Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Απόφαση-πρόκληση για τον Σάββα Ξηρό, εκδικητική και νομικά διάτρητη

Απόφαση-πρόκληση για τον Σάββα Ξηρό, εκδικητική και νομικά διάτρητη
Οι δικαστές του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά (πρόεδρος Δ. Κουλαξίζης, μέλη οι πρωτοδίκες Παπουτσιδάκη και Δανιάς), υπηρετώντας τις γνωστές «αντιτρομοκρατικές» σκοπιμότητες, μετατράπηκαν σε γιατρούς, ιεράρχησαν με το δικό τους τρόπο τα προβλήματα υγείας του Σάββα Ξηρού και όχι με τον τρόπο που τα ιεράρχησαν έξι μάρτυρες γιατροί (ανάμεσά τους δύο ιατροδικαστές) και αποφάσισαν να τον στείλουν για νοσηλεία όχι στην κλινική για την οποία υπέβαλε την αίτηση, ούτε για το μείζον πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει (σκλήρυνση κατά πλάκας), αλλά μόνο για μια οφθαλμολογική επέμβαση! Εξέδωσαν, δηλαδή, μια νομικά διάτρητη απόφαση, για την οποία χρειάστηκε να διασκεφτούν μιάμιση ώρα (έναντι της μισής ώρας έως τρία τέταρτα που ανακοίνωσαν αρχικά)!

Ας δούμε αναλυτικά πώς εξελίχτηκε η δίκη.

Ο Σάββας Ξηρός υπέβαλε αίτηση να διακοπεί η έκτιση της ποινής του για πέντε μήνες, προκειμένου να νοσηλευτεί στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με διευθυντή τον καθηγητή Γεώργιο Χατζηγεωργίου, ο οποίος με έγγραφό του δήλωσε ότι αποδέχεται να αναλάβει τη νοσηλεία του. Η Νευρολογική Κλινική είναι αρμόδια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Με κέντρο αυτή την κλινική, θα γίνονταν οι εξετάσεις και η νοσηλεία και για τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Σάββας (μάτια, αυτιά, αναπνευστικά, αγγειολογικά κ.λπ.).

Δύο ιατροδικαστές, όπως προβλέπει ο νόμος (άρθρο 557 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), εξέτασαν και πάλι τον Σ. Ξηρό και έκαναν έκθεση. Και οι δύο κατέθεσαν και στο δικαστήριο, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα της έδρας και του εισαγγελέα. Και υπήρξαν κατηγορηματικοί: ο Σάββας αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα, με κορυφαίο πλέον τη σκλήρυνση κατά πλάκας, και πρέπει να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, γιατί καμιά αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει στο κατ’ ευφημισμόν νοσκομείο του Κορυδαλλού.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας ήταν κατηγορηματικός: το νοσοκομείο των φυλακών είναι «πάρκινγκ ψυχών και σωμάτων» και έχει δίκιο η υπεράσπιση που το χαρακτηρίζει κατ’ ευφημισμόν νοσοκομείο. Ο Σάββας, ειδικά για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία ανιχνεύτηκε αρχικά από το ΑΧΕΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Θριάσιο, έχει ανάγκη από στοχευμένη ειδική θεραπεία, η οποία μόνο σε ένα πραγματικό νοσοκομείο μπορεί να γίνει. Ο ιατροδικαστής Ηλίας Δημόπουλος συμφώνησε με το συνάδελφό του και αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα του Σάββα, με κορυφαίο τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως προκύπτουν από διαγνώσεις και πιστοποιητικά κρατικών νοσοκομείων.

Ο οφθαλμίατρος Νίκος Μανιός εστίασε κυρίως στα προβλήματα της ειδικότητάς του, δεδομένου ότι παρακολουθεί τον Σάββα επί χρόνια. Διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι το νοσοκομείο της Λάρισας έχει μια πολύ καλή Οφθαλμιατρική Κλινική και κατά την παραμονή του Σάββα στη Νευρολογική θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα στα μάτια, όπως συμβαίνει σε κάθε οργανωμένο νοσοκομείο.

Ο Τάσος Κουράκης, καταθέτοντας με την ιδιότητα του γιατρού, αλλά και του βουλευτή που έχει ασχοληθεί με ζητήματα κρατουμένων και φυλακών, αναφέρθηκε στα προβλήματα του Σάββα και στην αναγκαιότητα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ σχολίασε και την ασφυκτική κατάσταση που η αστυνομία δημιούργησε στο ΑΧΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παρά μόνο μια επέμβαση στα μάτια.

Ο Σωκράτης Τσαντίρης, γιατρός δημόσιας υγείας και ιατροδικαστής, ήταν κατηγορηματικός: η σκλήρυνση κατά πλάκας απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αναφέρθηκε και σε άλλο πρόβλημα του Σάββα, που διαγνώστηκε πρόσφατα. Σε αξονική τομογραφία θώρακα βρέθηκαν οζίδια και επιβάλλεται να γίνουν παραπέρα εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για καρκίνο ή για φυματίωση.

Ο ίδιος ο Σάββας Ξηρός, χωρίς εξάρσεις και χωρίς δραματοποιήσεις, αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό του συνεχούς βασανιστήριου που υφίσταται και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτησή του.

Οι συνήγοροι Σπύρος Φυτράκης και Αννυ Παπαρρούσου εξέθεσαν τα γεγονότα της παλαιότερης αίτησης. Θύμισαν τις παρεμβάσεις της Αντιτρομοκρατικής προς την εισαγγελία και της εισαγγελίας προς το δικαστήριο, που τελικά έπεσαν στο κενό. Γι’ αυτό και η πίεση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Και απέδωσε τελικά. Ο Σ. Ξηρός, την ίδια μέρα που του ανακοίνωσαν ότι πάσχει και από σκλήρυνση κατά πλάκας, φορτώθηκε σε μια κλούβα και μετήχθη στον Κορυδαλλό. Ηταν σε τέτοιο χάλι όταν έφτασε, που το «νοσοκομείο» της φυλακής δεν τον κράτησε, αλλά τον μετέφερε το ίδιο βράδυ στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με βεβαιότητα η σκλήρυνση κατά πλάκας, νοσηλεύτηκε και δέχτηκε την πρώτη θεραπεία για ν’ αντιμετωπιστεί η έξαρση της ασθένειας.

Ο εισαγγελέας της έδρας Π. Μανιάτης πείστηκε. Αποδείχτηκε ότι η νοσηλεία σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα θα αποτρέψει την πρόκληση ανήκεστης βλάβης στην υγεία του παθόντα, είπε. Αφού σημείωσε, ότι πληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις του 557 ΚΠΔ, πρότεινε στο δικαστήριο να δεχτεί τη διακοπή έκτισης της ποινής του Σ. Ξηρού, με τους ίδιους όρους που προέβλεπε η προγενέστερη απόφαση ( συνεχής παραμονή και νοσηλεία σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, που είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, και φρούρησή του καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του).

Κι ενώ όλοι περιμέναμε θετική απόφαση από το δικαστήριο, που ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί μισή ώρα με τρία τέταρτα, μετά από μιάμιση ώρα ανακοινώθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αφαίρεση της σιλικόνης για να μην υπάρξει επιδείνωση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς! Επειδή, δε, δεν μπορεί να γίνει μεταγωγή του σε κάποιο ειδικό νοσοκομείο, όπως το «Γ. Γεννηματάς» (!), θα μεταχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου θα παραμείνει για 30 μέρες!

Λες και οι δικαστές βρίσκονταν σε άλλο χώρο και δεν άκουσαν τους γιατρούς που κατέθεσαν ως μάρτυρες περιγράφοντας τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Σ. Ξηρός και ιεραρχώντας τα με κορυφαίο τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Λες και δεν άκουσαν τους συνηγόρους υπεράσπισης που αναφέρθηκαν σε όλο το ιστορικό και περιέγραψαν με νομική ακρίβεια στο αίτημα να νοσηλευτεί ο Σ. Ξηρός στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, ο διευθυντής της οποίας καθηγητής Χατζηγεωργίου με έγγραφό του δηλώνει ότι δέχεται να τον νοσηλεύσει. Λες και δεν άκουσαν τον εισαγγελέα της έδρας.

Ολα αυτά οι δικαστές τα πέταξαν στα σκουπίδια και αποφάσισαν να νοσηλευτεί ο Σάββας στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Λάρισας (χωρίς να έχει κάνει αίτηση γι’ αυτή την κλινική και χωρίς να υπάρχει έγγραφο αποδοχής του από την κλινική), με σκοπό να του αφαιρεθεί η σιλικόνη από το μάτι! Και έκριναν ότι ένας μήνας είναι αρκετός!

Οχι μόνο στέλνουν τον Σάββα σε μια κλινική που ενδεχομένως δε θα τον δεχτεί, αλλά κλείνουν το δρόμο στη διεξαγωγή παράλληλα εξετάσεων και θεραπείας για τα μείζονα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (σκλήρυνση κατά πλάκας και εμφάνιση οζιδίων στο θώρακα, που πρέπει να διερευνηθεί αν είναι καρκίνος ή φυματίωση). Για να αποτρέψουν, δε, κάθε δυνατότητα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης για ανήκεστο βλάβη, η οποία μπορεί να υποβληθεί μόνο στη διάρκεια της νοσηλείας σε νοσοκομείο, αποφάσισαν η νοσηλεία να διαρκέσει μόνο 30 μέρες!

Ο στόχος είναι, και αν ακόμη τον δεχτεί η κλινική, να τελειώσει με τον Σάββα μέσα σε καναδυό βδομάδες (όπως έκανε το ΑΧΕΠΑ) και να τον ξαναστείλει στον Κορυδαλλό να αργοπεθαίνει.


Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013
http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/20588.Απόφαση-πρόκληση-για-τον-Σάββα-Ξηρό-ε κδικητική-και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger