Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την αλιεία παρουσίασε στην Επιτροπή Αλιείας ο Τσαυτάρης

Ο Υπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Αλιείας.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COM PECH), στις 22 Ιανουαρίου 2014, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρης παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα εξής:

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής / Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα θεσμικά όργανα εργάστηκαν σκληρά για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα. Συνεχάρη το Ευρωκοινοβούλιο Κοινοβούλιο για την εξαιρετική συνεργασία και τη συμβολή του στο επίτευγμα της ολοκλήρωσης της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Κοινής Οργάνωσης Αγορών. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την ίδια πολιτική βούληση θα επιτευχθούν παρόμοια αποτελέσματα και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, το οποίο αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την ομαλή μετάβαση και την υλοποίηση των στόχων της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Ζήτησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έναρξη ισχύος του Ταμείου, το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πριν τη διακοπή των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Απριλίου. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμερίζεται αυτούς τους στόχους και ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολυετή Σχέδια Διαχείρισης/Task Force

Ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην κεντρική σημασία των πολυετών σχεδίων διαχείρισης για την εφαρμογή της απαγόρευσης των απορρίψεων και την περιφερειακή προσέγγιση στην διαχείριση της αλιείας, ως προς την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Παρά τη διαθεσμική τριβή και την πολιτική διαμάχη, τόνισε την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης και εξήρε το έργο της διοργανικής ομάδας (task force), η πρόοδος του έργου της οποίας επιβεβαίωσε την καλή θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Παρουσίασε ως προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας τη συνέχιση των εργασιών της Task Force έως το Μάρτιο του 2014 και εξέφρασε την ελπίδα του για περαιτέρω αποτελέσματα σε πιο σύνθετους τύπους πολυετών σχεδίων, τα οποία περιλαμβάνουν μεικτούς τύπους αλιείας.

Απαγόρευση των απορρίψεων

Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αποτελούν οι εργασίες για την εφαρμογή της απαγόρευσης των απορρίψεων, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανέφερε ότι το Συμβούλιο ξεκίνησε την εξέταση της πρότασης της Επιτροπής, σχετικά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τα μέτρα ελέγχου καθώς και για τα τεχνικά μέτρα. Εξέφρασε πρόθεση της Προεδρίας να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες σε αυτό τον φάκελο.

Αλιεία βαθέων υδάτων

Σχετικά με την αλιευτική προσπάθεια στα βαθέα ύδατα, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι το Συμβούλιο σκοπεύει να προωθήσει τις εργασίες για την τροποποίηση του κανονισμού, αυτού του αμφιλεγόμενου φακέλου, για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμόρφωσε πρόσφατα τη θέση του. Ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ήδη από αυτήν την εβδομάδα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το εποικοδομητικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξωτερική Πολιτική Αλιείας

Η Ελληνική Προεδρία περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της, τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Αλιείας, με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Νορβηγία και τις παράκτιες χώρες για το σκουμπρί Βορειοανατολικού Ατλαντικού, καθώς και για τη ρέγγα (Atlanto-Scandian herring) και το προσφυγάκι. Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρωτόκολλο με τη Μαυριτανία και για μία νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Σενεγάλη. Οι συζητήσεις θα αρχίσουν στα τέλη Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών. Η Προεδρία είναι διατεθειμένη να ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τέλος, απευθυνόμενος στους παριστάμενους ευρωβουλευτές, ο κ. Τσαυτάρης τους κάλεσε σε ενεργό, συνεχή και στενή συνεργασία, ώστε από κοινού να προσεγγιστούν οι κοινοί στόχοι και να εξευρεθούν από κοινού λύσεις σε μια σειρά από σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα. Οι Ευρωβουλευτές ενθάρρυναν την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου και τον κ. Υπουργό στο έργο τους και στη σκοπιμότητα συνέχισής του, παρά τη συγκυρία των ευρωεκλογών, ενώ απηύθυναν σχετικά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger