακεί εδώ και εβδομάδες στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να τερματιστεί αυτή η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου είχε σταθεί στο πλευρό των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.
Στο τηλέφωνο, οι δύο αμερικανοί διπλωμάτες μιλούν για την καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ουκρανία προκειμένου να τερματιστούν οι πολιτικές ταραχές και για τον ρόλο της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Η Νούλαντ επικαλείται το όνομα του διπλωμάτη του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος ορίστηκε πριν από μέρες ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία. "Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν, και ξέρεις, η ΕΕ ας πάει να πνιγεί".
"Πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσουν όλα μαζί, γιατί πρέπει να είσαι σίγουρη ότι όταν κάτι θα αρχίσει να ξεκολλά, οι Ρώσοι θα δουλέψουν παρασκηνιακά προσπαθώντας να το τορπιλίσουν", απαντά ο πρεσβευτής Πάιατ.
Από enet, μέσω "Το Γρέκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger