Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Στον αθλητισμό... σαν σήμερα

Στον αθλητισμό... σαν σήμερα
Στον αθλητισμό... σαν σήμερα
Σαν σήμερα, το 1992, ο Νίκος Γκάλης ψηφίστηκε ως ο 6ος καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό FIBA Basketball.

2008    Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» όπου νοσηλευόταν, ο Άκις (Σπύρος) Ανδρικόπουλος.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Αθλητική Ηχώ, στον Φίλαθλο και στην Καθημερινή, ενώ ήταν ανταποκριτής και σε γερμανικά περιοδικά. Υπήρξε αθλητής του στίβου, εξέδωσε περιοδικά για το στίβο, ενώ διετέλεσε κριτής, αλλά και στατιστικός του αθλήματος.
2001    Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Χοσάμ Χασάμ, συμπληρώνει 151 συμμετοχές με την Εθνική Αιγύπτου στον αγώνα εναντίον της Ζάμπια, ξεπερνώντας το ρεκόρ συμμετοχών του Λόταρ Ματέους με την Γερμανία.
1999    Μετά το σκάνδαλο των αποκαλύψεων ότι τα μέλη της ΔΟΕ δωροδοκήθηκαν για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το Salt Lake των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Frank Joklik και ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής παραιτούνται. Τα ποσά των δωροδοκιών κυμαίνονται από 5.000 έως 70.000 δολάρια.
1995    Πεθαίνει ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, Carlos Monzon, σε ηλικία 52 ετών.
1992    Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται ως ο 6ος καλύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών σε ψηφοφορία του περιοδικού “FIBA Basketball Magazine” με 251 ψήφους. Οι πρώτοι πέντε είναι οι Μπέλοφ 317, Πέτροβιτς 280, Σαμπόνις 277, Τσόσιτς 273 και Κούκοτς 264. Κάτω από τον Γκάλη είναι οι Κόρατς 246 και Μενεγκίν 221. Ο Γιώργος Κολοκυθάς είναι 46ος με 21 ψήφους.
1989    Στον αγώνα Λάρισα-Ηρακλής (3-1), ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Ηρακλή προκαλεί διπλό κάταγμα σε κνήμη και περόνη στον Κώστα Κολομητρούση της Λάρισας και αργότερα τιμωρείται με ρεκόρ αποκλεισμού 16 αγωνιστικών.
1962    Ο Jack Nicklaus κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας στο Los Angeles Open σε ηλικία 21 ετών και κατατάσσεται 50ος. Θα γίνει γνωστός ως “Η Χρυσή Αρκούδα” και θα θεωρηθεί ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες γκόλφερ όλων των εποχών. Στην 25χρονη καριέρα του (1962-1986) θα κατακτήσει, το ρεκόρ των 18 τίτλων
1961    Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (χωρητικότητα 1500 θέσεις), έδρα του Παναθηναϊκού, το πρώτο κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, με τον αγώνα της εφηβικής ομάδας του ΠΑΟ εναντίον του Μίλωνα.
Παρότι κλειστό, βέβαια, «μπάζει» από τη βροχή που πέφτει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με την ομάδα αγωνίζεται και ο Τάσος Στεφάνου, ο μετέπειτα γενικός αρχηγός της ομάδας μπάσκετ, ο οποίος λίγους μήνες μετά, όντας στον παρακείμενο κινηματογράφο “Αρζεντίνα”, που προβάλει την ταινία του Fritz Lang “Τάφος του Ινδού”, βλέποντας τον Ινδό να κατεβαίνει τα σκαλιά του τάφου, θα αναφωνήσει:
«Ρε, αυτό είναι σαν το γήπεδό μας», βαφτίζοντας έτσι το κλειστό γήπεδο.
1958    Ο Bobby Fisher, σε ηλικία 14 ετών, ανακηρύσσεται για πρώτη φορά πρωταθλητής Αμερικής στο σκάκι.
1901    Το αμερικανικό Bowling Congress (ABC) διοργανώνει το πρώτο του τουρνουά στο Σικάγο. Σήμερα, το τουρνουά του ABC είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες ετησίως.
ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger