Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Φροντιστήριο μαρτύρων στη δίκη Θεοφίλου!

Φροντιστήριο μαρτύρων στη δίκη Θεοφίλου!

Αυτό που συνέβη στην 6η συνεδρίαση της δίκης του Τάσου Θεοφίλου, που έγινε την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη, με τον τρόπο που συνέβη, δεν έχει προηγούμενο. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική αγωγή μάζεψε μάρτυρες του κατηγορητηρίου και τους έκανε φροντιστήριο για το τι θα καταθέσουν, «φρεσκάροντας» τη μνήμη τους και κατευθύνοντας τη μαρτυρική τους κατάθεση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μολονότι αυτό το παράνομο και εντελώς αντιδικονομικό φροντιστήριο μαρτύρων αποκαλύφθηκε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου όχι μόνο δεν απέπεμψε τους μάρτυρες και δεν εφάρμοσε τα προβλεπόμενα στην πολιτική αγωγή, αλλά αντίθετα κατέβαλε προσπάθεια να συγκαλυφθεί αυτό το προκλητικό γεγονός.

Νομικός σύμβουλος της ALPHA BANΚ (σε υποκατάστημά της έγινε η ληστεία στην Πάρο), που είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη, την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, παραμονή της συνεδρίασης, συναντήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας της τράπεζας τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου Αικ. Πέππα και Θεόδ. Παντελαίο, υπαλλήλους της τράπεζας. Εκεί επιδείχτηκε στους μάρτυρες DVD από τις κάμερες της τράπεζας και τους δόθηκαν οι προανακριτικές και ανακριτικές καταθέσεις τους, ώστε να θυμηθούν τι είχαν πει όταν τα γεγονότα ήταν νωπά. Εγινε, δηλαδή, κανονική προετοιμασία των μαρτύρων, ενόψει της κατάθεσής τους την επομένη, με στόχο να διορθώσουν τις μαρτυρίες τους σε μερικά σημεία, ώστε να δημιουργήσουν κάποιες αμφιβολίες στην απόλυτη βεβαιότητα για την αθωότητα του Τάσου Θεοφίλου.

Η πολιτική αγωγή γνώριζε πολύ καλά ότι αυτό είναι εντελώς παράνομο. Δεν πρόκειται για μάρτυρες που πρότεινε η ίδια, αλλά για μάρτυρες του κατηγορητηρίου. Το συγκεκριμένο DVD δεν υπάρχει στη δικογραφία και δεν μπορεί να εισαχθεί τώρα. Το αποδεικτικό υλικό εισάγεται πριν την έκδοση του βουλεύματος. Οι μάρτυρες απαγορεύεται να βλέπουν τις καταθέσεις που έχουν δώσει σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. Εδώ δεν έχουμε μόνο αυτό, αλλά και την προσπάθεια της πολιτικής αγωγής, με τις νομικές της γνώσεις, να κατευθύνει τους μάρτυρες σε κάποιες λεπτομέρειες, έτσι που να διαφοροποιήσουν τις καταθέσεις τους και να φύγουν από την απόλυτη βεβαιότητα της μη αναγνώρισης του Θεοφίλου, αφήνοντας να αιωρείται κάποια υποψία.

Δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους, όμως, και οι δύο μάρτυρες που δέχτηκαν να τους κάνει φροντιστήριο ο συνήγορος της τράπεζας (και δεν ξέρουμε ποιος άλλος). Οφειλαν να αρνηθούν την ανήθικη αυτή πράξη, για την οποία ελέγχονται και για τυχόν ποινικές ευθύνες. Το τονίζουμε αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και πάλι δεν αναγνώρισαν τον Τ. Θεοφίλου.

Η μάρτυρας Πέππα άρχισε την κατάθεσή της στην προηγούμενη συνεδρίαση. Πρόλαβε να καταθέσει ότι δεν αναγνωρίζει τον Τ. Θεοφίλου ως τον άνθρωπο που σκότωσε τον Δ. Μίχα, ενώ στις πιεστικές από έδρας ερωτήσεις που αφορούσαν διάφορα χαρακτηριστικά (π.χ. Ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει τον Θεοφίλου ακόμη και από τα χείλη!) επαναλάμβανε «δεν μπορώ να πάρω τον άνθρωπο στο λαιμό μου». Γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητο να κληθεί εσπευσμένα για «φροντιστήριο» στην έδρα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, μαζί με τον τρίτο τραπεζοϋπάλληλο (ο πρώτος μάρτυρας είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή του), μπας και διορθωθεί λίγο η κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής τους, οι δύο μάρτυρες τραπεζοϋπάλληλοι εθεάθησαν να συνομιλούν εγκάρδια στην καφετέρια του Εφετείου με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, δηλαδή με το δικηγόρο της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Να σημειώσουμε και κάτι ακόμη. Από όσα ακολούθησαν και ειδικά από την απόπειρα αναπαράστασης του φόνου του Δ. Μίχα από τον ένα από τους ληστές, η οποία με μεγάλη οικειότητα έγινε μεταξύ συνηγόρου και μάρτυρα, ο οποίος αποδέχτηκε τη σωματική επαφή δίκην αναπαράστασης, έχουμε τη βεβαιότητα ότι στο «φροντιστήριο» της Alpha Bank συμμετείχαν και άλλοι (δικηγόροι και ενδεχομένως όχι μόνον δικηγόροι).

Προετοιμασία μαρτύρων μπορεί να γίνεται και σε άλλες δίκες. Δεν ομολογείται, όμως, με τόσο απροκάλυπτο τρόπο. Και είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που πρόεδρος Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όχι μόνο δε σταματάει στη γέννησή της αυτή την βαριά αντιδικονομική παρέμβαση, δεν αποπέμπει τους μάρτυρες και δεν εγκαλεί τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα και διακόπτει συνεχώς τους συνηγόρους υπεράσπισης, όταν υποβάλλουν ερωτήσεις. Αλήθεια, ο πρόεδρος Μ. Χατζηαθανασίου, στο πλαίσιο της λεγόμενης αρχής της ηθικής απόδειξης, δέχεται να διαμορφώσει τη δικανική του πεποίθηση στηριζόμενος σε αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με αξιόποινες πράξεις όπως αυτή; Προς τι ο έντονος εκνευρισμός του και οι συνεχείς διακοπές στη συνήγορο Α. Παπαρρούσου που ασχολήθηκε με το θέμα; Δεν αγνοεί ασφαλώς ο πρόεδρος την παράγραφο 2 του άρθρου 177 ΚΠΔ που προβλέπει ότι «αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών δεν λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία». Οι δικαστές υποχρεούνται -και δεν ανήκει στην σφαίρα της διακριτικής τους ευχέρειας- να μην παίρνουν υπόψη τους παράνομα αποδεικτικά μέσα.

Εύλογο είναι το ερώτημα, γιατί η πολιτική αγωγή έκανε αυτές τις τόσο άτσαλες κινήσεις και μάλιστα στο μέσο της εξέτασης των μαρτύρων τραπεζοϋπάλληλων; Δεν μπορούσε να τους προετοιμάσει από πριν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είναι υπάλληλλοι της τράπεζας που φοβούνται να πουν όχι στ' αφεντικά;

Προφανώς, η πολιτική αγωγή είχε επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι η Αντιτρομοκρατική την έχει δεμένη την υπόθεση και δεν έχουν καμιά σημασία οι τραπεζοϋπάλληλοι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν αναγνώριζαν τον Θεοφίλου με απόλυτη σιγουριά. Οταν άκουσε τον τμηματάρχη της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιά να δηλώνει για τον Θεοφίλου -και μάλιστα δύο φορές- ότι «μπορεί να μην ήταν στη ληστεία ο άνθρωπος», κατάλαβε πως το κατηγορητήριο κατέρρευσε. Ηταν η πολιτική αγωγή που παραδέχτηκε ότι ναι μεν το είπε αυτό ο Χαρδαλιάς, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση μιας αποσπασματικής φράσης, δήλωση με την οποία η ίδια η πολιτική αγωγή έβαζε ταφόπλακα στη σκευωρία κατά του Θεοφίλου. Οταν το επισημάναμε στο ρεπορτάζ μας, επικράτησε πανικός και γι' αυτό η πολιτική αγωγή αποφάσισε να κάνει «φροντιστήριο» στη μάρτυρα Πέππα, που είχε ήδη κάνει τη μισή της κατάθεση στο ακροατήριο, και τον εναπομένοντα μάρτυρα Παντελαίο.

Παραθέσουμε εκτεταμένα αποσπάσματα από το διάλογο που είχε η συνήγορος υπεράσπισης Α. Παπαρρούσου με τον μα τον μάρτυρα Παντελαίο:

Α. Παπαρρούσου: Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο και συγνώμη αν σας βάλω να επαναλάβετε μερικά ζητήματα.

Παρεμβαίνει ο πρόεδρος και επαναλαμβάνει δύο φορές τη φράση «όχι, να μην επαναλάβει κυρία συνήγορε». Η συνήγορος επιμένει διότι το μεγαλύτερο διάστημα η ίδια βρισκόταν σε άλλο δικαστήριο και έχει το δικαίωμα να ρωτήσει. Ο πρόεδρος αναγκάζεται να υποχωρήσει, με τη φράση «κάντε τις ερωτήσεις και θα δούμε». Το «θα δούμε» φάνηκε τι νόημα είχε, καθώς ακολούθησε ένας διάλογος μετ' εμποδίων.

Α. Παπαρρούσου: Για πείτε μου σας παρακαλώ άκουσα , ότι είδατε ένα βίντεο. Αυτό τι βίντεο είναι;

Μάρτυρας: Βίντεο από τις κάμερες.

Α. Παπαρρούσου: Αυτό το είδατε μόνος σας, κατ’ ιδίαν;

Μάρτυρας: Μαζί με την κ. Πέππα και τον συνήγορο.

Σπ. Φυτράκης: Ακτίφ έγινε!

Α. Παπαρρούσου: Προσπαθώ να καταλάβω.

Εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος (γιατί άραγε;) χτυπάει με δύναμη το έδρανο και λέει στη συνήγορο: Τι μπορεί να πει ακόμη, τι είναι αυτό που ρωτάτε, σας παρακαλώ.

Α. Παπαρρούσου: Αυτό το βίντεο παρακαλώ για ποιο λόγο το είδατε τώρα, την παραμονή της κατάθεσής σας στο δικαστήριο; Τι λόγο είχατε στο να δείτε αυτό το βίντεο;

Μάρτυρας: Γιατί είχε ρωτηθεί η κυρία Πέππα αν οι κάμερες της Τράπεζας βγάζουν βλιντεο ή μόνο φωτογραφίες.

Α. Παπαρρούσου: Μάλιστα, αυτό το θυμάμαι, είχε ρωτηθεί αυτό το ζήτημα. Αρα, εσείς τι θέλατε να απαντήσετε στο δικαστήριο παραπάνω; Γιατί το είδατε αυτό το βίντεο προκειμένου να καταθέσετε εδώ σήμερα; Μήπως για να ξαναθυμηθείτε τα πράγματα καλύτερα, για να είστε πιο σαφής;

Μάρτυρας: Το είδα για να θυμηθώ

Α. Παπαρρούσου: Ποιος σας το προμήθευσε αυτό το βίντεο και που το είδατε;

Μάρτυρας: Η Διεύθυνση Ασφαλείας της Τράπεζας.

Α. Παπαρρούσου: Για να σας βοηθήσει να θυμηθείτε καλύτερα και να έρθετε να τα πείτε στο δικαστήριο. Εδώ έχω μια ένσταση, το λέω στο δικαστήριο, το λέω και σε εσάς. Οι μάρτυρες καλούνται να καταθέσουν σύμφωνα με την μνήμη τους, έτσι όπως έχουν συγκρατήσει τα περιστατικά. Αυτό είναι μια υποβοήθηση της μνήμης. Εμάς δεν μας ενοχλεί, αλλά βλέπω ότι υπάρχει μια μεθόδευση ενδυνάμωσης μιας ειδικής μνήμης, η οποία δεν είναι η δική σας ως προς τα περιστατικά, αλλά είναι καταγραφή που έχει γίνει στο βίντεο. Αυτό με απασχολεί κύριε μάρτυρα.

Νέα παρέμβαση του προέδρου που λέει δυο φορές στο μάρτυρα «μην απαντάτε. Να σας ρωτήσει πριν απαντήσετε». Και στη συνήγορο: «Ορίστε, κάντε ερωτήσεις».

Α. Παπαρρούσου: Τι λέτε εσείς και πού έγινε αυτό;

Νέα παρέμβαση του προέδρου που λέει ότι τα είπε αυτά, ότι τα είδαν για να υποβοηθήσουν τη μνήμη τους!

Α. Παπαρρούσου: Επανέρχομαι στην πρώτη ερώτηση. Εχετε διαβάσει τις καταθέσεις σας;

Μάρτυρας: Ναι

Α. Παπαρρούσου: Τις διαβάσατε. Γιατί τις διαβάσατε; Ποιος σας τις έδωσε;

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση κυρία συνήγορε (προφανής προσπάθεια να μην αναφέρειο μάρτυρας ποιος του έδωσε να διαβάσει τις καταθέσεις του).

Α. Παπαρρούσου: Ποιος έδωσε τις καταθέσεις στο μάρτυρα να τις διαβάσει; Κοιτάξτε, κύριε πρόεδρε, έχουμε την πολιτική αγωγή, υπάρχει η τράπεζα, αλλά οι μάρτυρες εδώ δεν είναι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής. Οι μάρτυρες είναι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, οι οποίοι πρέπει να είναι αμερόληπτοι και να καταθέτουν πηγαία και αυθεντικά. Διότι, ξέρετε, οι κατηγορίες που έχουμε εδώ για τον κατηγορούμενο είναι ισόβιες. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ανεπίτρεπτο που έγινε προετοιμασία του μάρτυρα για να καταθέσει αυτά που κατέθεσε.

Η συνήγορος υπεράσπισης μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου της με τον μάρτυρα έκανε ένα σύντομο σχολιασμό γι' αυτή την παράνομη και αντιδικονομική ενέργεια της πολιτικής αγωγής, επισημαίνοντας και τις σοβαρές ευθύνες του προέδρου, που όφειλε να αποβάλει άμεσα αυτούς τους μάρτυρες από την αίθουσα του δικαστηρίου, να θεωρήσει τις καταθέσεις τους ως μη γενόμενες και να θέσει την πολιτική αγωγή μπροστά στις ευθύνες της. Τα δικαστήρια και μάλιστα αυτά που δικάζουν σοβαρές υποθέσεις, στις οποίες οι κατηγορούμενοι απειλούνται με ισόβιες, δεν πρέπει να γίνονται παραμάγαζα της πολιτικής αγωγής.

Η Α.Παπαρρούσου ξεκίνησε το σχολιασμό της λέγοντας:

«Αυτή η προεργασία που γίνεται για την υποβοήθηση της μνήμης του μάρτυρα είναι απαγορευμένη», σημείωσε η συνήγορος. «Γιατί είναι απαγορευμένη; Γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου. Ο μάρτυρας δεν έρχεται εδώ ως εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής, δεν στηρίζει κατ’ ανάγκη την κατηγορία, είναι ο μάρτυρας που υπέδειξε ο εισαγγελέας, από τον τόπο που συνέβη το περιστατικό, και πρέπει πηγαία και αυθόρμητα να καταθέτει αυτά που γνωρίζει.

Εχω δε και μια εντύπωση, ότι αυτά πρέπει να απασχολούν και εσάς, κύριε πρόεδρε. Διαπιστώνω με λύπη μου ότι δεν σας ενδιαφέρει ούτε αν έγινε ακτίφ -που λέει και ο κύριος Φυτράκης- την προηγούμενη ημέρα, ούτε εάν έχει δει και τις καταθέσεις του έτσι ώστε να έρθει στοιχειωδώς προετοιμασμένος. Τι να πω, κύριε πρόεδρε, καινούργια δικαστικά ήθη είναι αυτά».

Ερωτήσεις στον μάρτυρα υπέβαλαν και οι συνήγοροι Κ. Παπαδάκης και Σπ.Φυτράκης. Παραθέτουμε μόνο τον καταληκτικό διάλογο του Παντελείου με τον Σπ. Φυτράκη:

Σπ. Φυτράκης: Σ’ αυτή τη συγκέντρωση που κάνατε, πού καταλήξατε; Είναι αυτός ο δράστης ή δεν είναι; Τι είπατε;

Μάρτυρας: Δεν καταλήξαμε.

Σπ. Φυτράκης: Αρνητικώς; Είπατε, δηλαδή, ότι εμείς δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ή δεν είναι; Ετσι;

Μάρτυρας: Ούτε ότι είναι μπορούμε να πούμε, ούτε ότι δεν είναι.

Σπ. Φυτράκης: Δεν μπορείτε λοιπόν με βεβαιότητα να πείτε, ότι εμείς που κάναμε και μια ειδική σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων, καταλήξαμε στη σύσκεψή μας αυτή, που έγινε χθες, ότι είναι ή δεν είναι. Με βάση αυτά που έχετε δει κιόλας. Ετσι;

Μάρτυρας: Δεν καταλήξαμε.

Απ’ αυτές τις απαντήσεις του μάρτυρα προκύπτει σαφέστατα, ότι παρά τα «μαγειρέματα», παρά το «φροντιστήριο» που προηγήθηκε, δεν τόλμησαν να φτάσουν στο σημείο να ενοχοποιήσουν τον Τάσο Θεοφίλου. Δεν τόλμησαν, γιατί και αυτοί έχουν καταλάβει, ότι ο Θεοφίλου είναι αθώος και παραπέμφθηκε με χοντροκομμένη κατασκευή από την Αντιτρομοκρατική.

ΥΓ1: Υπενθυμίζουμε, ότι στη φάση της κύριας ανάκρισης, την οποία διενήργησε η Αντιτρομοκρατική (κατ’ ανάθεση των εφετών ειδικών ανακριτών, που δεν πήραν οι ίδιοι τις καταθέσεις), στους τραπεζοϋπάλληλους αυτόπτες μάρτυρες δεν επιδείχθηκαν φωτογραφίες του Θεοφίλου, για να διαπιστωθεί μη τυχόν και τον αναγνωρίσουν. Γιατί έγινε αυτή η «παράλειψη»; Οχι βέβαια από ατζαμοσύνη ή ερασιτεχνισμό της Αντιτρομοκρατικής. Δεν έδειξαν φωτογραφίες του Θεοφίλου για να μην εισπράξουν την απάντηση «δεν είναι αυτός» ή «δεν τον αναγνωρίζουμε». Απαντήσεις που θα εγγράφονταν στα υπερασπιστικά επιχειρήματα του κατηγορούμενου και θα κλόνιζαν τη «βεβαιότητα» με την οποία τον τύλιξε η Αντιτρομοκρατική. Τώρα, σ’ αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, που τότε δεν έδειξαν φωτογραφίες του Θεοφίλου, κάνουν… φροντιστήριο με οπτικοακουστικά μέσα, για να τους φρεσκάρουν τη μνήμη, μπας και καταφέρουν να πάρουν απ’ αυτούς κάτι υπέρ της κατηγορίας και να διασκεδάσουν την κατάθεση Χαρδαλιά, ότι «μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος στη ληστεία».

ΥΓ2: Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι στην τέταρτη συνεδρίαση της δίκης ο πρόεδρος απαίτησε από τους γονείς του Τ. Θεοφίλου να αποχωρήσουν από την αίθουσα όσο καταθέτουν άλλοι μάρτυρες, διαφορετικά θα εξαιρεθούν από μάρτυρες. Οι γονείς του Θεοφίλου, βέβαια, δεν ήταν αυτόπτες μάρτυρες στην Πάρο και δε θα καταθέσουν για αυτά τα περισταστικά, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ακούνε τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Ηταν μια άκομψη ενέργεια του προέδρου, που είχε χαρακτήρα καψονιού προς τους γονείς του Θεοφίλου. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η μάρτυρας Πέππα παρέμεινε στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του συναδέλφου της που προηγήθηκε. Κάποια στιγμή, μάλιστα, της ξέφυγε και είπε «όπως ανέφερε ο συνάδελφος». Ο πρόεδρος δεν ενοχλήθηκε καθόλου. Δεν της έκανε καν παρατήρηση. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αρθρώσει μια οποιαδήποτε δικαιολογία για το γεγονός ότι επέτρεψε σε αυτόπτη μάρτυρα να είναι μέσα στην αίθουσα και να ακούει την κατάθεση άλλου αυτόπτη μάρτυρα (να πει π.χ. ότι δεν είχε προσέξει πως ήταν μέσα στην αίθουσα η μάρτυρας). Τώρα, ο πρόεδρος άκουσε ότι οι μάρτυρες πέρασαν από «φροντιστήριο» για να ετοιμάσουν τις καταθέσεις τους και πάλι δεν είπε τίποτα. Η ευαισθησία του αποδεικνύεται άκρως επιλεκτική και επιδείχτηκε μόνο προς τους (μη αυτόπτες) γονείς του Τ. Θεοφίλου. Τα συμπεράσματα στην κρίση σας.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στον 4ο όροφο του Εφετείου στη Λουκάρεως.

KONTPA
http://www.eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα.Γράψτε την άποψη σας με κόσμιο τρόπο.Δυστυχώς κάποιοι σε ψηλά γραφεία ενοχλούνται ιδιαιτέρως που δίνουμε σε όλους την δυνατότητα σχολιασμού στα γεγονότα και τις εξελίξεις.
Τις αναρτήσεις και τα σχόλια τα διαβάζουν στα πολιτικά γραφεία.Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήστε εύστοχα και έξυπνα,την ελευθερία λόγου που σας παρέχει το παρών μπλογκ,χωρίς ύβρεις και χωρίς χαρακτηρισμούς.
ΥΓ....Παρακαλώ μην γράφετε σχόλια με greeklish,είναι κουραστικό για όσους θέλουν να διαβάσουν το σχόλιο σας και για μένα,γιατί τα πιο πολλά πάνε αυτόματα στα ανεπιθύμητα και πρέπει να τα επαναφέρω.