Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρώτη γραμμή των πολιτικών αναμετρήσεων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρώτη γραμμή των πολιτικών αναμετρήσεων
Συμβολή στην αντεπίθεση των αγώνων, παρέμβαση στις εκλογικές μάχες
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις ευρωεκλογές με προμετωπίδα την πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ του κεφαλαίου

Οι επόμενοι μήνες μέχρι τις εκλογές θα είναι από την πλευρά της κυβέρνησης μήνες κλιμάκωσης της επίθεσης και για αυτό πρέπει να είναι και περίοδος κλιμάκωσης των αγώνων από την πλευρά του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μπει μπροστά σε όλες τις μάχες χωρίς καμία αναμονή για εκλογικές λύσεις ή για να αλλάξουν κοινοβουλευτικά οι ‘’αρνητικοί συσχετισμοί’’. Συνδέοντας τα ζητήματα του αγώνα με το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, δίνοντας τον τόνο μέσα στο κίνημα και την Αριστερά, προβάλλοντας τις αναγκαίες απαντήσεις ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης και κυρίαρχης τάξης, ανοίγοντας πιο θαρραλέα και μαζικά την συζήτηση για την εναλλακτική προοπτική». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο πολιτικών και ταξικών αναμετρήσεων, μπαίνει μπροστά και δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην αντεπίθεση των αγώνων και στην πάλη για άλλη Αριστερά, όπως κατέληξε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, που συνεδρίασε την προηγούμενη Κυριακή.
«Επιδιώκουμε να σφραγιστεί η επόμενη περίοδος από απεργίες, συλλαλητήρια και μαχητικούς αγώνες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την γραμμή του πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος και να παίξει κρίσιμο ρόλο. Θα στηρίξει κινηματικά και πολιτικά κάθε κομμάτι που βγαίνει στον αγώνα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην Απόφαση του ΠΣΟ (ολόκληρη στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ www.antarsya.gr), ενώ ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκεται η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις εργατικές ελευθερίες, κατά του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής, «ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο που γεννάει Λαμπεντούζες και χτίζει φράχτες στο Αιγαίο» (την επόμενη μέρα έγινε το έγκλημα στο Φαρμακονήσι). Το εξάμηνο θα σφραγίσει η πάλη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή και την ελληνική προεδρία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια της «Πρωτοβουλίας Αγώνα 2014 για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ».
Το Πανελλαδικό Όργανο αποφάσισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει, σε κάθε περίπτωση, με βάση το πρόγραμμά της σε όλες τις εκλογικές μάχες, στις ευρωεκλογές και τις «αυτοδιοικητικές» (περιφερειακές και δημοτικές), με ανοιχτό και το ενδεχόμενο των βουλευτικών εκλογών. «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις ευρωεκλογές με προμετωπίδα την πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ του κεφαλαίου και των Μνημονίων, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική κατεύθυνση και την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για το άνοιγμα του δρόμου για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Καλεί σε συσπείρωση όλες τις δυνάμεις που κινούνται σε λογική ρήξης / αποδέσμευσης από ευρώ, ΕΕ να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να δυναμώσει και να εκφραστεί αποφασιστικά το αναπτυσσόμενο αντιΕΕ ρεύμα στην κοινωνία. Από αυτές τις θέσεις θα απαντήσει στο ερώτημα ‘’μέσα ή έξω από την ΕΕ’’ των δυνάμεων του συστήματος, αλλά και στο δίλημμα «ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ», θέτοντας στην συζήτηση το πραγματικό ερώτημα του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία και των προϋποθέσεων της επιβολής του».
Ανακοινώνοντας ότι θα παρέμβει στις εκλογές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεκαθαρίζει ότι θα κινηθεί (και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές) με μετωπική πολιτική. «Γιατί πιστεύουμε ότι η συσπείρωση δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση, διευκολύνει στο να πάρει «σχήμα και μορφή» η πολύμορφη δυναμική που βγήκε στο προσκήνιο μέσα από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό των τελευταίων ετών. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνουμε και κλιμακώνουμε την προσπάθεια για να προχωρήσει η μετωπική συμπόρευση και να εκφραστεί και εκλογικά» (βλέπε και σελίδα 22).
Ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επερχόμενες εκλογικές μάχες;
Πρώτο, συμβολή στην ήττα, συντριβή του κυβερνητικού, μνημονιακού, αστικού μπλοκ δυνάμεων και της ακροδεξιάς/φασιστικής τους εφεδρείας, με όποια μορφή και αν εμφανιστεί, για να βαθύνει η πολιτική κρίση και να μην μπορεί να σταθεί πολιτικά η κυβέρνηση.
Δεύτερο, καταδίκη της ΕΕ, ώστε να εκφραστεί και να ενισχυθεί ο εργατικός, αριστερός και τελικά αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός του πλατιού και αναπτυσσόμενου αντιευρώ, αντιΕ.Ε. ρεύματος. Να δεχτεί πλήγμα η αστική στρατηγική στον πυρήνα της.
Τρίτο, αποφασιστική ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αντιΕΕ ανατρεπτικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Των δυνάμεων που δίνουν με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις την μάχη στους αγώνες για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κεφαλαίου - Ε.Ε. - ΔΝΤ και της άθλιας κυβέρνησης που την υπηρετεί. Που σηκώνουν το γάντι της μάχης για την ρήξη / αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την Ε.Ε., από αυτήν την σύγχρονη Ιερή Συμμαχία του κεφαλαίου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν διστάζει να σηκώσει το γάντι που ρίχνουν οι Σαμαράς – Βενιζέλος και όλο το σύστημα του κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην ΕΕ. «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με διεθνιστική προοπτική, για την ανατροπή και διάλυση της ΕΕ, για μια άλλη διεθνοποίηση. Παλεύουμε από θέσεις ταξικές, αντικαπιταλιστικές, αντιιμπεριαλιστικές, διεθνιστικές. σαν κρίκο του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Συγκρουόμαστε με τον «ευρω-σκεπτικισμό» των φασιστών και της ακροδεξιάς και των αστικών εθνικιστικών αντιλήψεων που στοχεύουν στην διαπραγμάτευση της δικής τους αστικής τάξης ή τμημάτων της».
Στον πυρήνα της λογικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται η εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμίζεται. Αποτελεί πολιτικό μηχανισμό του κεφαλαίου που είναι άρρηκτα δεμένος με τις διεθνοποιημένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσιά της και γι’ αυτό ο στόχος της ρήξης/αποδέσμευσης από την Ε.Ε. αποκτά χαρακτήρα άμεσης κι επείγουσας συνθήκης για μι’ άλλη πορεία των πραγμάτων προς όφελος του λαού και των εργαζομένων. Από τη σκοπιά αυτή η πάλη για την έξοδο από την ευρωζώνη είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για την έξοδο από την ΕΕ. Πρώτα από όλα για πολιτικούς λόγους, καθώς ο πολιτικός και ταξικός αντίπαλος και το θεσμικό πλαίσιο είναι το ίδιο. Η πάλη κατά της ευρωζώνης έχει σχετική αυτοτέλεια, παραμένει όμως μετέωρη και ευάλωτη σε διαχειριστικές λογικές, αν δεν δένεται συγκεκριμένα με τον συνολικό αντιΕΕ, αντικαπιταλιστικό αγώνα.
Του Γιώργου Κρεασίδη, μέλους της Π.Ε. του ΝΑΡ, εφημερίδα ΠΡΙΝ 26/1/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger