Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Εντονες διαμαρτυρίες στη Σκιάθο

Εντονες διαμαρτυρίες στη ΣκιάθοΣφοδρές αντιδράσεις και έντονες διαμαρτυρίες δημιουργεί στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου, σε αιρετούς, επαγγελματίες και ασφαλισμένους  η δρομολόγηση των διαδικασιών κατάργησης του τοπικού παραρτήματος ΙΚΑ Σκιάθου, την οποία αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με σχετικό δημοσίευμα.
Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και το κοινό αίτημα που διατυπώνεται εγγράφως σε όλους τους αρμόδιους φορείς είναι να παραμείνει ως έχει το κατάστημα της Σκιάθου, σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο Δήμαρχος Σκιάθου, Νίκος Πλωμαρίτης απέστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτες τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρούτση, το γραφείο του  Πρωθυπουργού, τον Διοικητή ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ. Σπυρόπουλο και τους Βουλευτές της περιοχής μας.

            «Με αισθήματα απορίας και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τη δρομολόγηση κατάργησης του παραρτήματος του Ι.Κ.Α. Σκιάθου. Ενός παραρτήματος που με παλαιότερη σχετική μου επιστολή προς τη Διοίκηση του, έχει αποδείξει τόσο τον αναγκαίο του ρόλο ύπαρξης στο νησί μας, όσο και την αυξητική τάση των εσόδων του», επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης στο υπόμνημα διαμαρτυρίας. Οπως σημειώνει παράλληλα ο ίδιος, η αύξηση των εσόδων του παραρτήματος Σκιάθου είναι αποτέλεσμα «της βεβαίωσης του μεγαλύτερου μέρους των χρεωστικών υπολοίπων,  των ουσιαστικών ελέγχων που προωθούνται -μετά από προσκλήσεις και επιτόπιους- σε κοινές επιχειρήσεις και οικοδομές για τον καταλογισμό τυχόν νέων εισφορών όπου πρέπει και της κινητοποίησης και προτροπής των οφειλετών του παραρτήματος να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους, είτε εφάπαξ, είτε με δόσεις, διευκολύνοντάς τους στην επιλογή της κατάλληλης για αυτούς ρύθμισης, ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς στις καταβολές των δόσεών τους».
            Τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει η προαναφερθείσα ανησυχητική εξέλιξη, σκιαγραφεί με μελανά χρώματα στην ίδια επιστολή ο Δήμαρχος Σκιάθου, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με πάνω από 3.000 κοινές επιχειρήσεις και οικοδομικά έργα ενεργά στο νησί, αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της οικονομικής αρρυθμίας που θα προκαλούσε στην τοπική κοινωνία μια τέτοια απόφαση, αλλά και το ύψος της εισφοροδιαφυγής που θα δημιουργηθεί, αφού ο έλεγχος θα είναι πια ανύπαρκτος με παράλληλη αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας».
            Το μέλλον των νησιών καθίσταται αβέβαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι: «Μετά την κατάργηση εξίσου σημαντικών υπηρεσιών στον τόπο μας (Ειρηνοδικείο, ΔΟΥ κ.α.), η κατάργηση του συγκεκριμένου παραρτήματος θα είναι το τελειωτικό πλήγμα στις υπηρεσιακές υποδομές της Σκιάθου». Το αίτημα που διατυπώνεται εγγράφως προς τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι να εξετάσουν «με την πρέπουσα βαρύτητα μια τέτοιου είδους εξέλιξη»  και «να αποτρέψουν τη λήψη μιας τόσο άδικης και συνάμα αναποτελεσματικής προς την οικονομία του τόπου μας απόφασης».
            Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Σκιάθου θα επιδιώξει συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, όπου θα μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του τοπικού πληθυσμού. Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η επισήμανση κατοίκου της Σκιάθου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «η κατάργηση παραρτημάτων στις χερσαίες περιοχές, δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις που θα προκαλέσει η κατάργηση αντίστοιχων δομών στα νησιά, διότι καλούμαστε πλέον για κάθε υπόθεσή μας να ταξιδεύουμε στο Βόλο. Αν συνυπολογίσετε το κόστος και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται για μας, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά που υπάρχει απαγορευτικό απόπλου, μπορείτε να αντιληφθείτε τι συναισθήματα μας διακατέχουν. Τι επιδιώκουν, να φύγουν οι κάτοικοι των νησιών και να μετακομίσουν στις πόλεις;», διερωτάται σε οργισμένους τόνους, ο ίδιος.
ΓΛ. ΥΔΡ.


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger