Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ζάκυνθος: Το νησί του «κανένας χωρίς ρεύμα»

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης είπε «κανένας κάτοικος της Ζακύνθου χωρίς ρεύμα», και, ουσιαστικά, φώναξε σε όλη την Ελλάδα «κανένας πολίτης αυτής της χώρας χωρίς ρεύμα».
Οι πάντες ψάχνουν τον Στέλιο Μποζίκη για μια δήλωσή του, οπότε ο πιτσιρίκος μπήκε σήμερα το πρωί στο ιδιωτικό του ελικόπτερο, πήγε στη Ζάκυνθο και συνάντησε τον δήμαρχο της Ζακύνθου στο γραφείο του.
Στο γραφείο του Στέλιου Μποζίκη, γινόταν ένας μικρός χαμός.

Όλοι οι δημοσιογράφοι της χώρας ήθελαν να μιλήσουν με τον δήμαρχο της Ζακύνθου που ζήτησε από την ΔΕΗ να τον ενημερώσει για το ποιες και πόσες οικογένειες του νησιού έχουν σήμερα κομμένο το ηλεκτρικό τους ρεύμα, ώστε ο δήμος Ζακύνθου να καταβάλει ένα ποσό για να γίνει η ρύθμιση, να επανασυνδεθεί το ρεύμα και να έχουν αυτές οι οικογένειες ηλεκτρικό ρεύμα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ο κ. Μποζίκης μιλάει μέσω Skype σε τηλεοπτικά κανάλια και από το τηλέφωνο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δημοσιογράφους, για την πρωτοβουλία του.
Ο δήμαρχος της Ζακύνθου δεν κάνει τον ήρωα. Ξεκαθαρίζει πως πιστεύει ότι όλοι οι δήμαρχοι της χώρας έχουν κοινωνική ευαισθησία αλλά δεν γνωρίζει αν κάποιοι δήμοι -ειδικά σε περιοχές που κάνει πολύ κρύο- έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ώστε οι πολίτες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα να μην κάνουν Χριστούγεννα στο σκοτάδι.
Ο κ. Μποζίκης δεν έμεινε ασυγκίνητος από τον πνιγμό του 13χρονου κοριτσιού από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού πριν από μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη.
Αλλά δεν έμεινε στη συγκίνηση.
Δεν είναι δημοσιογράφος καναλιού που θέλει μεγάλη τηλεθέαση, είναι δήμαρχος.
Οι κακοί δήμαρχοι συγκινούνται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, οι καλοί δήμαρχοι λύνουν το πρόβλημα.
Δεν μου το λέει αλλά ξέρω πως η Ζάκυνθος είναι ένας μικρός τόπος και θα ήταν μεγάλη ντροπή να πεθάνει ένα παιδί ή κάποιος κάτοικος του νησιού επειδή δεν μπορεί να ζεσταθεί.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ντροπή για τον δήμαρχο της Ζακύνθου αλλά και για όλους τους Ζακυνθινούς.
Ο Στέλιος Μποζίκης μου μιλάει για τα πράγματα που έκαναν ο ίδιος και η ομάδα του τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο: βοήθεια στο σπίτι, κέντρο κακοποιημένων γυναικών, κέντρο για παιδιά με αναπηρίες, κοινωνικό παντοπωλείο -που σιτίζει 400 οικογένειες κάθε 15 ημέρες-, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό εστιατόριο και άλλα πολλά.
Την Κυριακή, ο Δήμος Ζακύνθου και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου διοργανώνουν στο Σαρακηνάδο το 1ο Διεθνές Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή Ζακυνθινών, Αλβανών και Βορειοηπειρωτών.
Κάποιοι Ζακυνθινοί αντιδρούν. «Εγώ δεν θα γίνω ρατσιστής στα 50 μου χρόνια» λέει ήρεμα ο κ. Μποζίκης. Ωραία.
Φυσικά, δεν λείπουν αυτοί που πίσω από τις κοινωνικές πρωτοβουλίες του Στέλιου Μποζίκη και της παράταξής του στο δήμο βλέπουν μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες.
Δεν είναι καθόλου περίεργο που αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που δεν είχαν βγάλει άχνα για προηγούμενη δημοτική αρχή που είχε προσπαθήσει να ανατινάξει το δημαρχείο για να κρύψει τις οικονομικές της ατασθαλίες ή όταν η Ζάκυνθος ήταν το νησί των τυφλών. Μάλλον δεν έβλεπαν.
Η πρωτοβουλία του Στέλιου Μποζίκη να φροντίσει ο δήμος Ζακύνθου να μην μείνει κανένας Ζακυνθινός χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα άνοιξε τον δημόσιο διάλογο στη χώρα για ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό, έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές αλλά κανείς δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία να κάνει κάτι .
Δήμαρχοι και δημότες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πολιτικοί και κόμματα καλούνται τώρα να πάρουν θέση. Και να πράξουν.
Και τι θα γίνει αν τα οικονομικά του κάθε δήμου δεν επαρκούν για να γίνει η ρύθμιση στη ΔΕΗ;
Εγώ λέω πως θα πρέπει να το κάνουμε εμείς, οι πολίτες.
Οι τοπικές κοινότητες θα δώσουν τις λύσεις και τις απαντήσεις. Για όλα τα θέματα. Και θα στηρίξουν τα πιο αδύναμα μέλη τους.
Δεν θα μας σώσει ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Τσίπρας, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σόιμπλε. Εμείς θα αλληλοστηριχτούμε. Και δεν θα αφήσουμε κανέναν να πέσει.
Ο Στέλιος Μποζίκης πιστεύει πως τα κοινωνικά αγαθά έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Και πως αυτά τα αγαθά θα έπρεπε και θα μπορούσαν να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες. Το σκέφτεται σοβαρά. Αν οι Ζακυνθινοί του δώσουν την ευκαιρία, θα προσπαθήσει να το πετύχει.
Φεύγω από το γραφείο του δημάρχου της Ζακύνθου πολύ χαρούμενος.
Μέχρι σήμερα, η Ζάκυνθος -εξαιτίας προηγούμενων τοπικών αρχόντων και κομμάτων (αλλά και κάποιων κατοίκων της)- ήταν ανέκδοτο παγκοσμίως ως «νησί των τυφλών».
Τώρα η Ζάκυνθος είναι το νησί του «κανένας κάτοικος της Ζακύνθου χωρίς ρεύμα».
Από «νησί των τυφλών» σε «κανένας κάτοικος της Ζακύνθου χωρίς ρεύμα», είναι μια μεγάλη απόσταση.
Από την ντροπή στην περηφάνια.
Χρειάστηκε μόνο ένας άξιος δήμαρχος με άξιους συνεργάτες.
Κύριε Μποζίκη, συγχαρητήρια.
(Επειδή η καχυποψία κυριαρχεί στη χώρα, θα πρέπει να διευκρινίσω πως δεν γνώριζα τον κ. Μποζίκη. Τον γνώρισα σήμερα το πρωί. Διάβασα για την πρωτοβουλία του, του ζήτησα να μου μιλήσει και δέχτηκε. Επίσης, είμαι Ζακυνθινός αλλά δεν είμαι δημότης Ζακύνθου. Είμαι δημότης του δήμου Αθηναίων. Ευχαριστώ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger