Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Σποράδες Λουκέτο στο ΙΚΑ Σκιάθου και Σκοπέλου


Απόφαση «βόμβα» της Διοίκησης του ΙΚΑ. Βάζει λουκέτο στα δύο παραρτήματα του ΙΚΑ σε Σκιάθο και Σκόπελο. «Στον αέρα» οι εννιά υπάλληλοι του ασφαλιστικού ταμείου στα δύο νησιά  από αυτή την αιφνιδιαστικά και ταυτόχρονα ακατανόητη απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ που προχωρά σε συρρίκνωση των υπηρεσιών της σε μία περίοδο που η εισφοροδιαφυγή οργιάζει. Στο Βόλο από 13 Δεκεμβρίου όλες οι συναλλαγές. Σε απόγνωση δεκάδες επαγγελματίες και ασφαλισμένοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή
Μόλις χθες έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Βόλο, η σχετική απόφαση υπογεγραμμένη κιόλας από το Διοικητή του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία, από 13 Δεκεμβρίου σταματά κάθε είδους συναλλαγή  στα παραρτήματα του  ΙΚΑ Σκιάθου και στο ΙΚΑ Σκοπέλου. Η απόφαση της Διοίκησης είναι ρητή και κατηγορηματική, αναμένεται, ωστόσο, να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ήδη εκ μέρους των υπαλλήλων του ΙΚΑ υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς φαίνεται ότι το «σχέδιο Καλλικράτης» του ΙΚΑ εξελίχτηκε τελικά σε σχέδιο συρρίκνωσης των υπηρεσιών του, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις ούτε στο προσωπικό που απασχολείται εκεί, ούτε δε πολύ περισσότερο στους ίδιους τους συναλλασσόμενους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα.

Στο ΙΚΑ Σκιάθου υπηρετούν  8 υπάλληλοι και στο ΙΚΑ Σκοπέλου ένας υπάλληλος. Ειδικά για τους υπαλλήλους της Σκιάθου, αυτοί θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν για να εργαστούν στις υπηρεσίες του Βόλου, σε διαφορετική περίπτωση, η μόνη διέξοδος που έχουν είναι η αποχώρηση, πράγμα δύσκολο γιατί πρόκειται για νέους υπαλλήλους που έχουν ακόμη χρόνια μπροστά τους υπηρεσίας μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Το χειρότερο από όλα βέβαια, όπως τόνιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ που «έπεσαν από τα σύννεφα» με αυτή την απόφαση, καθώς υπήρχαν μέχρι πριν από λίγες μέρες δεσμεύσεις ότι δεν θα πειραχτούν τα παραρτήματα του ΙΚΑ στη νησιωτική Ελλάδα, είναι ότι το λουκέτο αυτό θα στοιχίσει και στο ίδιο το ΙΚΑ και ειδικότερα στα έσοδά του, αφού θεωρείται σχεδόν αδύνατο,  ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι «φουλ σεζόν», να γίνονται έλεγχοι για την εισφοροδιαφυγή στα νησιά από κλιμάκια που θα πρέπει να μεταβούν από το Βόλο, όταν πλέον δεν καλύπτονται ούτε τα βασικά έξοδα μετακίνησης για αυτό.
Και τα δύο παραρτήματα  εξυπηρετούν πληθώρα εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων ακόμη και από την Αλόννησο  και το κλείσιμό τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη  μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς θα αναγκάζονται να μεταβούν στο Βόλο για να εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΙΚΑ υπαγορεύτηκε από λόγους μείωσης των δαπανών. Για το ΙΚΑ Σκιάθου πληρώνονταν ενοίκιο 1.200 ευρώ το μήνα και για  το ΙΚΑ Σκοπέλου αντίστοιχα 1.500 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger