Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς ΕΚΑΣ η πλειοψηφία των ανάπηρων συνταξιούχων «Παιχνίδι» εντυπώσεων από το υπουργείο Εργασίας και το ΠΑΣΟΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Οπως για όλους τους συνταξιούχους κάτω των 65 χρόνων, έτσι και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%, το ΕΚΑΣ κόβεται από 1/1/2014, κατ' εφαρμογή προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αδίστακτη και στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κοροϊδέψει χιλιάδες ανάπηρους συνταξιούχους ότι τάχα εξαιρούνται από το βάρβαρο μέτρο του αποκλεισμού από το ΕΚΑΣ.Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εργασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από κυβερνητική σύσκεψη για την πορεία των αντιλαϊκών μέτρων. Είπε ο Γ. Βρούτσης: «Σήμερα με απόφαση του πρωθυπουργού αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ για τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω, για τα οποία πλέον δεν υπάρχει όριο ηλικίας».

Παρότι σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ομολογεί ότι μένει εκτός η μεγάλη πλειοψηφία των ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% - 80%, κάνει πλάτες στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η δήλωση του υπουργού Εργασίας «ικανοποιεί μερικώς το αίτημά μας». Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα - στο ίδιο πνεύμα με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ - αναφέρει πως «έγινε σήμερα ένα θετικό βήμα, που όμως δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος του ΕΚΑΣ, που αφορά την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των αναπήρων».
Υπάρχει όμως και πικρή εμπειρία από αντίστοιχες «εξαιρέσεις» των ΑμΕΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, η εξαίρεση των συνταξιούχων με βαριά αναπηρία, ποσοστού 80% και άνω, από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας) έχει αναγγελθεί, αλλά δεν εφαρμόζεται.
Οπως έχει καταγγείλει στο «Ριζοσπάστη» ο Γ. Σεχρεμέλης, συνταξιούχος του Δημοσίου, νεφροπαθής με 85% αναπηρία και εκλεγμένος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με την «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση», «τα δώρα και το επίδομα αδείας των ΑμΕΑ θα έπρεπε να επιμερίζονται στο ποσό των συντάξεων σε δωδεκάμηνη βάση (ν. 4111/2013). Δηλαδή, οι συντάξεις του Δημοσίου θα έπρεπε κάθε μήνα από 1/1/2013 να είναι αυξημένες κατά 134,40 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί για τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία, όπως επίσης δεν τους έχουν δοθεί αναδρομικά τα ποσά που παρακρατήθηκαν για 3 μήνες, δηλαδή πριν από την εξαίρεση των ανάπηρων συνταξιούχων από τις περικοπές».
Ολα δείχνουν πως η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις περικοπές σε βάρος των αναπήρων και των χρόνια πασχόντων που έχουν πρόσθετες και σύνθετες ανάγκες να καλύψουν. Επόμενο βήμα θα είναι η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, όπως προβλέπει και η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger