Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σποράδες Τέλος κατάληψης σε περίπτερα


Τέλος κατάληψης σε περίπτερα  Αντικείμενο μακράς συζήτησης αποτέλεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για περίπτερα, το οποίο θα ισχύσει από την καινούργια χρονιά. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στη διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το 2012 και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι των θέσεων περιπτέρων, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ και των πολύτεκνων,   υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν τέλος για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.1080/80.

 Η συγκεκριμένη διάταξη εγείρει ήδη εντονότατες αντιδράσεις ανά την Ελλάδα, ενώ όπως αναφέρει η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λίτσα Τσολοβίκου, «υποχρεούμαστε από το νόμο να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη, την οποία μας κοινοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ισχύει για όλους τους Δήμους της χώρας».
Μετά από μακρά συζήτηση, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκιάθου, καθόρισε τις τιμές που θα ισχύσουν κατά περίπτωση.
Στην πρώτη κατηγορία το ποσό που θα ισχύσει είναι 1.177 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη δεύτερη κατηγορία 824 ευρώ το τ.μ., στην τρίτη κατηγορία 470 ευρώ ανά τ.μ. και στην τέταρτη 200 ευρώ το τ.μ. Τα κριτήρια που καθορίζουν τις τιμές για την κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, είναι κατά βάση συνώνυμα με τις περιοχές στις οποίες βρίσκεται το κάθε περίπτερο.
Οπως εξηγεί η κ. Τσολοβίκου, «είναι διαφορετικό το κριτήριο για ένα περίπτερο που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο ή σε κάποιο κεντρικό σημείο του νησιού, σε σχέση με ένα περίπτερο που βρίσκεται σε πιο απομακρυσμένη περιοχή». Παράλληλα η ίδια επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη, που είχε ψηφιστεί το 2012 από την κυβέρνηση, δεν είχε τεθεί σε ισχύ και στην παρούσα οι Δήμοι ανά την Ελλάδα, καλούνται να την εφαρμόσουν.
Μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες περιπτέρων δεν όφειλαν να πληρώνουν τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, διότι ήταν μια παραχώρηση προς ανάπηρους πολέμου. Η απαλλαγή αυτή ίσχυε μόνο για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου, καθώς είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν στον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο και σε θέση που να εφάπτεται με το περίπτερο, μέχρι δύο ψυγεία (παγωτών και αναψυκτικών), με την προϋπόθεση καταβολής ετήσιου τέλους χρήσης κοινοχρήστου χώρου ανά τεμάχιο και ανά ζώνη ανάλογα με τη θέση του περιπτέρου.

Πρόγραμμα δράσης
Μεταξύ των θεμάτων της προχθεσινής συνεδρίασης ήταν επίσης ο ισολογισμός του 2011, αλλά και η έγκριση του ετήσιου προγράμματος δράσης για το 2014, το οποίο εγκρίθηκε προηγουμένως από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σκιάθου.
Εγκρίθηκε, τέλος, η μελέτη για έργο το οποίο προβλέπεται να εκτελεστεί στην περιοχή της  Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου προς Πλατανιά, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, συνολικού προϋπολογισμού 5.000 ευρώ. Το ίδιο έργο συμπεριλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για την καινούργια χρονιά και θα υλοποιηθεί με ίδιους πόρους.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger