Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Περίεργο φαινόμενο Βυθίζεται και ανοίγει η γη στην .. Συνεχής η ροή καθιζήσεων και ρωγμών, εδώ και..

ΤΟ ΙΓΜΕ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

 Της Λένας Κισσάβου
Ορατοί παραμένουν οι κίνδυνοι καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο των καθιζήσεων και των διαρρήξεων στην περιοχή της Λάρισας αλλά και σε ακόμη τρεις όμορους δήμους, με το πρόβλημα να εντοπίζεται εντονότερο στο Δήμο Κιλελέρ.
Σχετική επιτόπια έρευνα που είχε διενεργήσει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕ), το 2007, στην ίδια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Λάρισας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου, είχε καταγράψει φαινόμενα καθιζήσεων και διαρρήξεων, εκτιμώντας ότι οφείλονται στην υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις τυχόν συνέπειες, αν αυτή συνεχιστεί. Στην έρευνα οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν δεδομένα της περιόδου 1992 ως 2005.
Σήμερα εν έτι 2013, αν και τοπικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι από τότε, έχουν γίνει προσπάθειες μείωσης της άντλησης υπόγειων υδάτων, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα που συνεπάγονται λόγω των καθιζήσεων, παρόλα αυτά, φετινές μετρήσεις δείχνουν ότι το έδαφος έχει την ίδια συμπεριφορά και συνεχίζει να «βυθίζεται» αλλά και να δημιουργεί νέες διαρρήξεις (ρωγμές).
Μάλιστα τα νεότερα στοιχεία, ελήφθησαν με μια νέα μέθοδο, μέσω δορυφόρου, η ακρίβεια της οποίας καταγράφει και χιλιοστά μετακινήσεων εδάφους, υποστηρίζει η τεχνικός γεωλόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ, κ. Ελευθερία Πογιατζή, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η κ. Πογιατζή εξηγεί ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το 2011 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «PANGEO», αναδεικνύει ότι οι κίνδυνοι στην περιοχή είναι ακόμη ορατοί. Μάλιστα προτείνει την εκπόνηση ειδικής μελέτης, κατά την οποία θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες πρόκλησης των καθιζήσεων και διαρρήξεων και παράλληλα απαντά στο τι πρέπει να γίνει.
Αναφέρει επίσης ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Δήμο Κιλελέρ...», ενώ καταθέτοντας στοιχεία των νέων μετρήσεων επισημαίνει πως: «...οι μετρήσεις του δορυφόρου ορίζοντα, έδειξαν ότι και περιοχή βόρεια της Λάρισας, που δεν έχει επιφανειακά δείγματα και στην παλαιότερη έρευνα μας δεν είχαμε εντοπίσει, παρουσιάζει επίσης πρόβλημα καθίζησης».
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ...
Ο γεωκίνδυνος στους τέσσερις Δήμους, με τη συνέχιση των φαινομένων, είναι η υποχώρηση του εδάφους. Ποιο λοιπόν θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο; Η κ. Πογιατζή μας απαντά: «Εξαρτάται με το τι θα πλήξουν οι διαρρήξεις (ρωγμές) . Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι μια εξ αυτών των ρωγμών, βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό. Οι συνέπειες θα είναι να εμφανιστούν ρωγμές στο οδόστρωμα, το μέγεθος των οποίων δεν γνωρίζουμε. Επίσης ρωγμές έχουν εντοπιστεί και μέσα σε οικισμούς (π.χ. του Δήμου Κιλελέρ) εκ των οποίων κάποιες ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα σε σπίτια.
Γενικά οι επιπτώσεις και η επικινδυνότητα, εξαρτάται από το τι βρίσκεται μπροστά στο δρόμο των ρωγμών».
ΠΕΔΙΑΔΑ- ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΒΥΘΙΣΜΑ
Για τη νεότερη γεωλογική έρευνα του ΙΓΜΕ, η κ. Πογιατζή αναφέρει: «Τιτλοφορείται περιγραφή των γεωκινδύνων για τη Λάρισα. Συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών και περιγράφει του γεωκινδύνους στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στον κάμπο της Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. Αποτελείται από τμήματα των Δήμων Λαρισαίων, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου και περιλαμβάνει πάνω από 75 οικισμούς.
Η πεδιάδα της Θεσσαλίας είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και αποτελεί τον σιτοβολώνα της ελληνικής επικράτειας. Κυριότερος υδρογραφικός άξονας στην περιοχή είναι ο ποταμός Πηνειός, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας.
Στο σύνολό της η Θεσσαλική πεδιάδα αποτελεί ένα μεγάλο τεκτονικό βύθισμα, μεταξύ των ορεινών όγκων της Πίνδου, στα νότια-νοτιοδυτικά και του Ολύμπου, της Όσσας και του Μαυροβουνίου στα βορειοανατολικά. Στη γεωλογική δομή της περιοχής απαντούν σχηματισμοί, που γεωτεκτονικά ανήκουν κυρίως στην Πελαγονική ζώνη. Οι σχηματισμοί του υποβάθρου καλύπτονται επιφανειακά από πλειο-πλειστοκαινικά ιζήματα κυμαινόμενου πάχους. Ο προσδιορισμός των γεωκινδύνων πραγματοποιήθηκε με τη συνδυασμένη ερμηνεία των γεωλογικών, γεωμορφολογικών, χρήσεων γης και άλλων γεωχωρικών επιπέδων πληροφορίας τα οποία διαθέτει το ΙΓΜΕΜ μαζί με τα δεδομένα των μετρήσεων μετακινήσεων αναγλύφου (PSI) τα οποία εξήχθησαν με τη χρήση διαφορικής συμβολομετρίας ραντάρ και παραδόθηκαν στο ΙΓΜΕΜ από την εταιρεία προμηθευτή «Gamma Remote Sensing AG». Αφορούν δεδομένα τα οποία εξήχθησαν στο πλαίσιο του έργου «Terrafirma από την επεξεργασία με τη μέθοδο ανάλυσης «IPTA single reference stack» των σειρών δεδομένων Descending track D279 ERS 1992-2005 & D279 ENVISAT 2002-2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger