Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Προφυλακίστηκε ο κολλητός του Άκη




Μετά τον Σωτήρη Εμμανουήλ, ήρθε η σειρά του πρώην στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου Ι. Μπέλτσιου να περάσει την πόρτα των φυλακών. 

Ο κ. Μπέλτσιος βαρύνεται με την κατηγορία της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, και μετά την απολογία του ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου για τις μίζες των εξοπλιστικών κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ιωάννης Μπέλτσιος - Άκης Τσοχατζόπουλος
Ιωάννης Μπέλτσιος - Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο κατηγορούμενος κατέθεσε υπόμνημα 60 σελίδων, με το οποίο αρνείται τις κατηγορίες περί δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και υποστηρίζει ότι δεν έχει βρεθεί κανένα πόσο που να διακινείται μέσω των λογαριασμών του.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η μόνη σχέση που είχε με τη Ferostaal ήταν μία συνεργασία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών την περίοδο 2003. Ο «ταμίας» του Άκη Τσοχατζόπουλου ισχυρίζεται ότι από αυτήν τη συνεργασία πήρε 300.000 μάρκα, τα οποία τα δήλωσε κανονικά και φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο. «Για ποιο λόγο να μου δίνουν χρήματα σε βαλίτσες, όταν είχα σύμβαση μαζί τους» φέρεται να είπε, ενώ δήλωσε αμέτοχος στην πολιτική και συνδικαλιστική σκηνή εδώ και χρόνια. «Μπορείτε να ζητήσετε τα βιβλία του ΥΠΕΘΑ όπου κρατούν αρχείο επισκεπτών και θα διαπιστώσετε πως ουδέποτε είχα συναντηθεί με τον Άκη» φέρεται να απάντησε για τη φημολογούμενη σχέση με τον πρώην υπουργό.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση παράνομων αμοιβών στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα. Η ομάδα αυτή, ο «κύκλος προσευχής» σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρείες όπλων σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες.

Τι λέει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Μπέλτσιου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών επί θητείας Τσοχατζόπουλου και νομάρχης Σερρών, ο κατηγορούμενος φέρεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η κατηγορία δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 62 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.

Μάλιστα, από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης φαίνεται να προκύπτει ότι ο Μπέλτσιος είναι ο άνθρωπος που στελέχη της Ferrostaal υποστηρίζουν πως τον συνέστησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πέντε συλλήψεις για τα εξοπλιστικά

Ο Μπέλτσιος συνελήφθη μαζί με τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος αντιμετωπίζει ανάλογες κατηγορίες και ήδη κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή. Στη φυλακή έχουν επίσης οδηγηθεί ο Α. Αβατάγγελος, ο Δ. Παπαχρήστος και ο Α. Κάντας.

Σωτήρης Εμμανουήλ
Σωτήρης Εμμανουήλ
Ο Εμμανουήλ βρίσκεται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ που δέχθηκε, μέσω εταιρείας που του ανήκε, από τη γερμανική HDW. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τον παράνομο χαρακτήρα της δοσοληψίας και υποστηρίζει ότι το επίμαχο ποσό ήταν αμοιβή του έπειτα από σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία για το μάνατζμεντ των ναυπηγείων επί τέσσερα χρόνια. Η ανάκριση, ωστόσο, καταλογίζει στον Εμμανουήλ ότι λειτούργησε κομβικά υπέρ των Γερμανών ώστε να «τεθούν εκτός παιχνιδιού» Γάλλοι ανταγωνιστές τους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των υποβρυχίων. Επιπλέον, θεωρείται τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος -όντας κρατικός υπάλληλος στην ιεραρχία των Ναυπηγείων-εμφανίζεται, όταν αναλαμβάνει την επιχείρηση η HDW, να συνάπτει μέσω εταιρείας σύμβαση μαζί της για την άσκηση διοίκησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger