Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σποράδες Είσπραξη οφειλών 3 εκ. ευρώ


Είσπραξη οφειλών 3 εκ. ευρώΣτην κατεύθυνση της αύξησης των ίδιων εσόδων και της είσπραξης οφειλών τρίτων παρελθόντων οικονομικών ετών, που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν συνολικά τα 3 εκ. ευρώ, θα κινηθούν οι επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου, προκειμένου να εισρεύσουν επιπλέον χρήματα στα ταμεία του Δήμου και να ισοσκελιστεί η απόκλιση μεταξύ εξόδων και εσόδων.
Η εισηγητική έκθεση για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που τέθηκε προς συζήτηση στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου, έδειξε σαφή απόκλιση μεταξύ εσόδων και εξόδων, για το συγκεκριμένο διάστημα, η οποία μεταφράζεται σε σύνολο εσόδων ύψους 2.523.056, 28 ευρώ και εξόδων, αντίστοιχα, 2.982.212, 03 ευρώ, το τρίμηνο Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος του 2013.
Το συγκεκριμένο σημείο δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό και ενισχύει την κοινή θέση ότι πρέπει δοθεί βαρύτητα στην είσπραξη παλαιών οφειλών προς το Δήμο, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί την τελευταία δεκαετία και παρά το γεγονός ότι έχουν βεβαιωθεί, εντούτοις, δεν έχουν εισπραχτεί ακόμη.

Λαμβανομένης υπόψη της κρίσης και της διαρκούς μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, η μόνη διέξοδος για το Δήμο Σκιάθου, φαίνεται να είναι η αύξηση των ίδιων πόρων. «Υπάρχουν πάρα πολλά βεβαιωμένα έσοδα τα οποία δεν έχουν εισπραχτεί και προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, με μεγαλύτερη αυστηρότητα» υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σκιάθου, κ. Λίτσα Τσολοβίκου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές εγγραφές δεν υφίστανται πλέον, διότι οι χρεώστες έχουν αποβιώσει στο μεταξύ και ως εκ τούτου στόχος των επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου είναι να γίνει εκ νέου εκκαθάριση στις συγκεκριμένες λίστες.
Παράλληλα υπάρχει η σκέψη της διεκδίκησης των οφειλόμενων από τους μεγαλοοφειλέτες μέσω της νομικής οδού, προκειμένου να αποπληρωθούν ποσά που έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Σκιάθου προτίθεται να κινηθεί σε αυστηρούς τόνους προς την κατεύθυνση της είσπραξης των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα, έναντι των εξόδων, που είναι και το βασικό ζητούμενο για να «κλείσει η ψαλίδα».
Αποδεκτή έγινε, εξάλλου, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκιάθου η δωρεά λεωφορείου, η οποία έγινε σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης που είχε αρχικά υπογραφεί.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες οι οποίοι εκμίσθωσαν, μετά από διαγωνισμό, τα λεωφορεία του Δήμου Σκιάθου που κινούνται στη γραμμή Σκιάθος-Κουκουναριές, ανέλαβαν την υποχρέωση εντός διαστήματος τριών ετών, να τα ανανεώσουν. Οι ιδιώτες που πλειοδότησαν στην δημοπρασία εκμισθώνοντας τα τρία λεωφορεία του Δήμου Σκιάθου, έχουν, σημειωτέον, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της συγκοινωνιακής γραμμής Σκιάθου-Κουκουναριών, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση της εκμίσθωσης των λεωφορείων από ιδιώτες είχε εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η ομάδα πλειοψηφίας, εκτιμώντας ότι «είναι ασύμφορο για τον Δήμο το υψηλό το κόστος συντήρησης των λεωφορείων». Στην προκειμένη περίπτωση, είναι βασικό ζητούμενο η ανανέωση του στόλου με νέα, σύγχρονα λεωφορεία, που εκτιμάται ότι θα αποβεί προς όφελος τόσο του Δήμου, όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι εξυπηρετούνται μέσω της παραπάνω γραμμής.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger