Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Και νέα «ραβασάκια» του ΙΚΑ ~ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ

Και νέα «ραβασάκια» του ΙΚΑ ~ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝΚαι νέα… μπιλιετάκια μοίρασε το ΙΚΑ σε σχολεία της νησιωτικής Μαγνησίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Σκιάθου, κλήθηκε μέσω ειδοποιητηρίου του ΙΚΑ να πληρώσει πρόστιμα ύψους 1.800 ευρώ για καθυστερημένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό αναπληρωτών καθηγητών και ωρομισθίων του διδακτικού έτους 2003- 2004.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
Το συγκεκριμένο «ραβασάκι» του ΙΚΑ δεν ήταν το μοναδικό. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αντίστοιχο πρόστιμο ύψους 1.700 ευρώ περίπου κλήθηκε να πληρώσει ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σκοπέλου, ενώ προ ημερών, πρόστιμο κοινοποιήθηκε και στο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα στην τελευταία δεκαετία, οπότε και εκκαθαριστές των αποδοχών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δίδασκαν στα σχολεία, ήταν οι ίδιοι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, παρατηρούνταν καθυστέρηση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ. Η καθυστέρηση οφείλονταν είτε σε αντίστοιχη καθυστέρηση της αποστολής των χρημάτων από το Υπουργείο Παιδείας προς τα σχολεία προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοδοσίες και η ασφάλεια των αναπληρωτών καθηγητών, είτε στην έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ των καταληκτικών προθεσμιών του ΙΚΑ και της αποστολής των κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας.
Έτσι, πολλοί Διευθυντές σχολείων, πλήρωναν μεν τις ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό των αναπληρωτών καθηγητών, έφθαναν όμως στο ταμείο του ΙΚΑ με καθυστέρηση.
Κλείνοντας τη δεκαετία, το ΙΚΑ, έκανε ταμείο και βεβαίωσε πρόστιμα για λογαριασμό των σχολείων, που καθυστέρησαν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές για λογαριασμό των αναπληρωτών καθηγητών. Τα πρόστιμα έχουν ήδη αρχίσει να παραλαμβάνουν σταδιακά οι Διευθυντές.
Σαστισμένοι διευθυντές επικοινώνησαν με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ενημερώνοντας για τα «ραβασάκια» του ΙΚΑ.
Τα πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τον ίδιο τον προϋπολογισμό λειτουργίας των σχολείων, έστω κι αν δεν ξοδευτεί ούτε ευρώ για θέρμανση, γραφικές ύλες και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σχολείο για να λειτουργήσει.
«Είναι αδιανόητο ένα τμήμα του δημοσίου, που είναι το ΙΚΑ να επιβάλλει πρόστιμο για καθυστέρηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε ένα άλλο τμήμα του δημοσίου, που είναι τα σχολεία. Δεν είναι ευθύνη των διευθυντών. Δεν παρακρατούσαμε χρήματα. Οπότε πιστώνονταν τα χρήματα, τα αποδίδαμε στους καθηγητές και στα ασφαλιστικά ταμεία», σχολίασε ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σκιάθου, κ. Λεωνίδας Τσαβαλιάς.
Το θέμα, πήρε διαστάσεις. Με έγγραφό της προς τις τοπικές ΕΛΜΕ, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα σχολεία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «εν δυνάμει εισφοροδιαφεύγουσες εταιρείες φαντάσματα». Με έγγραφό της προς το Διοικητή του ΙΚΑ, αλλά και προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, ζητά να εκδοθεί νέα κατάλληλη ερμηνευτική εγκύκλιος από το ΙΚΑ η οποία θα εξαιρεί τα σχολεία από τα πρόστιμα αυτά και να ακυρωθούν τα όποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί για αυτό το λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, προτρέπει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, να κάνουν ενστάσεις προς το ΙΚΑ και αν μέσα σε ένα μήνα δεν λάβουν έγγραφη διαβεβαίωση του ΙΚΑ ότι το πρόστιμο δεν υφίσταται, να το μεταβιβάσουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger