Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

4η δίκη ΣΠΦ - 31η συνεδρίαση, Τρίτη 7.1.14

Οτι η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του «είχε ένα πολιτικό μήνυμα» παραδέχτηκε ο συνταξιοδοτηθείς εισαγγελέας εφετών Δ. Παπαγγελόπουλος, τέως προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών αθήνας, τέως εισαγγελέας «προϊστάμενος» της Αντιτρομοκρατικής και τέως διοικητής της ΕΥΠ. Εχει τη σημασία της η κατάθεσή του, γι’ αυτό θα μείνουμε αποκλειστικά σ’ αυτή (την ίδια μέρα εξετάστηκαν συνολικά εννιά μάρτυρες).

Στις 2 Φλεβάρη του 2009 η ΣΠΦ τοποθέτησε γκαζάκια στο σπίτι του Δ. Παπαγγελόπουλου, που εκείνη την περίοδο ήταν «προϊστάμενος» της Αντιτρομοκρατικής, για να ελέγχει υποτίθεται τη νομιμότητα των ενεργειών της. Στην κατάθεσή του ο Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι δέχτηκε βομβιστική επίθεση στο σπίτι του από τρομοκράτες ή αναρχικούς. Ο Χρ. Τσάκαλος πιάστηκε απ’ αυτή τη φράση του και άρχισε να τον ρωτά, ζητώντας του να τοποθετηθεί για το χαρακτήρα των ενεργειών της οργάνωσής του. Επέμεινε στο αν αυτές οι ενέργειες έχουν πολιτικό ή όχι χαρακτήρα. Χρειάστηκε να «ξοδέψει πολύ ιδρώτα» με απανωτές ερωτήσεις, για να φτάσει στο σημείο ο Δ. Παπαγγελόπουλος να παραδεχτεί ότι η ενέργεια της ΣΠΦ στο σπίτι του «είχε ένα πολιτικό μήνυμα».

Ιδού ένα μικρό κομμάτι του «διαλόγου»:

Χρ. Τσάκαλος: Αρα δεν ήταν τρομοκρατική η επίθεση που έγινε στο σπίτι σας.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Δεν το θεώρησα μεγάλης σημασίας έκρηξη που θα κινδύνευε το σπίτι μου.

Χρ. Τσάκαλος: Είχε ένα πολιτικό μήνυμα.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Αυτό ακριβώς.

Ο Χρ. Τσάκαλος στη συνέχεια συσχέτισε αυτή τη δήλωση με τη στάση των τρομοδικείων που δίκασαν υποθέσεις ένοπλων οργανώσεων και αρνήθηκαν τον πολιτικό χαρακτήρα της δράσης τους. Τότε ήταν που ο Δ. Παπαγγελόπουλος συνειδητοποίησε τη μεγάλη ζημιά που έκανε στην παράταξή του και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τα «μαζέψει».

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος παραδέχτηκε έμμεσα ότι στον «Ευαγγελισμό» έγιναν βασανιστήρια σε βάρος του Σ. Ξηρού και όχι νοσηλεία του. Οταν ο Χρ. Τσάκαλος έκανε σχετική αναφορά, ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν εξέφρασε καμιά αντίρρηση. Μόνο όταν ο Χρ. Τσάκαλος επεσήμανε αυτή την έμμεση συγκατάνευσή του, ο τέως εισαγγελέας προσπάθησε πάλι να τα «μαζέψει» λέγοντας ότι δεν συνηθίζει να διακόπτει τον συνομιλητή του και γι’ αυτό δεν εξέφρασε αντίρρηση!

Τέλος, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ρωτήθηκε από πολλούς συνηγόρους σε τι συνίστατο ο εποπτικός του ρόλος στην Αντιτρομοκρατική και απάντησε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στο επιχειρησιακό κομμάτι της Αντιτρομοκρατικής, αλλά έλεγχε μόνο τις δικογραφίες που αυτή κατασκεύαζε. Παρουσίασε τον εαυτό του σαν έναν υπάλληλο της Αντιτρομοκρατικής, επιφορτισμένο με το καθήκον να ελέγχει την αρτιότητα των δικογραφιών από νομοτεχνική άποψη! Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι ο περιβόητος «δικαστικός έλεγχος» της Αντιτρομοκρατικής είναι ένας μύθος, που έχει ως σκοπό να κρύψει το όργιο στο οποίο επιδίδεται η κακόφημη αυτή υπηρεσία στήνοντας υποθέσεις και κατασκευάζοντας ενόχους.

Η δίκη θα συνεχιστεί  την Τρίτη 21 Γενάρη με την εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger